Recensie: De reis van Sint Brandaan

Waar gaat het over?
Sint Brandaan, is abt van een lers klooster. Hij leest in een oud boek merkwaardige verschijnselen die hij niet kan geloven. Uit irritatie gooid hij het boek in het vuur. Toen hij dat heeft gedaan kwam er een engel die hem opdraagy per schip een reis te maken over de wereld om die verschijnselen zelf te zien en te ervaren.

Er volgen negen jaren waarin Brandaan en zijn tachtig medebroeders de wereldzeeën bevaren. Tijdens de gevaarlijke en avontuurlijke reis vallen ze van de ene verbazing in de andere: zeemonsters, een vis met een eiland (met een woud) op de rug, een wereld op de zeebodem, een aards paradijs, de verrader Judas die af en toe verlichting krijgt van de helse pijnen die hij moet ondergaan.  Brandaan spreekt met duivels en gedrochten van verheven afkomst.

Als na negen jaar blijkt dat het logboek waarin de avonturen werden opgetekend, reeds volledig is gevuld, laat Brandaan zijn schip terugkeren naar Ierland. Van zijn ongeloof genezen keert hij terug naar zijn klooster. Het boek waarin hij zijn ervaringen heeft opgetekend, bewaart de herinnering aan zijn reis. Hij draagt het boek op aan God en sterft kort nadien. Het is de aartsengel Michaël die zijn ziel komt ophalen: een uitzonderlijke eer voor een uitzonderlijke heilige.

Wat voor soort boek/gedicht is het
Het heeft de thema De reikwijdte van Gods genade. In het boek wordt verteld dat je nooit moet twijfelen aan de woorden van God. Als je dat wel doet dan straft God je.

Brandaan geloofde eerste de verschijnselen niet en nadat God hem heeft gestraft door hem negen jaar op een bood te laten varen ziet Brandaan onderogen dat wat God zegt altijd waar is.

Dit verhaal is een leer voor de maatschapij. In de tijd toen dit gedicht/boek geschreven is was de kerk een hoge aanzien en met dit verhaal werden mensen bang gemaakt. Bang gemaakt dat ze niet van de kerk weg moeten, omdat ze anders worden gestraft door God.

Wat vindt ik van het boek/gedicht
Ik ben zelf niet gelovig, dus ik vindt de voorbeelden in het boek niet veel aanspreken. Daarnaast is het verhaal erg groot, waardoor ik niet meer alle verschijnselen meer weet. Het enige wat ik weet over het geheel is dat je alles moet geloven wat God heeft gezegd.

Recensie: Van Istanbul naar Bagdad

Tijdens de prijs uitreiking was Arnon Grunberg zelf niet aanwezig. Op het moment dat hij de prijs kreeg was hij in Istanbul. Hij is daar bezig om te starten om te reizen van Istanbul naar Bagdad via auto en trein.

In het boek Van Istanbul naar Bagdad gaat over wat Arnon Grunberg mee maakt tijdens de reis. In het boek word gebruik gemaakt van tekst, maar ook van plaatjes. Door de plaatjes krijgt de tekst meer zeggenschap en kan je zien hoe Arnon het beleefd.

Een goed voorbeeld dat je ziet dat de afbeeldingen niet waar zijn, maar het beeld weergeven van Arnon is op plaatjes waar hij samen loopt met een kind in de hand. In het hele verhaal heeft hij geen echt kind bijzig maar draagt hij die gedachten mee in zijn hoofd. Het kind is het kind dat te zien is op de beroemde foto van Ramazan Öztürk die gedood is door de Iraakse gifgasaanval in het voorjaar van 1988.

In het boek Van Istanbul naar Bagdad komen veel ontmoetingen voor die Arnon heeft gedaan bij de reis. Een van de bezoeken is bij Ramaza Öztürk, om hem te interviewen over zijn mening en visie van de huidige situatie.

Daarnaast zie je de emoties van Arnon duidelijk naar voren komen. Bijvoorbeeld dat Syrische vrouwen aan de hand van een kind over straat moeten, omdat de burka ook de ogen bedekken. In het verhaal komt duidelijk naar voren dat hij dat raar vind. In de manier van schrijven en hoe de tekeningen worden getekend op een afkeurende manier.

Op het einde van het boek, als Arnon in Bagdad is word hij gecovontreerd met veel criminaliteit, veiligheidsmaatregelen en leugens en waarheden moeilijk te onderscheiden. Hij krijgt van een anoniem persoon instructies wat te doen bij een bom aanslag en dat Arnon moet oppassen tussen goed en kwaad willende. Ook moet hij van die anonieme menneer niet alles noteren en/of verspreiden. Dit moet om zijn collega’s niet onnodig in gevaar te brengen.

