Fabriekskinderen

Titel: Fabriekskinderen
Auteur: Jacob Jan Cremer
Uitgeverij: Thieme
Eerste druk: 1863
Genre: Steekroman, Sociale roman, novelle
Pagina’s: 39

Samenvatting

Op een vroege winterochtend moeten drie kinderen; Sander, Saartje en Evert al vroeg wakker worden om te gaan werken. Sander de jongste (10 jaar) is erg moe en Saartje is ziek; ze moeten toch naar werk omdat ze anders hun baan kunnen kwijtraken. Op weg naar de fabriek is Sander zo moe dat hij in slaap valt, een man genaamd Willem welke jurist is aan de Leidsche Academie ziet hem en neemt hem mee naar huis, hoewel zijn onderbuurman hier niet blij mee is doet hij dit alsnog en geeft hem kleding en iets te eten. Saartje teruggekomen van werk voelt zich erg ziek en heeft een onstilbare dorst, haar moeder wuift het weg en laat haar slapen. Saartje sterft in haar slaap.

Recensie

Het was een kort boek echter gaf het wel mooi weer hoe het leven voor de laagste klassen er tijdens de industriële revolutie uitzag. Het boek was wat betreft de inhoud erg direct daardoor dan wel ‘krachtig’ of in elk geval indrukwekkend; het is toch wel meeslepend als je leest hoe kinderen vele jaren jonger dan ik zo een afschuwelijk leven leiden. Hoewel de industriële revolutie met alle bijbehorende narigheid in het westen tot een eind is gekomen zou het boek wel mooi gereflecteerd kunnen worden op de huidige situatie in China of andere derdewereldlanden. Ik vond het boek niet vervelend om te lezen echter op de vraag of ik het zou aanraden zou ik toch nee moeten antwoorden. Niet omdat ik het een slecht boe vond maar omdat er vele boeken zijn welke een veel leukere of interessantere lees kunnen zijn.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>