Recensie Van den vos Reynaerde

Titel: Van den vos Reynaerde

Auteur: onbekend

Sypnosis: De koning houdt zijn hofdag; alle dieren zijn er, behalve Reinaert, de vos. De rest van de dieren maken hiervan gebruik om te klagen over de vos. Uiteindelijk besluit de koning om Bruun de beer te sturen naar Reinaert zijn kasteel: Maupertuus. Reinaert lokt Bruun in een val door te zeggen dat er honing in een boomstam zit, maar als hij erin gaat kijken met zijn kop, raakt hij vast en slaan de dorpelingen hem bont en blauw. Bruun ontsnapt zonder de huid van zijn kop en poten, en de koning stuurt het volgende slachtoffer naar Reinaert; Tybeert de kater. Tegen Tybeert vertelt Reinaert dat er lekkere kuikens in de stal van het dorp staan, maar hij vertelt er niet bij dat er een val staat. Tybeert komt vast te zitten, en de pastoor komt naakt naar hem toe en slaat hem. Tybeert bijt vervolgens een bal eraf. Als laatst wordt Grimbeert naar hem gestuurd, en Reinaert gaat mee. Als hij aankomt bij de koning, wordt de galg klaargezet door Izengrijn, de wolf. Reinaert verzint een list: hij vertelt tegen de koning dat Bruun, Izengrijn en zijn eigen vader een schat hebben gevonden, en dat hij hem zelf gestolen heeft. Hij wil vertellen waar de schat ligt, als hij vrijkomt. Ook wil hij op pelgrimstocht. Hij krijgt een tas gemaakt van de huid van Bruun. Vlak voor hij weg gaat, gaan er nog twee dieren mee. Hij lokt het konijn mee zijn hol in, bijt hem dood, stopt zijn hoofd in de Bruun-tas, en stuur het mee terug naar de koning.

Mening: Ik vond het geweldig, ik heb zeker wel een aantal keer moeten giechelen, of hardop moeten lachen van het boek. Ik heb wel de vertaalde versie gelzen, want van het oud-Nederlands snap ik niks. Ik vond het leuk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>