Het boek is door Arnon erg goed geschreven. Hij schrijft op een manier die lekker snel wegleest, maar te gelijk merk je zijn emoties en geeft voor kennis informatie. Zoals bij de foto met de twee lijken door gifgasaanval, Arnonlegde uit wanneer en waar dat was. Achter in het boek heeft hij ook nog de officiële foto toegevoegd.

Het boek is aan te raden aan de mensen die Arnon Grunderberg graag lezen en aan mensen die een makkelijk zondagmiddag boek wilt lezen. Het boek is niet geschikt voor kinderen, maar zeker voor jeugd en ouderen.

Recensie: Reinaert de Vos

Waar gaat het over?
In het gedicht wordt verteld over een sluwe vos, genaamd Reinaert. Reinaert bedenkt allemaal listige verhalen om daarmee zijn eigen leven te vergemakkelijken. Het boek bestaat uit zes hoofdstukken. In het eerste hoofdstuk wordt Reinaert en de andere dieren van het rijk geïntroduceerd en wordt veel verteld over Reinaert aan de koning. De volgende drie hoofdstukken zijn de drie dagvaardingen richting Reinaert. In die drie hoofdstukken wordt duidelijk hoe listig Reinaert is. In de vijfde hoofdstuk staat Reinaert voor het gerecht bij de koning. Alleen Reinaert heeft toe ook de koning bedrogen. Dat wordt duidelijk in het laatste hoofdstuk. Hoe het afloopt met Reinaert moet je zelf lezen.

Wat voor soort boek/gedicht is het
Het gedicht is met een ruim opgeschreven, waardoor het makkelijker te onthouden is. Echter het verhaal is best lang, dus ik denk dat het wel moeilijk is om het hele verhaal te kunnen onthouden om later door te vertellen. In het verhaal komen twee kenmerken naar voren. De eerste is dat als je slecht bent, dat je ervoor wordt gestraft. En als je goed ben dan leef je ook goed. Een ander duidelijk aspect wat je ziet is dat ze veel praten over God. Dat is logisch, want in de tijd wanneer dit geschreven is was (bijna) iedereen wel gelovig. En daarbij zat in het verhaal: God ondersteunt je altijd bij goede daden en als je kwade daden doet dan achtervolg God je.

Wat vindt ik van het boek/gedicht
Ik vind het verhaal en erg leuk verhaal. Leuk in de zin dat ik wel graag door leezde, want ik was steeds benieuwd wat Reinaert voor list nu weer had bedacht. Daarnaast vond ik de tekst mooi opgeschreven waardoor ik het verhaal snel kon lezen. Ik heb soms boeken waar je niet door heen komt, maar bij dit boekt vliegen de bladzijdes om.

Recensie: Beatrijs

Waar gaat het over?
Beatrijs is een non die verlieft is geworden op een man. Beatrijs verzorgt dat de klokken luiden en bewaakt de sleutels in het klooster.  Op een dag ontsnapt ze uit het klooster en gaat met haar vriend naar de stad. In zeven jaar tijd krijgen ze twee kinderen. Na die zeven jaar belanden ze in armoede en de vriend van haar vertrekt. Daarom moet Beatrijs de volgende zeven jaar werken als hoer om het eten van haar kinderen te kunnen betalen.

Na totaal veertien jaar is ze dicht bij haar oude klooster en wordt door God toe gesproken dat ze terug het klooster in moet. Dat deed ze en zag dat niemand in die veertien jaar merkte dat ze weg was, dit kwam omdat Maria haar werk voor veertien jaar had overgenomen. Haar kinderen werd opgevangen door een weduwe en de kinderen gingen later ook in een klooster wonen.

Wat voor soort boek/gedicht is het
Het boek is een rijmend gedicht van 1000 regels. De tekst is makkelijk geschreven, maar ondertussen wordt er wel een zwaar verhaal verteld, zoals je kunt lezen bij de samenvatting. Het gedicht komt uit de veertiende eeuw, maar de tekst is nog steeds wel te lezen in oud Nederlands. Je kan het lezen als je wat voorkennis hebt van oud Nederlands. Een voorbeeld is altaar wij hebben twee a maar in die tijd schrijf je dat als ae, dus outaer. Gelukkig hebben de schrijvers van nu de tekst vertaald naar middelnederlandse tekst.

