Ik kom terug

Titel: Ik kom terug

Samenvatting:

De hoofdpersoon, van Dis is een man van ongeveer 65 die een moeder heeft van dik in de negentig. HIj heeft haar al in jaren niet meer gesproken. Totdat zij hem een brief stuurt, waarin staat of hij een zelfmoordpil voor haar wilt regelen. In ruil daarvoor, mag van Dis een biografie over haar schrijven. Hiermee gaat van Dis akkoord, en hij maakt aantekeningen als zijn moeder spreekt. Zijn moeder vertelt allemaal verhalen over de oorlog, over zijn vader, over haar eerste man en veel meer. Zo vertelt ze ook over haar leven in Brabant, bij een boerenfamilie met veel land. Maar ook over haar overspelige relatie met een Duitse dokter; Carl.

Sommige verhalen ontroeren hem, anderen irriteren hem. Op een gegeven moment komt van Dis zijn halfzus Saskia naar Nederland, en die besluit om het aardbeiendieet toe te passen, hierdoor sterft moeder. Van Dis is er niet bij als zijn moeder sterft, maar is tevreden dat zij haar wens gekregen heeft, en hij zijn aantekeningen heeft.

Mijn mening:

Ik vond dit een erg leuk boek, omdat het een duidelijk beeld schetst van een gebrekkige relatie tussen moeder en zoon. Ik heb zelf een hele goede relatie met mijn moeder, dus dit was een mooie kans voor een ander perspectief. Uiteindelijk begin je toch wat te voelen voor de moeder in dit verhaal, door alle dingen die zij heeft meegemaakt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>