Bint

Titel: Bint
Auteur: Ferdinand Bordewijk
Uitgeverij: De gemeenschap
Eerste druk: 1934
Genre: Pyschologische roman
Pagina’s: 78

Samenvatting
De Bree is leraar Nederlands. Hij werkt thuis aan een studie over Anna Maria van Schuurman. Omdat hij wat afleiding wil besluit hij een jaartje te gaan werken als leraar Nederlands op de school van Bint. Hij krijgt de vierde klassen hij geeft ze allemaal een bijnaam. Hij noemt ze “de grauwe”, “de bruine”, “de bloemenklas” en “de hel”. De klas 4d draagt de bijnaam “de hel” en hij verklaart hun al vrij snel de oorlog. Hij geeft ze veel erge straffen met in het bijzonder houd hij ervan om ze een zaterdag middag te geven en ze dan te laten nakomen. Hij houdt een streng regime tijdens deze straf uren. Op de rapportvergaderingen willen de leraren Van Beek dat is een jongen op school een onvoldoende geven. Deze had gedreigd met zelfmoord als hij een onvoldoende zou krijgen. De leraren zijn er niet van onder de indruk en geven hem een onvoldoende waarna de jongen in een gracht springt en later in een ziekenhuis overlijdt aan longontsteking. Bint voorspelt dat er problemen komen door de zelfmoord van de jongen. Na de kerstvakantie breekt er inderdaad een opstand uit onder de leerlingen, aangezet door Jérôme Fléau die hulp krijgt van de conciërge. De opzet wordt neergeslagen door “de hel”. Dit had Bint namelijk met hun afgesproken. De conciërge wordt ontslagen, Fléau van school verwijderd en “de hel” wordt beloond. Bij het jaarlijkse schoolreisje rond Pasen wordt de “hel” verdeeld onder 2 leraren Nox en Remigius. Remigius wordt alleen vervroegd vader en kan niet mee waarna De Bree zijn rol overneemt en de helft van de “hel” krijgt. Als er tijdens het schoolreisje 2 jongens verdwijnen die het niet eens zijn met een verandering in het fietsschema gaat de Bree gewoon weg en gaat ervan uit dat hij ze wel weer ziet op het eindpunt. Hij ziet ze daar inderdaad weer en laat dan toe dat een leerling die kwaad is op hun, hun in elkaar slaat. En De Bree daarna tegen de weglopers zegt dat ze hem vanaf nu af aan meneer moeten noemen. Tijdens de examens van dat jaar schrikt De Bree van Bint, hij ziet hem wankelen. Dit zou niet zo horen want Bint is van staal en niet neer te slaan. De Bree besluit toch nog een jaar vol te maken en geniet van het aanzicht dat de hel (nu klas 5C) hem geeft. Ze zijn allemaal volwassen geworden dit geeft hem kracht en hij gelooft nu sterk in de methode van Bint waardoor hij het schooljaar met veel plezier begint. Bint is gestopt met zijn baan als directeur. Hij kon het geestelijk niet meer aan en dat ging zijn tol eisen op zijn lichaam. De Bree zoekt hem nog een paar keer op maar tevergeefs: Bint is niet aanspreekbaar en De Bree geeft het op. 

 

Mening
Ik word vaak niet zo vrolijk van boeken die meer dan 70 jaar terug geschreven zijn en had dan ook niet heel veel zin in het lezen van dit boek. Inhoudelijk vond ik het niet tegenvallen, het las opzicht wel fijn weg. Aanraden zou ik het boek niet, niet omdat het een slecht boek is maar omdat er heel veel betere boeken zijn waar je naar mijn mening veel meer plezier uit kan halen. Het thema dat het boek aanhaalt is niet per se relevant en dat maakt het boek meer een fictioneel verhaal dan een verhaal wat relevant is voor jezelf.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>