De kleine blonde dood

In het boek zijn er twee verhaallijnen. De eerste gaat over de vader van Boudewijn. De tweede gaat over zijn zoontje, Micky, op hem slaat de titel van het boek.
In de eerste verhaallijn heeft de vader van Boudewijn, een Joodse held uit de tweede wereldoorlog, een trauma overgehouden aan de oorlog. Hij voelt zich schuldig omdat hij, als enige van een aantal kinderen de oorlog heeft overleefd. Hij heeft zeer wisselende buien. Hij vernielt soms het huisraad en slaat en schopt zijn zoontje dan. Na zo’n woede uitbarsting probeert Boudewijns moeder(Italiaans) hem steeds weer te kalmeren. Na bijna een jaar in een inrichting te hebben gezeten komt Boudewijn weer thuis waar hij heel erg ziek wordt. Hij heeft een buikvliesontsteking en raakt in coma. Als hij weer wakker wordt, krijgt hij van zijn vader veel mooie cadeaus. In dit deel blijkt dat ondanks zijn uitbarstingen Boudewijn erg tegen zijn vader opkijkt en dat zijn vader veel van Boudewijn houdt. Een tijdje later scheiden zijn ouders.
Vele jaren later bezoekt hij zijn vader die dan getrouwd is met een achttienjarige Deense vrouw, Astrid. Hij vertelt aan zijn vader dat een vrouw van hem in verwachting is, maar dat hij eigenlijk homo is. Ook vertelt hij dat hij hasj rookt en betrapt is door de politie. Hij wil hiermee wraak nemen op zijn slecht jeugd. Astrid wordt woedend en slaat hem. Een tijdje later krijgt hij bericht dat zijn vader zelfmoord heeft gepleegd. Twee weken later krijgt hij diens afscheidsbrief. Boudewijn typt de brief gedeeltelijk over en verscheurt en verbrandt die. Hij denkt: ”nu kan ik gelukkig worden.”
De tweede verhaallijn gaat over Boudewijns zoon Micky. Micky’s moeder(Mieke), die ooit lerares was van Boudewijn, is meestal dronken. Daarom zorgt Boudewijn voor Micky.
Boudewijn en Micky zijn dikke maatjes. Op een keer gaat Boudewijn met wat vrienden naar Parijs. Hij laat Micky logeren bij Gerda, Miekes beste vriendin. Ondanks dat Boudewijn tegen Gerda heeft gezegd dat ze Micky absoluut niet aan Mieke mee mag geven, doet ze dat toch. Als Micky bij Mieke is, knapt er iets in zijn hersenen en valt hij van de trap. Hij ligt in coma. Als Boudewijn uit Parijs terug komt gaat hij naar het ziekenhuis. Daar hoort hij dat het gezwel in zijn hoofd is geknapt en Micky klinisch dood is.
Boudewijn staat voor een moeilijke beslissing, hij geeft uiteindelijk de dokter toestemming de behandeling te staken. Hij laat Micky cremeren om zichzelf te straffen, er mag geen spoor van Micky op aarde blijven bestaan. Hij is de enige op de crematie, dat wil hij zelf. Ze draaien het nummer van de Rolling Stones, “Out of Time”, dat was Micky’s favoriete nummer. Zes maanden na zijn vader, was ook zijn zoon gestorven, dit was de kleine blonde dood.

Ik heb, ondanks dat het een heel naar verhaal is, echt genoten van dit boek. De manier waarop het verhaal verteld wordt is erg meeslepend en brengt wat spanning in het verhaal.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>