De Aanslag

Het boek “De Aanslag” is geschreven door de schrijver Harry Mulisch. Het verhaal laat het leven van Anton zien, en begint op een nacht in januari 1945 (rond het einde van de tweede wereldoorlog). Op deze nacht word Fake Ploeg hoofdcommissaris van de politie en een NSB’er neergeschoten en voor het huis van Anton en zijn ouders neergelegd. Peter de broer van Anton wil het lichaam weg van het huis slepen maar is te laat want de Duitse troepen waren al gearriveerd. Peter weet nog net weg te komen en neemt het pistool van Fake Ploeg mee. De Duitsers nemen Anton gevangen en hij wordt hierdoor gescheiden van zijn ouders. Hij ziet vanuit de auto de Duisters alle ramen kapot slaan van zijn oude huis, die ze vervolgens in brand steken. Anton komt in de gevangenis waar hij een onbekende vrouw tegen komt, die hem troost. De volgende dag wordt hij overgeplaatst naar de Ortskommandant uit Haarlem. Hierna mag hij bij zijn oom en tante wonen.

Na de oorlog hoort Anton dat zijn ouders en broer in die nacht van januari meteen zijn doodgeschoten door de Duitsers. Maar de hij was er nog steeds niet achter wie Fake Ploeg nou had neergeschoten en voor zijn huis had naar gelegd. Verder studeert hij medicijnen na zijn gymnasium, en komt via een studentenfeest weer voor het eerst in Haarlem terug.

Een paar jaar later gaat Anton naar Amsterdam om daar op kamers te gaan wonen. Hier komt hij de zoon van Fake Ploeg, Fake Ploeg jr. tegen, voor zijn deur en ontstaat er een grote ruzie, met een ontplofte kachel als gevolg.

In 1966 ontmoet Anton, Saskia waarmee hij later trouwt en een dochter Sandra krijgt. Ook komt hij na een begrafenis van een oud verzetsjournalist, in contact met de verzetsstrijder Cor Takes, die Fake Ploeg blijkt te hebben doodgeschoten samen met zijn vrouw Truus Coster de vrouw waarmee Anton die nacht in de gevangenis heeft gezeten, zij werd drie weken voor het einde van de tweede wereldoorlog geëxecuteerd.

Anton hertrouwt met Liesbeth nadat hij en Saskia zijn gescheiden. Met Liesbeth krijgt Anton een zoon die zij Peter noemen. En op het einde tijdens de vredesdemonstratie in Amsterdam ontmoet hij Karin die hem verteld dat haar familie het lichaam van Fake Ploeg voor zijn huis heeft gelegd. En dat Peter (de broer van Anton) naar haar familie Korteweg is gevlucht, maar daar werd doodgeschoten door de Duitsers. Nu weet hij eindelijk alles van wat er die nacht in 1945 gebeurd is.

Het opvallende aan dit verhaal is, dat het in vijf episodes geschreven is. En dat er in elke episode een andere oorlog ter sprake komt. In de eerste episode gaat het namelijk over de Tweede Wereldoorlog, in de tweede episode is de Korea oorlog gaande. De derde episode is er de inval van Rusland in Hongarije. De vierde episode de Vietnam oorlog. En in episode vijf is er dan de vrededemonstratie in Amsterdam. Het boek laat ook zien dat als iemand een oorlog meemaakt dit altijd een grote rol blijft spelen in iemands leven. Zo was Anton in 1981 nog steeds op zoek naar antwoorden over die ene nacht in 1945.

De opbouw van dit boek is zeer goed, zo begin je in de tweede wereldoorlog en lees je hoe de hoofdpersoon de gebeurtenissen ziet. Maar naarmate de jaren verstrijken in het boek komt de hoofdpersoon steeds meer te weten over wat er nou precies gebeurt was via andere mensen. Daarnaast lees je veel over de emoties van de hoofdpersoon en ga je hem steeds beter kennen. Je weet bijvoorbeeld wanneer hij verdrietig is (wanneer hij in de gevangenis begint te huilen) maar ook wanneer hij boos word (de woede uitbarsting tegen Fake Ploeg jr.). Harry Mulisch gebruikt de emoties dus goed om je te laten inleven in de hoofdpersoon.

Het verhaal zelf zou ook in werkelijkheid echt hebben kunnen gebeuren, er komt namelijk niks fictiefs voor in het verhaal. Er zijn natuurlijk ook heel veel andere oorlogsverhalen, maar wat dit boek juist zo anders maakt is dat je met de hoofdpersoon zijn leven meegaat, en dat je steeds leest over de hoofdpersoon in verschillende oorlogsperioden. Dus niet alleen de tweede wereldoorlog maar ook de Korea, Vietnam oorlog etc.

Ik heb dit boek met plezier gelezen en wilde het zo snel mogelijk uitlezen om achter het raadsel te komen. Ik vond het een zeer pakkend boek dat makkelijk was weg te lezen. Soms wel een beetje langdradig maar dat was nodig om je goed in de gevoelens van de hoofdpersoon te kunnen plaatsen. Verder vond ik het een interessant boek en ook wel leerzaam, omdat je bijvoorbeeld te weten komt wat de duisters deden wanneer er een Duitser/NSB’er vermoord werd.
Ik raad dit boek daarom ook aan iedereen aan die het leuk vind om een spannend oorlogsroman te lezen.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>