Het gedicht is om in die tijd de mensen op te roepen om christelijk te worden, want via dit verhaal vertellen ze dat God ook mensen accepteert die een keer een grote fout heeft gemaakt en daarna dat inzien. Dit is niet alleen een hypothese van mij, maar dat wordt ook duidelijk op het einde van het verhaal waar de abt. zegt dat hij dit verhaal overal zal verspreiden.

Dat verspreiden ging toen niet via schrift, maar mondeling dus daarom is het gedicht ook ruimend opgeschreven waardoor de mensen het beter konden onthouden en door vertellen aan andere.

Wat vindt ik van het boek/gedicht
Ik ben blij dat naast oudnederlands ook middelnederlands erin staar, want anders zou ik er niks van begrijpen. Ik vindt het een leuk verhaal, maar ik heb niet echt grote emoties erbij. Het enige emotie die ik had dat ik niet snapte waarom Beatrijs haar vriend was vertrokken in een moeilijke tijd van armoede.

Recentie: Maarten ‘T Hart, De Kroon Getuige

Waar gaat het over?
Het gaat over een man genaamt Thomas, die is verliefd geworden op een andere vrouw. Na zijn laatste afspraak met haar verdwijnt ze. De politie verdenkt Thomas. Na enkele dagen van onderzoek wordt thomas gearresteerd. Op dat moment veranderd het perspectief naar de huidige vrouw van Thomas, Leonie.

Nadat Thomas is gearresteerd op verdenking van moord, schrijft Leonie en Thomas brieven naar elkaar totdat Thomas dat ook niet meer mag. Leonie gaat een zware tijd door, want ze wilt weten wie die vrouw was en ze wilt weten of Thomas niet met haar naar bed is gegaan. Om daar achter te komen gaat ze zelf op onderzoek uit. Dit onderzoek lees je vanuit het dagboek van haar.

Tijdens het onderzoek komt Leonie veel te weten over die vrouw, ze heet namelijk Jenney. Uit ondervragingen blijkt dat ze met elke man het bed induikt. Daaruit wordt Leonie jaloers op haar en gaat ze Thomas verdenken van moord.

Op het einde blijkt dus dat Jenney met een andere man is verhuist naar een ander continent. En de echtgenoten van die man is vermoord op de plek waar thomas werkte.

Wat voor soort boek is het
Het boek heeft twee verhaallijnen. De eerste lijn is het oplossen van de moord/verdwijning van Jenney. Ten tweede het verhaal, dat Leonie geen kinderen kan krijgen en dat daardoor het huwelijk kapot gaat. Doordat Thomas gek wordt van haar en hij wilde met een andere vrouw wel een kind krijgen. Thomas heeft wel geprobeerd om met Leonie een kind te abdopteren, alleen dat wilde Leonie niet.

Het boek is ook geschreven vanuit drie perspectieven. Het eerste hoofdstuk is geschreven vanuit de ogen van Thomas. Bij het tweede hoofdstuk is het geschreven als vogelvlucht van de briefen wisseling. En de hoofdstukken daarna zijn of direct uit de ogen van Leonie of indirect uit de ogen van Leonie, namelijk via haar dagboek.

Wat vindt ik van het boek
Ik vind het boek erg leuk om te lezen. Ik had ook moeite om het boek aan de kant te leggen, omdat het boek je zelf ook vragen geeft. Een van die vragen is: “Heeft Thomas het toch gedaan?”

Je wilt ook doorlezen, omdat je goed mee kan leven met de personages. Dit komt, omdat Maarten ‘t Hart het boek zo hebt geschreven, dat je duidelijk de emoties en gevoelens van de personage krijgt.

Het boek is aan te raden aan mensen die wel van een thriller houden en/of van een liefde roman. Ik vind het een hele mooie combinatie, vooral omdat je echt twee verhaallijnen erin ziet.

Recentie: Maarten ‘T Hart, Een Vlucht Regen Wulpen

Waar gaat het over?
Het gaat over een man die heet Maarten. Hij is de hoofdpersoon in het boek. Maarten gaat naar de reünie van de basisschool. Hij gaat er heen, omdat hij heel graag Martha weer wilt zien. Hij is vroeger op school verliefd geworden op haar, maar zij beantwoorde niet zijn liefde. Maarten is altijd verliefd geweest op haar tot aan die reünie toe. Na de reünie gaat Maarten naar een feest en ontmoet daar het zusje van Martha. Hij spreekt met haar af om over een week iets te gaan eten.

