Joe Speedboot

Dit boek is geschreven door Tommy Wieringa. Het speelt zich af in het fictieve dorpje Lomark.
Het aparte aan dit boek is dat de titel een naam is (Joe Speedboot) maar niet de hoofdpersoon blijkt te zijn. De hoofdpersoon is namelijk Fransje, een 14 jarige jongen die net is ontwaakt uit een 220 daagse coma. Hij werd namelijk door een grasmaaier overreden. Fransje is door dit ongeluk bijna geheel verlamd geraakt en kan alleen zijn rechter arm nog bewegen. Joe Speedboot is een jongen die nieuw in het dorpje komt en voor wat onrust zorgt. Maar het is Fransje’s grote voorbeeld. Fransje is omdat hij alleen zijn rechterarm kan gebruiken, heel erg sterk geworden. Dit zorgt er voor dat hij later mee doet met armworstel wedstrijden gaat meedoen. Hier blijkt hij namelijk heel erg goed in te zijn. Fransje heeft samen met Joe, Christof en Engel een vriendengroepje waar later ook PJ bijkomt. Fransje word verlieft op PJ die in het einde van het verhaal met Christof een baby krijgt.

Ik vond dit een heel leuk boek om te lezen. De spanning was het hele verhaal door hoog terwijl er geen grote avonturen beleeft werden. Het thema is dan ook dat ondanks een handicap hij toch zijn leven zo leuk mogelijk probeert te maken. Dit lukt hem ook met veel steun van vrienden en familie.
Ik zou dit boek zeker aanraden omdat je het blijft doorlezen door de spanning die in het boek steeds weer terug komt.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

De Aanslag

Het boek “De Aanslag” is geschreven door de schrijver Harry Mulisch. Het verhaal laat het leven van Anton zien, en begint op een nacht in januari 1945 (rond het einde van de tweede wereldoorlog). Op deze nacht word Fake Ploeg hoofdcommissaris van de politie en een NSB’er neergeschoten en voor het huis van Anton en zijn ouders neergelegd. Peter de broer van Anton wil het lichaam weg van het huis slepen maar is te laat want de Duitse troepen waren al gearriveerd. Peter weet nog net weg te komen en neemt het pistool van Fake Ploeg mee. De Duitsers nemen Anton gevangen en hij wordt hierdoor gescheiden van zijn ouders. Hij ziet vanuit de auto de Duisters alle ramen kapot slaan van zijn oude huis, die ze vervolgens in brand steken. Anton komt in de gevangenis waar hij een onbekende vrouw tegen komt, die hem troost. De volgende dag wordt hij overgeplaatst naar de Ortskommandant uit Haarlem. Hierna mag hij bij zijn oom en tante wonen.

Na de oorlog hoort Anton dat zijn ouders en broer in die nacht van januari meteen zijn doodgeschoten door de Duitsers. Maar de hij was er nog steeds niet achter wie Fake Ploeg nou had neergeschoten en voor zijn huis had naar gelegd. Verder studeert hij medicijnen na zijn gymnasium, en komt via een studentenfeest weer voor het eerst in Haarlem terug.

Een paar jaar later gaat Anton naar Amsterdam om daar op kamers te gaan wonen. Hier komt hij de zoon van Fake Ploeg, Fake Ploeg jr. tegen, voor zijn deur en ontstaat er een grote ruzie, met een ontplofte kachel als gevolg.

In 1966 ontmoet Anton, Saskia waarmee hij later trouwt en een dochter Sandra krijgt. Ook komt hij na een begrafenis van een oud verzetsjournalist, in contact met de verzetsstrijder Cor Takes, die Fake Ploeg blijkt te hebben doodgeschoten samen met zijn vrouw Truus Coster de vrouw waarmee Anton die nacht in de gevangenis heeft gezeten, zij werd drie weken voor het einde van de tweede wereldoorlog geëxecuteerd.

