De aanslag

In het boek de aanslag is Anton Steenwijk de hoofdpersoon. Het verhaal van het boek begint in de Tweede wereldoorlog. Verder speelt het begin van het verhaal zich af in Haarlem waar de familie Steenwijk woont.

Op een avond hoort de familie Steenwijk dat er buiten schoten worden gelost. Het blijkt dat de NSB’er Fake Ploeg is vermoord. Zijn lichaam wordt voor de deur van de familie Steenwijk gelegd. De broer van Anton probeert nog zo snel mogelijk het lijk te verplaatsen maar dat was te laat. Het Duitse leger had de schoten gehoord en kwam er meteen aan. Het huis van de familie werd door het leger grondig onderzocht en  later werd het huis in brand gestoken. Anton werd even later opgepakt en moest de gevangenis in. Toen Anton weer werd vrijgelaten ging hij naar Amsterdam. Anton krijgt verder in het verhaal veel psychologische problemen vanwege de aanslag die ene avond. De aanslag op Fake Ploeg gaat dus als het ware de rode draad vormen in het boek. Anton wil antwoorden, antwoorden op wie Ploeg heeft vermoord en wie de dode Ploeg voor hun huis heeft gelegd. En waarom is het lichaam überhaubt voor juist hun huis neergelegt? Was het een bewuste actie?

Zoals ik al had vertelt in mijn eerder recensies vind ik het thema de Tweede Wereldoorlog een erg interessant onderwerp om over te lezen. Over dit onderwerp wil ik graag zo veel mogelijk te weten komen, en om dan verhalen te lezen over deze periode in de geschiedenis vind ik erg leuk. De aanslag is een verhaal wat zich afspeelt in deze periode. Het verhaal is op een chronologische volgorde geschreven, wat ik altijd erg fijn vind. Het is dus niet zo dat je eerst de gebeurtenis krijgt en dan door middel van flashbacks het verhaal te horen krijgt. Het verhaal word vertelt over Anton, Anton vertelt dus het verhaal niet zelf. Hierdoor kan je je niet helemaal meeleven in het leven van Anton Steenwijk. Zijn gevoelens worden daardoor dus ook minder beschreven. Als je meer gaat kijken naar de werkelijkheid van het verhaal dan kan dit verhaal van Harry Mulisch zomaar ook echt gebeurt kunnen zijn. Het verhaal is dus realistisch. Dat is nog een kenmerk wat ik graag zie in een boek. Natuurlijk is het verhaal ook spannend. De eerst spanningsboog in het boek is ook meteen de spannendste, namelijk de aanslag op Fake Ploeg.

Mijn conclusie is dat dit boek inderdaad de hoge waarderingen waard is. Het prachtige verhaal wordt goed vertelt en is daarmee dus een aanrader voor mensen vanaf 16 jaar. Het is wel een zwaar verhaal om te lezen dus raad ik het boek aan, aan mensen vanaf 16 jaar

Sonny Boy

In dit boek zijn Waldemar en Rika-Havenaar van der lans, kortweg Rika , de hoofdpersonen. Het verhaal begint in de tijd van voor de Tweede wereldoorlog en het  eindigt na de tweede wereldoorlog. Waldemar is een Surinaamse jongen die naar Nederland emigreert. Eenmaal in Nederland gaat Waldemar naar een pension, dit pension is opgericht door Rika. Rika en Waldemar worden stapel verliefd op elkaar, maar dit wordt door niemand geaccepteerd. In deze tijd werden de “negers” nog niet geaccepteerd, al hoewel de slavernij al een tijd was afschaft wordt deze groep mensen nog steeds als de zwakkere der samenleving gezien. Rika en Waldemar trekken hier zich niet veel van aan, en zullen later in het verhaal gaan trouwen. Samen krijgen ze een zoon die ze Waldy noemen. Hij krijgt als bijnaam ‘Sonny Boy’ genoemd naar het lied van Al jolson. Doordat Rika een slechte verhouding heeft met haar ex verhuizen de twee hoofdpersonen naar Scheveningen. Daar richt ze het nieuwe pension Walda op. Dit pension wordt een groot succes, tot dat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Rika moet haar pension verlaten omdat   rond Scheveningen een verdedigingslinie komt te liggen. Rika en Waldemar moeten weer gaan verhuizen en richten een nieuw pension op. In dit pension laten ze mensen onderduiken voor het Duitse leger. Zullen ze worden verraden? Wat gaat er verder met de hoofdpersonen gebeuren in het verhaal?

