Erik of het klein insectenboek

Titel: Erik of Het klein insectenboek
Auteur: Godfried Bomans
Uitgeverij: Het Spectrum
Eerste druk: 1941
Genre: Fictie, humoristische roman
Pagina’s: 221

Samenvatting 

Erik ligt op een avond in zijn bed en hij heeft het gevoel alsof er iets bijzonders staat te gebeuren.
Het blijken de schilderijen aan de muur te zijn, zijn grootouders. Die laten hem het schilderij ‘Wollewei’ zien.
Plots wordt Erik kleiner, zo klein dat hij het schilderij binnen stapt.

Daar ontmoet hij eerst de wespenfamilie “Van vliesvleugel”. Later vertrekt hij op de hommel naar een hotel.
Ze komen aan bij een reusachtig slakkenhuis zonder naam. Hier maakt Erik kennis met onder andere een rups, die later in een vlinder veranderd.
Hij komt later in het verhaal de spin, de doodgravertjes en een worm tegen.
Uiteindelijk komt Erik bij een veldslag met de doodgravertjes bij de dam aan (zoals de insecten het noemen) maar Erik weet dat dit de lijst van het schilderij is waar hij al zolang naar opzoek is, en hij komt weer terug in de bewoonde wereld.


Eigen
mening

Ik had toen ik het boek leende het indruk dat het boek een stuk recenter was en werd (niet blij) verrast met de oude manier van schrijven. Na een tijdje lezen kwam ik er iets meer in en begon ik meer van het verhaal mee te krijgen echter denk ik dat ik door de manier van schrijven wel groten stukken heb gemist. Het boek had veel weg van een sprookje en ik had wel het idee dat er een diepere gedachten in zat waar ik vaak achter probeerde te komen. De insectenwereld werd erg uitgebreid beschreven en daardoor kom je wel meer in het boek. Ik zou het boek niet aanraden voornamelijk door de oude manier van schrijven. Dit zorgde ervoor dat je veel niet mee krijgt en daardoor het boek toch wel een stuk minder leuk was.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>