Anton hertrouwt met Liesbeth nadat hij en Saskia zijn gescheiden. Met Liesbeth krijgt Anton een zoon die zij Peter noemen. En op het einde tijdens de vredesdemonstratie in Amsterdam ontmoet hij Karin die hem verteld dat haar familie het lichaam van Fake Ploeg voor zijn huis heeft gelegd. En dat Peter (de broer van Anton) naar haar familie Korteweg is gevlucht, maar daar werd doodgeschoten door de Duitsers. Nu weet hij eindelijk alles van wat er die nacht in 1945 gebeurd is.

Het opvallende aan dit verhaal is, dat het in vijf episodes geschreven is. En dat er in elke episode een andere oorlog ter sprake komt. In de eerste episode gaat het namelijk over de Tweede Wereldoorlog, in de tweede episode is de Korea oorlog gaande. De derde episode is er de inval van Rusland in Hongarije. De vierde episode de Vietnam oorlog. En in episode vijf is er dan de vrededemonstratie in Amsterdam. Het boek laat ook zien dat als iemand een oorlog meemaakt dit altijd een grote rol blijft spelen in iemands leven. Zo was Anton in 1981 nog steeds op zoek naar antwoorden over die ene nacht in 1945.

De opbouw van dit boek is zeer goed, zo begin je in de tweede wereldoorlog en lees je hoe de hoofdpersoon de gebeurtenissen ziet. Maar naarmate de jaren verstrijken in het boek komt de hoofdpersoon steeds meer te weten over wat er nou precies gebeurt was via andere mensen. Daarnaast lees je veel over de emoties van de hoofdpersoon en ga je hem steeds beter kennen. Je weet bijvoorbeeld wanneer hij verdrietig is (wanneer hij in de gevangenis begint te huilen) maar ook wanneer hij boos word (de woede uitbarsting tegen Fake Ploeg jr.). Harry Mulisch gebruikt de emoties dus goed om je te laten inleven in de hoofdpersoon.

Het verhaal zelf zou ook in werkelijkheid echt hebben kunnen gebeuren, er komt namelijk niks fictiefs voor in het verhaal. Er zijn natuurlijk ook heel veel andere oorlogsverhalen, maar wat dit boek juist zo anders maakt is dat je met de hoofdpersoon zijn leven meegaat, en dat je steeds leest over de hoofdpersoon in verschillende oorlogsperioden. Dus niet alleen de tweede wereldoorlog maar ook de Korea, Vietnam oorlog etc.

Ik heb dit boek met plezier gelezen en wilde het zo snel mogelijk uitlezen om achter het raadsel te komen. Ik vond het een zeer pakkend boek dat makkelijk was weg te lezen. Soms wel een beetje langdradig maar dat was nodig om je goed in de gevoelens van de hoofdpersoon te kunnen plaatsen. Verder vond ik het een interessant boek en ook wel leerzaam, omdat je bijvoorbeeld te weten komt wat de duisters deden wanneer er een Duitser/NSB’er vermoord werd.
Ik raad dit boek daarom ook aan iedereen aan die het leuk vind om een spannend oorlogsroman te lezen.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

Van den vos Reynaerde

Dit boek is waarschijnlijk geschreven door Willem die Madocke maecte (maakte). Het is een oud boek dat uit de 13e eeuw komt.
Het verhaal gaat over een vos (Reynaerde) die veel streken uithaalt en niet naar Koning Nobel de Leeuw luistert. Het begint dan ook met een hofdag waar alle dieren aanwezig zijn behalve de Vos Reynaerde. Alle dieren beginnen over de Vos te klagen en willen dat hij ter dood veroordeeld word. De koning laat hem vervolgens dagvaarden en stuurt eerst Bruun de Beer naar de Vos om hem voor het hof te dagen. Maar Reynaerde weet Bruun in een val te lokken door hem naar een boom te lokken door te zeggen dat er honing in zit, en vervolgens zet de Vos hem vast tussen de boom.
Koning Nobel de Leeuw stuurt vervolgens Tibeert de kat maar ook hij word door de Vos in een val gelokt door hem naar een schuur met muizen te sturen. Als laatst stuurt de koning Grimbaert de das (de neef van Reynaerde). Vos Reynaerde kan hem niet in een val lokken dus gaat hij vrijwillig met hem mee. Wanneer hij ter dood word veroordeeld bedenkt hij nog een list en verteld de koning dat zijn aartsvijanden een staatsgreep willen plegen en dat willen betalen met het geld uit een schat waar alleen Reynaerde weet waar het ligt. De koning gelooft hem en laat hem vrij maar ook hierna weet de Vos nog te ontglippen in de wildernis en de koning woedend achter te laten.
Ik zou dit boek zeker aanraden als je het oude Nederlands eens wilt lezen, met een makkelijk leesbare vertaling ernaast. Maar ook omdat dit boek uit de 13e eeuw komt waar de adel heel streng was, maar in dit boek word de adel behoorlijk voorschut gezet. Het is ook gewoon leuk omdat je nooit weet wat voor sluwe vossen streken Reynaerde weer wilt uithalen.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

