Ik kom terug

Titel: Ik kom terug

Samenvatting:

De hoofdpersoon, van Dis is een man van ongeveer 65 die een moeder heeft van dik in de negentig. HIj heeft haar al in jaren niet meer gesproken. Totdat zij hem een brief stuurt, waarin staat of hij een zelfmoordpil voor haar wilt regelen. In ruil daarvoor, mag van Dis een biografie over haar schrijven. Hiermee gaat van Dis akkoord, en hij maakt aantekeningen als zijn moeder spreekt. Zijn moeder vertelt allemaal verhalen over de oorlog, over zijn vader, over haar eerste man en veel meer. Zo vertelt ze ook over haar leven in Brabant, bij een boerenfamilie met veel land. Maar ook over haar overspelige relatie met een Duitse dokter; Carl.

Sommige verhalen ontroeren hem, anderen irriteren hem. Op een gegeven moment komt van Dis zijn halfzus Saskia naar Nederland, en die besluit om het aardbeiendieet toe te passen, hierdoor sterft moeder. Van Dis is er niet bij als zijn moeder sterft, maar is tevreden dat zij haar wens gekregen heeft, en hij zijn aantekeningen heeft.

Mijn mening:

Ik vond dit een erg leuk boek, omdat het een duidelijk beeld schetst van een gebrekkige relatie tussen moeder en zoon. Ik heb zelf een hele goede relatie met mijn moeder, dus dit was een mooie kans voor een ander perspectief. Uiteindelijk begin je toch wat te voelen voor de moeder in dit verhaal, door alle dingen die zij heeft meegemaakt.

Een vlucht regenwulpen

Titel: een vlucht regenwulpen

Samenvatting: Maarten, is een jongen die met veel eenzaamheid opgroeit, hij heeft vrijwel geen vrienden, en is een buitenbeentje. Toch weet hij wel wat hij wil doen met zijn leven; bioloog worden. Zijn familie is erg religieus, en vindt dit dus geen prettig idee, Vooral zijn vader is erg tegen, die wilt dat Maarten de druivenkweek overneemt.

Op de middelbare school, wordt Maarten verliefd op Martha. Hij durft alleen niet om de stappen te nemen om haar te veroveren. Toch probeert hij zoveel mogelijk van haar te houden, maar op afstand. Als Maarten dan eindelijk bioloog is, maakt hij baanbrekende ontdekkingen in de weefselkweek, en heeft hij tegen zijn dertigste levensjaar, al een hoop bereikt. Hierdoor, mag hij een congres bijwonen in Bern, waar hij besluit om een wandeltocht te maken, met twee collega’s. Deze wandeltocht wordt naar zijn idee bijna zijn dood, en hij heeft elke nacht nachtmerries. Uiteindelijk besluit hij dat leven in isolement zo erg nog niet is, en omarmt hij zijn eenzaamheid

Mijn mening:

Ik vond het stom. Het feit dat de hoofdpersoon verliefd is, maar er niet op in durft te gaan vind ik stom, het feit dat hij aan het einde besluit dat alleen zijn niet zo erg is vind ik stom. En ik vind het verhall over het algemeen stom.

Eric of het klein insectenboek

Titel: Eric of het klein insectenboek

Samenvatting verhaal: Erik ligt op een nacht wakker in zijn bed. In zijn kamer ligt het schilderij Wollewei, met allemaal insecten erop. Als Erik fantaseert hoe het daar zou zijn, krimpt hij opeens tot hij nog kleiner is dan een insect. Hij klimt het schilderij in, en ziet een wesp. Hij gaat mee naar het huis van de wespen, en leert daar dat van adel zijn, en een angel hebben erg belangrijk zijn. Hij beledigt de wespen alleen per ongeluk, door een gedicht voor te dragen over bijen. Erik vertrekt op de rug van een hommel, en komt terecht in een hotel, wat eigenlijk een slakkenhuis is. Hier ontmoet hij allemaal insecten, waar hij veel over weet, want hij houdt zijn spreekbeurt over insecten. De insecten staan helemaal perplex hiervan, en beginnen te vragen aan Erik wat ze moeten doen, waarop Erik antwoord, volg gewoon je instinct. Na een tijdje, vertrekt Erik weer, ditkeer op de rug van vlinder. Hij helpt de vlinder met een gedicht schrijven, zodat het een meisje kan versieren, en dan vliegt het weg. Erik gaat weer op pad en steekt een zwarte weduwe neer met een dennennaald, nadat deze Erik aanviel. Tenslotte komt hij een worm tegen, die vast zit. Een mier biedt zijn hulp aan, en Erik en de mier gaan samen naar het hol van de mieren, om hulp te halen. Als Erik dan vraagt of ze willen helpen, dan accepteren ze. Maar in plaats van de worm veilig uitgraven en hem meenemen, doden de mieren de worm, en nemen hem in stukjes mee. Tenslotte helpen de mieren om Erik weer thuis te brengen. Maar onderweg worden ze aangevallen door een andere groep mieren. Als een mier net Erik dood wilt maken, wordt Erik wakker. Als hij zijn verhaal wilt vertellen op school, gelooft de juf hem niet, en laat hem zelfs nablijven.

Mijn mening:

Ik vond het een raar boek, het leek geschreven voor kinderen, maar er zit dan plots zoiets serieus als de dood tussen. Ik genoot niet echt van het lezen, omdat het niet echt uitdagend was.

 

Het Gouden Ei

Titel : het gouden ei

Samenvatting verhaal:

De hoofdpersoon; Rex, verliest bij een tankstation zijn vriendin, Saskia. Letterlijk, hij raakt haar kwijt, en ze wordt op gegeven als vermist persoon. acht jaar later, is Rex op vakantie met een ander; Lieneke. Saskia is echter nog steeds vermist, en Rex probeert nog steeds te achterhalen wat er gebeurd is. Tot hij op een dag benaderd wordt door een Fransman; Raymond. Raymond vertelt dat Saskia dood is, en als Rex wil weten wat er met haar gebeurd is, moet hij hetzelfde ondergaan. Dit doet Rex. Hij wordt gedrogeerd met een slaapmiddel door Raymond, en als hij wakker wordt, ligt hij alleen in het donker op een matras. Hij is levend begraven.

Mijn mening:

Ik vond het een interessant boek, het was vrij kort, maar daardoor leest het wel lekker snel door. Ik vond het wel een leuk boek, ondanks het einde. Ik vind het einde iets te makkelijk, om maar gewoon even snel de hoofdpersoon dood te maken.

Hallo wereld!

Welkom op HPBlogs. Dit is het eerste bericht op je splinternieuwe weblog. Je kunt dit bericht zelf aanpassen of verwijderen.


Belangrijk: je wachtwoord aanpassen
Je hebt zojuist van het systeem een wachtwoord ontvangen. Dit is een vrij lastig wachtwoord, het is daarom aan te raden het direct aan te passen. Je kunt het aanpassen onder Gebruikers > Jouw Profiel > Wachtwoord veranderen. Je kunt daar een nieuw wachtwoord kiezen (wat je 2 keer moet invoeren, om te controleren op typefouten).


En nu?
Om je op gang te helpen, hebben we wat uitlegpagina’s online staan. HPBlogs.nl is onze website, waarop alle benodigde informatie over de weblogs te vinden is. Als je nog vragen hebt, kun je die ook via daar stellen.

Veel plezier met je nieuwe weblog! Je kunt nu dit bericht verwijderen en aan de slag.