Recensie Joe Speedboot

Titel: Joe Speedboot

Auteur: Tommy Wieringa

Sypnosis: Het boek bestaat uit twee delen; Penseel en Zwaard

Penseel: Frans Hermans wordt wakker na 220 dagen in coma gelegen te hebben in het ziekenhuis van het saaie dorp Lomarck, waar hij woont. Er is een nieuwkomer in het dorp: Joe Speedboot. Dit is niet zijn echte naam, want de achternaam van zijn moeder is Ratzinger. Joe doet dingen die de andere dorpelingen niet durven. Zo maakt hij bommen, die soms op verkeerde momenten ontploffen. Frans neemt zich voor om chroniqueur te worden van het dorp, hij schrijft alles op wat hij ziet. Joe verzamelt Engel en Christof om zich heen, die al snel vrienden worden. Het dorp wordt opnieuw opgeschud als er een tweede nieuwkomer het dorp binnenkomt: de Zuid-Afrikaanse Picolien Jane, of PJ. Frans wordt verliefd op haar, maar hij weet dat het niets wordt, want hij is immers ernstig gehandicapt geworden na zijn ongeluk. Als Joe, PJ, Engel en Christof gaan studeren, gaat Frans niet. Hij mag niet van zijn ouders. Zodra Joe stopt met zijn studie, komt hij terug, en komt hij met het idee om Frans mee te laten doen aan Armworstel toernooien. Frans heeft namelijk nog maar 1 arm die hij kan bewegen, en die is inmiddels erg sterk geworden.

Zwaard: Op het eerste toernooi dat hij meedoet wordt hij tweede, en hij ziet in dat hij talent heeft. Als zijn volgende toernooi in Rostock is, wil PJ graag mee. Aangezien Frans haar nog steeds leuk vindt, gaat hij daar graag mee akkoord, en ze gaan met z’n drieën. In het hotel, slapen Joe en Frans op een kamer, en Pj alleen. Als Frans die ochtend alleen wakker wordt, en ziet dat er niet geslapen is in het bed van Joe, ziet hij in dat Joe waarschijnlijk naast Pj ligt. Hij stikt bijna van de jaloezie. Joe heft daarna een nieuw idee. Hij wil meedoen aan de Dakar rally. Tijdens een toernooi in Duitsland, krijgt het trio te horen dat Engel dood is. Ze reizen naar Nederland om naar de begrafenis te gaan. Na de begrafenis hoort Frans een interview met de ex van PJ, een schrijver. Zijn boek gaat over Pj, het komt er op neer dat Pj seksuele realties had met 9 verschillende mannen. Ze gaan vervolgens naar een toernooi, waar Frans zijn arm breekt. In het hotel komen ze achter Joe’s echte naam: Achiel Stephaan. Als Joe weg is naar de rally, krijgen Pj en Frans een seksuele relatie. Als Frans de schrijver ter sprake brengt, vraagt Pj wie hij gelooft, de schrijver, of haar.

Deel 3: en toen: Pj en Christof gaan trouwen, maar Frans en pj hebben nog steeds regelmatig seks. Tijdens de trouwerij, vliegt Joe over in een vliegtuig met daarachter een spandoek met daarop: hoer van de eeuw.

Mening: Dit is mijn favoriete literatuurboek dat ik gelezen heb. Ik vond het leuk dat er telkens wel iets gebeurde, en dat Frans een ontwikkeling doormaakt. Verder leest het boek lekker door.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>