MIjn autobiografie

 

Mijn verhaal

Pascal Sprenger, V42

 

Hoi,

Ik ben pascal. Ik ben 15 jaar oud en woon in Almere muziekwijk. Ik woon al mijn hele leven in Almere. Ik ben geboren in het Flevoziekenhuis. Ik heb hele lieve ouders. Soms zijn ze een beetje streng maar vaak mag veel. Mn zusje is ook heel lief, maar soms een beetje koppig, wat haar dan in de weg zit. Ook vindt zij school heel lastig door haar dyslexie. Ze zit nu op de mavo op het baken poort. Ik zit op het HP. Ik ben niet zo goed in talen en wel in de exacte vakken en dyslexie helpt daar ook niet echt bij. . Mijn hobby’s zijn atletiek, wielrennen en films/series/YouTube kijken.

Ik heb veel allergieën en een ziekte genaamd alopecia. Alopecia is een ziekte waarbij je haar uitvalt, meer is het niet. Soms heb ik in de zomer haar en dan valt het in de herfst/winter weer uit. Eerst begint het met kale plekken en dan wordt het helemaal kaal. De ziekte is niet besmettelijk en het is niet gevaarlijk voor mij. Soms vind ik het best lastig. Mensen kijken naar mij op straat en dat is niet altijd even leuk. Dat is het ook niet voor mijn zusje, die ook kaal is door dezelfde ziekte.

Toen ik jonger dan een jaar was zijn we op vakantie gegaan naar Frankrijk. Daar werd ik elke avond voorgelezen door mijn vader uit ‘The Lord of the rings’. Ik vond het volgens mij wel een leuk boek, want ik was altijd stil als hij voorlas. In de jaren daarna, vanaf ongeveer mijn 4de tot en met mijn 7de werd ik elke avond voorgelezen met mijn zusje, door mijn vader en moeder, uit de boeken van pinkeltje. Het waren prachtige boeken en mijn vader kon altijd heerlijk vertellen. Soms las ik voor en soms mijn zusje, maar het leukste was als mijn vader voorlas. Mijn vader was al vanaf kleins dol op stripboeken en wij hebben ook duizenden van die boekjes. Ik was helemaal weg van de verhalen van Astrix en Obelix. Elke avond las ik dan in de boekjes en heb ze allemaal wel 2 keer gelezen.

Op school las ik ook altijd. We mochten op elke vrijdag ons boek wisselen in de bibliotheek. Natuurlijk wilde iedereen de Donald Duckjes, want dat waren van die mooie fantasieverhalen en dan had je mooie plaatjes om naar te kijken in plaats van die kleurloze boeken. Dus elke 2de vrijdag nam ik een stripboekje mee. De andere vrijdag nam ik een ‘Waanzinnig om te weten’ boekje mee. Daar stonden van die leuke wetenschappelijke maar toch kinderachtige verhaaltjes in die ik geweldig vond. Ik was nieuwsgierig naar die wetenschappelijke feitjes en hoe de wereld in elkaar zat. In mijn klas waren kinderen die al in groep 3 avi uit waren. Zelf vond ik dat heel lastig. Pas in groep 8 was ik avi uit. Ik heb op de lagere school meerdere dyslexie testen gedaan maar die waren niet eenduidig. Pas op de middelbare school kwamen we erachter dat het ook echt het geval was.

Op een avond in November, op mijn 9de jaar, kreeg ik een boek onder mijn schoen van sinterklaas. Het was een boek van ‘De grijze jager’. Eerst vond ik het boek te dik en wilde ik er niks van weten. Na een paar weken dacht ik, laat ik het toch maar eens proberen. Toen vond ik het boek geweldig en las ze alle 12de delen van de serie. Elke avond las ik wel 1 of 2 uur uit het boek, zelfs als het niet mocht van mijn ouders. Ik heb over die 12 boeken wel een jaar gedaan. Ik lees niet heel snel door mijn dyslexie. Daarna las ik ook de andere boeken van John Flanagan, ‘De broederband’. Deze boeken zijn in dezelfde als van de grijze jager, maar is toch heel anders.

5 jaar lang kreeg ik ook de ‘ZoZitDat’ op de deurmat. Dat is een blad voor kinderen die allemaal weetjes geeft over wetenschap, dierenrijk en andere dingen die met de natuur te maken hebben. Ik heb het jaren met plezier gelezen. Wat nog leuker is/was waren de Donald Duckjes die ik elke week krijg. Die lees ik nog met plezier en heb al een hele verzameling van de afgelopen 7 jaar.

Daarna heb ik nog wat kleine series gelezen. Bijna alle boeken die ik in mijn vrije tijd las waren sci-fi boeken. Daarbij kan je lekker wegdromen in de toekomst en wat er daar gaat afspelen. Altijd werd ik helemaal ik het boek getrokken en dan wil ik niet meer loslaten. Na verloop van tijd is het vele lezen van boeken een beetje weggevallen. Wel heb ik nog geprobeerd ‘The Lord of the rings’ te lezen, maar na 700 bladzijde was ik er wel klaar mee. Op school moet je wel boeken lezen. Daar heb ik hele andere genres gelezen, zoals romantiek en drama. Het was leuk, maar na verloop van het boek vond ik het een beetje saai worden.

 

Momenteel lees ik niet heel veel. Ik lees mijn Donald Duckjes waar ik een abonnement op heb en ik lees af en toe een boek voor school en soms voor het plezier, vooral op vakantie. De laatste 2 jaar heb ik ook moeten lezen voor de lijst. Ik vind het een goed concept, omdat het je dwingt om ook andere genres uit te proberen dan wat tieners normaal lezen. Het laatste boek dat ik heb gelezen is ‘The maze runner’. Ik vond het een leuk boek, vooral omdat ik eerst de film heb gezien. Omdat je dan weer je de gezichten van de hoofdrolspelers voor je ziet en dan kan je beter fantaseren. Maar als ik nu een boek moet kiezen zou ik kijken naar weer een leuk sci-fi boek. Ik vind het nog steeds een erg leuk genre. Ik kijk dan wel naar een boek voor tieners, zodat het wel bij mij past. Ook kijk ik waar het verhaal dan over gaat en of het positieve feedback op is gegeven.

Volgens mij zit ik nu op leesniveau 2/3. Ik heb de afgelopen jaren al wat andere boeken gelezen dan alleen fictie en was daar niet negatief over. Het was heel anders dan ik gewend ben en zal daar dan dus ook aan moeten wennen. Ook vind ik het erg leuk om aan het denken te worden gezet. Ik ben vaak nieuwsgierig en wil weten hoe dingen in elkaar zitten. Ik ben wel echt uit leesniveau 1 gegroeid omdat ik wel veel heb gelezen. Ook kan ik lang over een boek praten en hou ik wel van lezen. Ik ben nog wel is 2, maar ook in 3, omdat ik wel ervaring heb om eenvoudige romans te lezen en ik het wel interessant vind om te horen wat andere mensen van het boek denken. Ik vind ook dat ik mezelf kan vinden in niveau 2, omdat ik langzaam lees en de bedoeling is van lezen om lekker rustig een mooi en leuk boek te lezen.