Als Maarten van het feest weg gaat gaat hij denken aan zijn jeugd. Na vele hoofdstukken over vroeger. De hoofdstukken gingen over wat hij thuis allemaal deed tot aan wat hij op school deed. Een van de laatste hoofdstukken die terug blikt op zijn leven gaat over zijn moeder die sterft aan keelkanker. Door die flashbacks denkt Maarten, dat hij deze week niet gaat overleven.

Na de terug blik gaat hij voor een congres naar de Alpen. Daar houd hij een congres en gaat daarna samen met Ernst en Adrienne naar de bergen om een wandeling te doen. Op de bergen ontdekt hij waarom hij zoveel flashbacks kreeg.

Wat voor soort boek is het
Het boek lijkt mij op een biografie lijken, omdat de hoofdpersoon heet Maarten en de schrijver van het boek het ook Maarten. Het is geschreven in de ik-vorm, en het wordt geschreven vanuit zijn ogen, dus je leest als of je hem bent.

In het boek moet je scherp blijven, want het kan zijn dat je in een keer in het verleden kijkt en op het andere moment weer bij ‘nu’ bent.

In het boek zie je Maarten zijn jeugd helemaal beschreven en hij legt links van gebeurtenissen ‘nu’ aan het verleden van hem. In het boek gaat de hoofdpersoon veel leren over zijn eigen leven. Hierdoor weet hij dat hij bijvoorbeeld nooit een vrouw krijgt, omdat bij hem past.

Wat vindt ik van het boek
Ik vind het boek erg goed geschreven, je wordt echt mee gesleurd in het verhaal. Als je eenmaal in het verhaal zit, dan vliegen de bladzijdes voorbij. De flashbacks zijn niet vervelend, echter je moet wel goed opletten wanneer hij terug in de tijd gaat of juist weer naar het heden gaat. Ik heb een keer gehad dat ik na twee bladzijdes erachter kwam dat hij weer in het heden is.

Recensie over: Mama tandoori

Wat voor soort boek is het

Het boek bestaat uit tien hoofdstukken, maar de hoofdstukken hebben direct niks met elkaar te maken. Elk hoofdstuk gaat ergens anders over, maar het totaal plaatje gaat over een moeder-zoon relatie. Ik concludeer dat je het boek een bundelboek kan noemen, want elk hoofdstuk kan je apart lezen.

Het boek is geschreven in een ik-perspectief. De ik is Ernest van der Kwast, het boek is geschreven toen hij 28 jaar was (in het boek is hij 28 jaar).

Waar gaat het over?

In het boek wordt duidelijk dat de moeder van Ernest een lust heeft op korting en “gratis is goed”. De moeder van Ernest loopt ook steeds met een deegroller om haar zin te krijgen.

Ook komt in het boek voor over het verhaal van Ernest oudere broer (Ashirwad ). Die is namelijk gehandicapt geworden naar een elliptische aanval bij de buren. De moeder van Ernest blijft geloven dat Ashirwad weer beter word en dat hij later heel rijk wordt, dit gebeurt echter niet.

Elk hoofdstuk ging ergens anders over, bijvoorbeeld hoofdstuk één ging over hoe Ernest moeder naar Nederland kwam. En in hoofdstuk vijf hoe “goed” Ernest moeder in India was met rennen. Goed tussen haken, omdat ze eigenlijk valse speelde.

Wat vindt ik van het boek

Ik vindt het boek niet leuk, omdat ik eigenlijk nu net na het uitlezen van het boek al bijna niks meer weet van het boek. Dit komt waarschijnlijk, omdat het boek niet een doorlopend verhaal is, waardoor je nu elk hoofdstuk echt goed moet onthouden. Ik raad het boek niet aan aan andere mensen, omdat het erg vermoeiend lezen is. Ik moest voor de laatste vier hoofdstukken echt moeite doen om te gaan lezen.

Maar als je van ik verhalen houd in een soort bundel, dan is dit boek zeker aan te raden.

Recensie over: Passievrucht

Waar gaat het over?

In het boek wordt de hoofdpersoon geconfronteerd dat zijn zoon niet zijn zoon is, omdat hij dood sperma heeft. Nu is zijn vrouw dood, dus kan hij het niet aan haar vragen.

Dus gaat hij op onderzoek uit wie de echte vader is. Hij gaat langs alle mannen die hij verdenkt en komt erachter dat het maar één iemand kan zijn volgens hem. Op het eind heeft het een onverwachte wending. Als je die weet is het niet meer leuk om het boek te lezen, vindt ik.

In de zoektocht denkt hij terug naar momenten dat hij en Monika (zijn vrouw) leuke dingen deden. Maar hij denkt ook veel terug naar intieme momenten dat hij met Monika heeft gehad.