De kleine blonde dood

Dit boek is geschreven door Boudewijn Büch. Er spelen zich eigenlijk twee verschillende verhalen af in dit boek. Namelijk het verhaal van Boudewijn toen hij klein was, het gaat hier vooral over de relatie tussen zijn vader en hemzelf. En het verhaal van Boudewijn, Mieke en hun zoon.
Boudewijn zijn vader komt uit de tweede wereldoorlog en is van joodse afkomst. Hij is toen dus ook gevlucht vanuit Duitsland naar Nederland. Hij heeft hiervan een trauma overgehouden en is heel erg anti-Duits. Zo erg dat hij zijn zoon verbied de grens over te gaan naar Duitsland wanneer hij met een schoolreisje bij de grens is. Wanneer Boudewijn dus toch de grens over gaat om een vlinder voor zijn vader te vangen, word zijn vader woedend en begint Boudewijn te slaan. Zijn vader slaat Boudewijn en zijn moeder wel vaker, vooral wanneer zij het hebben over de tweede wereldoorlog. Boudewijn word na een tijdje naar een inrichting in Brabant gestuurd. Hier heeft Boudewijn een vreselijke periode omdat hij niets mag doen, zelfs niet lezen. Wanneer hij weer thuis komt raakt hij in een coma omdat hij al twee jaar lang een blindedarmontsteking heeft. Wanneer hij weer wakker word kan hij weer naar zijn normale school. Jaren later krijgt Boudewijn een brief van zijn moeder waarin staat dat zijn vader is overleden. En twee weken daarna ook een brief van zijn vader, die hij verbrand.
Boudewijn heeft zijn oude docent Engels (Mieke) zwanger gemaakt en krijgt een kind Micky, zelf is Boudewijn homoseksueel. Mieke heeft drank problemen waardoor Boudewijn de voogdij van Micky op zich neemt. Wanneer hij naar Parijs gaat en een vriendin op Micky laat passen geeft zij hem mee aan Mieke. Daar valt Micky van de trap en komt in een coma terecht. Later word Micky klinisch dood verklaard en na 20 dagen geeft Boudewijn het op en trekt de steker eruit. Micky word vervolgens gecremeerd waar alleen Boudewijn bij aanwezig is. Boudewijn denkt dan alleen nog maar aan alle leuke momenten met zijn vader en zijn zoon Micky.

Ik vond het boek erg mooi, maar hou eigenlijk niet zo van dit soort boeken waar alles slecht afloopt. Wel vind ik dit een heel interessant boek omdat het laat zien dat een trauma van de tweede wereldoorlog de vader van Boudewijn zo beïnvloed, dat hij zelfs zijn eigen kinderen en vrouw mishandelt uit haat tegen de Duitsers. En dat Boudewijn daar de rest van zijn leven nog last heeft.
tijdens het lezen had ik ook veel moeite in het begin om het boek door te komen, omdat het mij geen leuk verhaal leek. Maar naarmate ik verder kwam ging het steeds makkelijker omdat het toch wel interessant werd. Want het leek even of het met de hoofdpersoon goed ging tot hij zijn zoon verloor. Ik zou dit boek daarom ook alleen aanraden als je van drama verhalen houd die niet goed aflopen.

