Alles wat er was

Het verhaal gaat over Merel, een tv redactrice die samen met haar collega Barry en presentator Leo een wetenschappelijk programma gaat opnemen over het erg slimme wiskunde kind, de 8 jarige Joeri. Plotseling horen ze buiten een enorme knal. Ze krijgen berichten van de autoriteiten die zeggen dat ze moeten blijven waar ze zijn, ramen en gordijnen dicht moeten doen en niet in de buurt van de ramen of deuren komen. Het water doet het nog, net als de elektriciteit, en er zijn veel boeken aanwezig. Ze beslissen dus te blijven. De eerste paar nachten sliepen ze allemaal in de gymzaal, maar na een tijdje hadden ze de kamers verdeeld.  Ze hebben geen contact meer met de buitenwereld. Joeri brengt de boel een beetje tot leven, hij zorgt er voor dat iedereen speelt, en vrolijker wordt. Dan vindt Merel een pillenkoker, en gaat op onderzoek uit. Ondertussen voelt Joeri zich buitengesloten door zijn moeder en Kasper, zijn leraar, doordat die twee vaak de nachten samen doorbrengen. Hij vlucht naar Merel voor aandacht, en om zijn moeder jaloers te maken. Maar als Merel en Joeri een spel spelen waarbij ze met een mat van de trap af moeten glijden, gaat het mis. Joeri is ernstig gewond en Natalie woedend. En Merel, die zich schuldig voelt, gaat het bloed van de trap halen, en vindt weer een pillenkokertje. Natalie en Kasper besluiten de school te verlaten, met Joeri in een draagzak. Maar de andere vermoeden dat Joeri al dood is, aangezien hij veel te koud aanvoelde. Merel en Leo hebben een dag later voor het eerst seks. Maar Merel gaat iedere nacht terug naar haar eigen kamer, omdat ze niet wilt dat de rest het weet. En als ze dan de vierde nacht het wilt overslaan, hoort ze Barry en Leo samen, die nu ook seks hebben. De dagen beginnen heel snel te gaan, en Merel heeft steeds meer last van buikpijn. Barry, die Leo wilde veroveren, ziet in dat hij dit niet kan, en ziet geen doel meer in zijn leven. Hij had een brief geschreven naar Merel en naar Leo, maar die van Leo mocht Merel niet lezen. Toen ze deze stiekem las, zag ze dat Barry zegt dat hij verliefd is op Leo, maar dat hij snapt dat Leo voor Merel kiest. En nu wilt hij niet meer leven. Dan kom je er achter dat Merel zwanger is, en nu schrijft Merel ook naar een persoon, waarschijnlijk het ongeboren kind, in plaats van tot de lezer. Barry sterft, en Kaylem had hem hierbij geholpen. Dan beginnen Leo en Kaylem Barry’s lichaam op te eten. Later wurgt Merel Kaylem als wraak voor Barry, ook al wilde Barry het zelf. Hierna eten ze Kaylem ook op. In een van de laatste hoofdstukken geeft Leo toe dat de pillen van hem waren. Dan zegt Leo dat hij hulp moet gaan halen voor Merel en de baby, omdat ze het anders niet overleven. In het laatste hoofdstuk vertelt Merel dat Leo al 8 dagen weg was, terwijl hij er maar 3 weg zou zijn. Nu vertelt ze over de reis naar North Dakota waar ze met haar ongeboren baby heen wilt gaan. Dan geeft ze toe dat ze nog een hele koker pillen op heeft, en hierna sterft ze waarschijnlijk.

Ik vond het behoorlijk interessant om te lezen over deze hopeloze situatie. De manier waarop de gedachten van Merel worden omschreven is behoorlijk meeslepend en ik vond dit dan ook een goed boek.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>