Beatrijs

Een jonge vrouw, Beatrijs, is kosteres in een klooster. Uit liefde voor een jeugdvriend verlaat ze op een nacht stiekem het klooster. Zeven jaar lang leven Beatrijs en haar lief in rijkdom en ze krijgen twee kinderen. Maar wanneer het geld op  is, gaat hij ervandoor. Beatrijs staat er alleen voor.

Gedurende zeven jaar verdient ze de kost als prostituee, maar uiteindelijk krijgt ze berouw en besluit ze om terug te keren naar het klooster. Nadat ze haar kinderen heeft achtergelaten bij een weduwe die voor hen zal zorgen, gaat ze heimelijk terug naar het klooster dat ze veertien jaar eerder heeft verlaten. Tot haar verrassing merkt ze dat Maria, tot wie ze was blijven bidden, al die jaren haar plaats als kosteres heeft ingenomen. Niemand in het klooster heeft Beatrijs’ afwezigheid gemerkt. Vanaf nu is zij weer kosteres. Toch wordt ze nog gekweld door schuldgevoelens. Ze biecht alles op aan een abt die het klooster bezoekt. Hij scheldt haar alle zonden kwijt. Wel vertelt hij het verhaal, als een leerzaam voorbeeld, in een preek, maar zo dat niemand weet dat het over Beatrijs gaat.

Dit vond ik een zeer oninteressant boek, gelukkig was het kort.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>