Van den vos Reynaerde

Dit boek is waarschijnlijk geschreven door Willem die Madocke maecte (maakte). Het is een oud boek dat uit de 13e eeuw komt.
Het verhaal gaat over een vos (Reynaerde) die veel streken uithaalt en niet naar Koning Nobel de Leeuw luistert. Het begint dan ook met een hofdag waar alle dieren aanwezig zijn behalve de Vos Reynaerde. Alle dieren beginnen over de Vos te klagen en willen dat hij ter dood veroordeeld word. De koning laat hem vervolgens dagvaarden en stuurt eerst Bruun de Beer naar de Vos om hem voor het hof te dagen. Maar Reynaerde weet Bruun in een val te lokken door hem naar een boom te lokken door te zeggen dat er honing in zit, en vervolgens zet de Vos hem vast tussen de boom.
Koning Nobel de Leeuw stuurt vervolgens Tibeert de kat maar ook hij word door de Vos in een val gelokt door hem naar een schuur met muizen te sturen. Als laatst stuurt de koning Grimbaert de das (de neef van Reynaerde). Vos Reynaerde kan hem niet in een val lokken dus gaat hij vrijwillig met hem mee. Wanneer hij ter dood word veroordeeld bedenkt hij nog een list en verteld de koning dat zijn aartsvijanden een staatsgreep willen plegen en dat willen betalen met het geld uit een schat waar alleen Reynaerde weet waar het ligt. De koning gelooft hem en laat hem vrij maar ook hierna weet de Vos nog te ontglippen in de wildernis en de koning woedend achter te laten.
Ik zou dit boek zeker aanraden als je het oude Nederlands eens wilt lezen, met een makkelijk leesbare vertaling ernaast. Maar ook omdat dit boek uit de 13e eeuw komt waar de adel heel streng was, maar in dit boek word de adel behoorlijk voorschut gezet. Het is ook gewoon leuk omdat je nooit weet wat voor sluwe vossen streken Reynaerde weer wilt uithalen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>