Geplaatst in Uncategorized | Een reactie plaatsen

De Kroongetuige

De kroongetuige is geschreven door Maarten t’ Hart. Het boek gaat over Thomas die in een laboratorium werkt en onderzoek doet naar kannibalisme bij ratten. Thomas is getrouwd met Leonie maar dit huwelijk loopt niet soepel, omdat zij graag kinderen willen maar Leonie is onvruchtbaar. Wanneer Leonie een week van huis is, ontmoet Thomas Jenny en gaat een aantal keren met haar uit. Jenny verdwijnt en Thomas is de laatste die haar gezien heeft, waardoor de politie hem ondervraagd. Thomas word een verdachte van vermissing van Jenny. De politie denkt later dat Thomas Jenny vermoord heeft, en haar lichaam aan de ratten heeft gevoerd. Thomas word gearresteerd en schrijft brieven naar zijn vrouw, die er van overtuigd is dat Thomas onschuldig is. Maar wanneer Leonie haar eigen onderzoeken doet, begint zij er langzaam overtuigd te worden dat Thomas het wel gedaan heeft. Want een Getuige heeft Thomas het lap binnen zijn gaan met Jenny maar er alleen uit kwam zonder Jenny. Leonie vind uiteindelijk een lichaam in een pot alcohol in het lab. Maar dit blijkt Jenny niet te zijn, maar de vrouw van Robert ( Robert is een bekende van Jenny). Uiteindelijk blijkt dat Jenny met Robert er vandoor is gegaan, en dat Robert zijn vrouw heeft vermoord en deed alsof hij Thomas was.

Ik vond dit boek vooral in het begin moeilijk om te lezen, maar naarmate ik dieper in het verhaal kwam werd het ook steeds makkelijker. Het is namelijk een heel spannend boek waarbij je als lezer gaat twijfelen of Thomas het nou wel of niet gedaan heeft. In het boek verdiep je je ook in het leven van Leonie en Thomas, en begin je steeds meer te weten te komen over hun leven en relatie. Ik zou dit boek zeker aanraden, omdat het een verrassend eind heeft, pakkend geschreven is en een leuk verhaal is.

op een schaal van 1 tot 10 geef ik dit boek een 7.

Geplaatst in Uncategorized | 1 reactie

Het Gouden Ei

Het boek is geschreven door Tim Krabbé en is in 1984 uitgegeven. In 1988 werd dit boek verfilmd en in 1993 kwam er nog een Engelse verfilming. Het boek gaat over Rex Hofman die samen met zijn vriendin Saskia op vakantie gaat naar de middellandse zee. Onderweg moeten zij tanken en stoppen zij bij een Total benzinestation. Saskia gaat wat drinken halen terwijl Rex wat foto’s van de omgeving maakt. Saskia verdwijnt hier en is spoorloos verdwenen. Rex kan haar nergens vinden en Saskia blijft vermist.

Het verhaal gaat vervolgens verder met het leven van Raymond Lemorne, een vreemde vogel die toen hij 16 was dacht dat hij wel van een flatgebouw af kon springen. Jaren later kwam er een raar idee in zijn hoofd om een misdaad te plegen. Hij besluit een perfecte misdaad voor te bereiden. Hij ontvoerd Saskia bij een tankstation en doet zich voor alsof hij zijn arm gebroken heeft.

Acht jaar na de verdwijning van Saskia gaat Rex met zijn nieuwe vriendin naar Italië, en moet weer denken aan de verdwijning van Saskia. Daarom besluit hij om opnieuw een zoektocht naar Saskia te starten. Raymond reageert op de advertentie van Rex, waarbij hij verteld dat Rex hetzelfde als Saskia moet ondergaan om de waarheid te weten te komen. Rex besluit met hierop in te gaan.

Ik vond dit een spannend maar ook een droevig boek. Het is zo geschreven dat je het boek niet weg kan leggen omdat je steeds wilt weten wat er gaat gebeuren, en of het allemaal goed komt met Saskia. Het boek is niet dik maar het verhaal is wel heel uitgebreid. Het boek werd heel spannend beschreven, maar tussen door zaten er ook hele droevige stukjes tussen. Zoals hoe het verdriet van Rex beschreven word. Het boek heeft ook een zeer spannend en verassend einde, want komt Rex er achter wat er acht jaar geleden met Saskia gebeurd is? Ik zou dit boek aanraden omdat het een makkelijk en spannend boek is om te lezen.