Wat voor soort boek is het

Het boek is chronologisch verteld met soms flashback naar momenten die waren gebeurt. Het hele verhaal draait om waarheid en bedrog, want Armin probeerd de waarheid te achterhalen en komt erachter dat hij van alle kanten word bedrogen. Zoals dat Monika een affaire heeft gehad.

Wat vindt ik van het boek

Ik vindt het boek erg aangrijpend, want het lijkt mij heel erg als een te horen krijgt dat jou zoon niet jou zoon is. Ik kan door het manier van schrijven helemaal meegaan met de hoofdpersoon en daardoor snap je ook waarom hij er helemaal van stuk is.

Recensie over: IV

Waar gaat het over?
In het boek gaat over een ontdekking die niet aan het licht mag komen.

De hoofdpersoon is Elsa. Elsa krijgt op vakantie te horen van de politie dat haar vader is overleden. Later komt Elsa achter dat het niet de echte politie is maar een andere organisatie. Elsa komt erachter dat haar vader een puzzel heeft gemaakt voor haar.

Ze wilt het gaan oplossen alleen ze kan het niet alleen, dus ze komt in aanraking met belangrijke mensen die haar kunt helpen bij het oplossen van de puzzel. Door de puzzel te maken komt Elsa erachter waarom haar vader is vermoord en waarom die nep politie achter haar aanzit.

Wat voor soort boek is het
Het boek is fictie, want er komen dingen in het verhaal voor wat niet echt is. Zoals dat Willem van Oranje in Frankrijk zelfmoord pleegt. In het boek zit wel paar feiten die kloppen. Hierdoor leer ik wel van, zoals dat het graf van Oranje niet openbaar is terwijl dat wel in andere landen wel zo is.

Het boek is ook avontuurlijk, want er gebeurt veel in en het is zo geschreven dat je door wilt lezen. Door lezen gaat makkelijk, omdat je zelf ook de oplossing van de puzzel wilt vinden.

Wat vindt ik van het boek
Ik vint het boek erg leuk om te lezen, omdat je door het boek heen vliegt. En dat je zelf ook kunt na denken over de puzzel. Het is ook zo geschreven dat je voelt hoe de personen in het boek het voelen en zien.

Wie raad ik het boek aan
Ik raad het boek aan iedereen aan die houd van spanning en puzzels oplossen. Het boek heeft 314 blz. maar je leest het snel uit.

Recensie over het boek: Het gouden ei

Waar ging het over
Rex is de hoofdpersoon van het verhaal. Hij gaat opvakantie met Saskia. Saskia is de vriendin van Rex. Bij een tankstation gaat Rex tanken en gaat Saskia naar de wc. Alleen Saskia komt niet meer terug. Rex gaat op zoek naar zijn vriendin.

Paar jaar later heeft hij een nieuwe vriendin. Hij gaat met haar opnieuw opzoek naar zijn verloren ex-vriendin, omdat Rex nog steeds nachtmerries krijgt.

Door het nieuw zoeken krijgt hij nieuwe informatie. Tergelijk krijg je een verhaal te zien van een Duitse Scheikundige die een beetje gestoord is. De Scheikundige oevent om zonder sporen een vrouw te ontvoeren.

Later in het verhaal komt Rex met de Duitse scheikundige in aanraking en iemand die hij toen ook zag bij het tankstation. Die ombekende man kan hem vertellen wat er met Saskia is gebeurt. Alleen dat kan hij alleen als Rex het zelfde ondergaat. Rex stemt toe en gaat het zelfde lijden als Saskia.

Wat voor soort boek is het
Avontuurlijk, want je maaakt helemaal mee wat Rex ondergaat en je ziet het hele verhaal van de Duitse Scheikundige.

Er zitten twee verhalen in een boek. Het is zo geschreven dat je geen verwaring krijgt bij welk persoon het hoofdstuk hoort.

Wat vindt ik van het boek
Ik vindt het boek erg leuk om te lezen, want het is een avontuurlijk verhaal en je zit zelf ook met de vraag: “Hoe is saskia verdwenen zonder dat mensen het hebben gezien?” Ik vindt boek ook mooi, omdat je twee verhalen in een. De twee verhalen laten precies het verhaal aan twee kanten laten zien.

Wie raad ik het boek aan
Ik raad iedereen het boek aan. Het boek leest lekker snel en het boek is avontuurlijk. Als je dus van avontuurlijk houd dan moet je hem zoizo lezen.