Balansbeschouwing

Literatuurlijst:

  • Het bittere kruid
  • Erik of het klein insectenboek
  • Kinderarbeid
  • Hersenschimmen
  • Bint
  • Op zee

Literatuurbeschouwing Rienk Koenders

We zitten nu bijna aan ons einde met de middelbare school en de periode van het ‘verplicht’ literatuur lezen komt dus tot een einde. Dan doet de vraag zich op of ik hier zelf door mee ga. Ik heb niet vaak boeken uit mezelf gelezen maar als ik aan een boek begin vind ik het wel altijd leuk. Ik wil mezelf er dus wel toe zetten om te blijven lezen zeker omdat ik het tijdens het lezen vaak wel leuk vind.

De reden dat ik lezen soms toch wel fijn vind is omdat het fijn is om soms een pauze te nemen van alle elektronisch apparaten, multimedia en even je eigen inbeeldingsvermogen in te duiken. Wat ik ook erg fijn vind aan literatuur is dat als ik het voor het slapen lees er snel door in slaap val. De grootste barrière voor mij om een boek te gaan lezen is dat ik dan een boek moet uitkiezen en dat vind ik vooral lastig. Ik ben vaak nogal kieskeurig met het uitkiezen van boeken en juist doordat er zoveel keuze is vind ik het moeilijk om te kiezen.

Het soort boeken wat ik leuk vind zijn dystopische boeken; dit genre spreekt mij aan omdat het element van een nieuwe samenleving me erg aanspreekt en ik het mooi vind om te zien hoe de menselijke interactie dan is tussen elkaar. Ik vond het leuk om hier een tijdschrift over te schrijven aangezien ik nu veel meer van het genre weet. Een ander genre wat ik erg leuk vind zijn fantasie en biografie boeken.

Over de vraag of een boek literair is heb ik het idee dat literaire boeken een soort ‘intelligentere’ inhoud moet hebben, dit kan o.a. door een wat diepgaandere gedachten of een boek die een bericht over brengt. Zo is naar mijn idee ‘De grijzen jager’ niet per se literatuur alleen iets als bijvoorbeeld het gouden ei wel.

Er is geen samenhang in mijn boekenlijst, mijn boekenkeuze was vooral gebaseerd op boeken die mij individueel leuk leken. Vooral een pakkende titel en een aantrekkelijke inhoud waren voor mij belangrijk. De boeken die ik dit keer had gelezen vond ik veelal leuker dan mijn vorige 6 boeken, waarschijnlijk omdat ik juist doordat ik mijn vorige 6 boeken vaak niet echt leuk vond ik er dit keer iets beter op wilde letten.

Op de vraag of mensen literatuur blijven lezen of dat het uitsterft heb ik niet een concreet antwoord. Ik denk dat het zeker anders zal worden; ik lees bijvoorbeeld nu veelal boeken met zaken om mezelf te verbeteren zoals boeken over ondernemen en dergelijk; voor ‘entertainment’ ga ik veelal naar YouTube of Netflix en dergelijk. In de toekomst zal beeld nog meer grond inmennen van boeken denk ik, het is vaak veel makkelijker om even een film te kijken in plaats van het uitzoeken van een boek, lenen en dan lezen. Echter denk ik wel dat het lezen van een boek een meerwaarde geeft met het feit dat het je eigen verbeelding aanspreekt en je dus niet als in een vast verhaal van een film zit.

Punten die ik wil bespreken

Heeft de school een positieve of negatieve invloed gehad op de boeken die je hebt gelezen?

Blijven mensen boeken lezen of sterft de boekenlezer uit?

Is mijn leesplezier veranderd? Hoe?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>