Op een schaal van 1 tot 10 geef ik dit boek een 7

Geplaatst in Uncategorized | 1 reactie

Erik of het klein insectenboek

Erik of het klein insectenboek is geschreven door Godfried Bomans. Het boek komt uit 1941 en is in 2004 ook verfilmd. Het boek gaat over Erik Pinksterblom die op een nacht in zijn bed ligt, en er achter komt dat de schilderijen bewegen in zijn kamer. Hij spreekt dan met grootvader en grootmoeder Pinksterblom, die heb vertellen dat alle schilderijen leven, ook het schilderij “Wollewei”. Hij heeft veel over insecten moeten leren, en daarom verteld Erik dat hij graag in het schilderij “Wollewei” zou willen zijn. Hij word hierna steeds kleiner totdat hij het schilderij kan instappen. Hier ontmoet hij allemaal insecten, zoals de Wespenfamilie van Vliesvleugel. Maar ook een worm, doodgraver, hommel etc. op een gegeven moment gaat hij met de mieren mee om het schilderij terug te vinden, maar komt dan een ander mieren leger tegen, ze raken in gevecht met elkaar waarna Erik een straal mierenzuur in zijn oog krijgt. Hierna word hij wakker in zijn bed en lijkt alles een droom te zijn geweest. De volgende dag heeft hij zijn toets, en die maakt hij slecht omdat hij allerlei dingen opschrijft die niet in “Solms” (Het boekje waar Erik uit moest leren over insecten) staan.

Dit boek is soms wat moeilijk te lezen omdat de taal nogal oud is maar omdat het verhaal zo leuk en goed beschreven is, is het toch een makkelijk boek om te lezen. Als je er eenmaal aan begonnen bent kan je niet meer stoppen met lezen. Het is namelijk een zeer leuk boek met spannende momenten maar ook komische en verdrietige momenten. Het leuke aan het boek is, is dat Godfried Bomans het verhaal zo schrijft dat de insecten niet zo veel verschillen van de mensen. En als je het boek uit hebt, en buiten door je tuin loopt en een insect tegen komt kijk je daar heel anders naar. Ik zou dit boek ook aanraden aan andere mensen, omdat het een goed verhaal is dat makkelijk te begrijpen is.

Op een schaal van 1 tot 10 geef ik dit boek een 8

Geplaatst in Uncategorized | 1 reactie

Het Diner

Dit boek is geschreven door Herman Koch. Het verhaal gaat over twee broers die met hun vrouw in een restaurant uit eten gaan. Paul een geschiedenis docent samen met zijn vrouw Claire, en Serge de gedoodverfde winnaar van de eerst volgende verkiezingen samen met zijn vrouw Babette. Tijdens dit diner komen ze op het onderwerp dat hun beide zonen een misdaad gepleegd hebben, namelijk een dakloze vermoord. De camera beelden zijn ook bij “Opsporing verzocht” laten zien, waardoor hun ouders er achter kwamen. Ook hebben de jongens zelf een filmpje gemaakt en op YouTube gezet. De een wil hun zoon aangeven, terwijl de ander het wil verbergen. Serge wil namelijk zelfs de verkiezingen opgeven en zijn zoon aangeven, terwijl zijn vrouw Babette, Paul en Claire daar juist tegen zijn. Niemand weet nog wie het gedaan heeft dus dat kunnen wij ook zo laten vinden zij.

Ik vond dit een leuk boek om te lezen, omdat de personages heel levendig beschreven worden. Ook de opbouw van het boek vond ik erg apart. Het verhaal speelde zich namelijk net zo als een diner af, met een aperitief, het voorgerecht, het hoofdgerecht, het nagerecht en de fooi. Het verhaal speelt zich ook in deze tijd af, waardoor je het gevoel hebt dat het echt ook zo zou kunnen zijn. Ik zou dit boek aanraden omdat het een goed verhaal met een aparte opbouw is. Het einde word ook nog spannend, want wat zouden ze namelijk gaan doen, hun zonen aangeven of niet?

Op een schaal van 1 tot 10 geef ik dit boek een 7.

Geplaatst in Uncategorized | 1 reactie