Erik of het klein insectenboek

Erik of het klein insectenboek is geschreven door Godfried Bomans. Het boek komt uit 1941 en is in 2004 ook verfilmd. Het boek gaat over Erik Pinksterblom die op een nacht in zijn bed ligt, en er achter komt dat de schilderijen bewegen in zijn kamer. Hij spreekt dan met grootvader en grootmoeder Pinksterblom, die heb vertellen dat alle schilderijen leven, ook het schilderij “Wollewei”. Hij heeft veel over insecten moeten leren, en daarom verteld Erik dat hij graag in het schilderij “Wollewei” zou willen zijn. Hij word hierna steeds kleiner totdat hij het schilderij kan instappen. Hier ontmoet hij allemaal insecten, zoals de Wespenfamilie van Vliesvleugel. Maar ook een worm, doodgraver, hommel etc. op een gegeven moment gaat hij met de mieren mee om het schilderij terug te vinden, maar komt dan een ander mieren leger tegen, ze raken in gevecht met elkaar waarna Erik een straal mierenzuur in zijn oog krijgt. Hierna word hij wakker in zijn bed en lijkt alles een droom te zijn geweest. De volgende dag heeft hij zijn toets, en die maakt hij slecht omdat hij allerlei dingen opschrijft die niet in “Solms” (Het boekje waar Erik uit moest leren over insecten) staan.

Dit boek is soms wat moeilijk te lezen omdat de taal nogal oud is maar omdat het verhaal zo leuk en goed beschreven is, is het toch een makkelijk boek om te lezen. Als je er eenmaal aan begonnen bent kan je niet meer stoppen met lezen. Het is namelijk een zeer leuk boek met spannende momenten maar ook komische en verdrietige momenten. Het leuke aan het boek is, is dat Godfried Bomans het verhaal zo schrijft dat de insecten niet zo veel verschillen van de mensen. En als je het boek uit hebt, en buiten door je tuin loopt en een insect tegen komt kijk je daar heel anders naar. Ik zou dit boek ook aanraden aan andere mensen, omdat het een goed verhaal is dat makkelijk te begrijpen is.

Op een schaal van 1 tot 10 geef ik dit boek een 8

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

1 Reactie op Erik of het klein insectenboek

  1. jeroenc schreef:

    wel duidelijk dat je het een leuk boek vindt
    maar maak het concreter: leg eens uit wat je bedoelt met ‘het verhaal zo schijft’ : hoe dan en ‘ spannende momenten’ welke dan en waarom zijn die spannend

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>