Het bittere kruid

Titel: Het bittere kruid
Auteur: Marga Minco
Uitgeverij: Prometheus Bert Bakker
Eerste druk: 1957
Genre: Autobiografie
Pagina’s: 96

Samenvatting

Het boek is geschreven vanuit de ‘ik persoon’ Marga Minco, ze is joods en woont bij haar vader, moeder en zusje in Breda, ze heeft ook een broer en zus en die wonen in Amsterdam. Joden mogen al een heleboel dingen niet meer doen en er is een hoop verboden voor joden; Marga heeft het hier moeilijk mee. Marga moet naar het ziekenhuis waar ze een kuur krijgt, wanneer haar broer Dave naar een werkkamp moet, geeft Marga haar kuur aan Dave zodat hij ziek lijkt en niet naar het werkkamp hoeft. Hun zus Bettie werd opgepakt in een razzia en ze hebben niks meer van haar gehoord. De ouders van Marga en zijzelf moeten in Amsterdam wonen omdat ze ouder zijn dan 50 en kort daarna gaan Dave en zijn vriendin Lotte ook in Amsterdam wonen. Marga komt vast te zitten in een ontrollen van de Duitsers echter ze weet te ontsnappen door aan te tonen dat ze in een andere buurt woont. Later worden haar ouders opgepakt door de Duitsers echter Marga zelf weet te ontsnappen. Ook Lotte wordt opgepakt en Dave besluit zich daarom vrijwillig te melden. Marga wilt onderduiken en gaat naar Utrecht alleen hier is geen ruimte meer. Ze gaat terug naar Amsterdam waar ze een onderduikadres vindt op het platteland, wanneer haar geld op is wilt ze hun niet verder tot last zijn. Ze krijgt een nieuw onderduikadres en persoonsbewijs en ze blijft daar onderduiken tot de oorlog voorbij is. Na de oorlog gaat ze wonen bij haar oom. Ze krijgt te horen dat haar hele familie omgekomen is. Op het einde van het boek sterft ook haar oom en realiseert zich dat ze haar hele familie kwijt is.

 

Mening

Het is een waargebeurd verhaal en dat maakt het gewicht van het boek wel iets zwaarder. Ik heb al meerdere boeken gelezen over de tweede wereldoorlog en ik vond dit boek een van de betere. Het vertellen vanuit de ik persoon zorgde ervoor dat je echt meeleefde met de karakters. Het boek illustreerde erg goed hoe het er in de tweede wereldoorlog aan toe ging. Aan het begin van het boek dacht ik dat het weer een verhaal werd over joden in de tweede wereldoorlog echter het had een andere inhaak dan andere verhalen. Het ging niet per se over het onderduiken zelf maar meer om het verhaal daaromheen; reizen, familie verliezen, keuze om niet onder te duiken etc. Ik zou het boek wel aanraden juist omdat je dan meer te weten krijgt over deze specifieke thema’s.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>