Ik vind het ten eerste een geweldig goed boek het bevat eigenlijk alle kenmerken die ik nodig vind bij een boek. Het leest namelijk erg snel weg, het is een spannend verhaal en het heeft een duidelijk opbouw. Verder vind ik het altijd erg leuk om oorlogsboeken te lezen, dat is een onderwerp wat mij gewoon heel erg intresseert. Het verhaal wordt duidelijk vertelt waardoor je ook echt met de personen mee gaat leven. Het verhaal is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, persoonlijk kan ik mij dan nog meer in een verhaal inleven. Toen ik bijvoorbeeld het boek eenmaal uit had zat ik nog een tijd lang na te denken over het verhaal.

Ik vind dit boek een echte aanrader. Het leest dus lekker weg en de verhaallijn is spannend en mooi

 

Hersenschimmen, Bernlef

Hersenschimmen. Dat is de titel van het meest populaire boek dat geschreven is door de inmiddels overleden Bernlef. De roman is geschreven in 1984, en ligt dus al wat jaartjes op de boekenplanken. Het boek zit sinds 2010 dankzij de grote populariteit al op de 50e druk. Het boek gaat over een 71-jarige man, Maarten Klein, die begint met dementeren. Hij woonde oorspronkelijk in Nederland, maar is verhuisd naar Amerika en woont daar samen met zijn vrouw Vera. Naarmate de hoofdstukken verstrijken, verslechtert de geestelijke gezondheid van Maarten. Hij vergeet dingen, beseft steeds minder en hierdoor verslechtert de relatie met zijn vrouw ook. Op het ene moment is hij geestelijk kraakhelder, op het andere moment weet hij niet veel meer. Tevens wordt het steeds moeilijker voor hem om zijn gevoelens te uiten door middel van woorden. Uiteindelijk gaat het helemaal mis. Hij kent zijn pianostukken niet meer, herkent zijn eigen spiegelbeeld niet en begint zijn vrouw, Vera, te vergeten. De titel van dit boek is makkelijk te verklaren, Maarten ziet elke dag schimmen van zijn verleden maar die worden steeds minder helder.

Bernlef wilde met dit boek niet alleen de lezers vermaken, maar ook een zekere dosis informatie geven. Het thema van dit boek is namelijk het proces van dementie, en Bernlef laat de lezers inzien hoe het proces van dementie uitpakt voor een willekeurig persoon. De schrijver doet op dit gebied extra zijn best, aangezien het hele verhaal vanuit het perspectief van de hoofdpersoon is geschreven.

Nu maar eens kijken of dit boek de goede beoordelingen écht waard is. Ten eerste heb ik direct opgemerkt dat de opbouw van het verhaal erg strak en logisch is. Je stapt niet middenin een verhaal, maar netjes bij het begin, richting het einde. Wel komen er flashbacks en herinneringen in voor, die de opbouw weer een beetje verstoren. Voorbeelden hiervan zijn de herinneringen die hij krijgt over zijn vrouw (Vera) van jaren geleden, die best lang duren.
Daarnaast ben heel tevreden over de mate van expressiviteit. Dat was te verwachten, aangezien het verhaal is geschreven vanuit Maarten zelf. Dit vergroot de verbinding met de hoofdpersoon en we hebben hem beter leren kennen. Zo zijn er veel stukken waarin Maarten uit het raam kijkt, en alles wat hij denkt geschreven staat. Zo krijgt men een beter beeld van een persoon en dat heeft Bernlef goed gedaan.

Ook niet onbelangrijk is de vraag of het verhaal realistisch is. Dit is volgens mij zeker het geval. Dit komt vooral door het feit dat het verhaal zou zich in het echt zeker kunnen hebben afgespeeld. Dit kan positief en negatief zijn, aangezien een verhaal dan snel als ‘saai’ kan worden bestempeld. Hier kan ik mij best in vinden, personen die de spectaculaire Harry Potter boeken of James Bond films gewend zijn, zullen van dit boek niet warm worden. Op bepaalde momenten vond ik het zelfs saai en veel te langdradig, maar dit hangt uiteraard sterk af van de smaak van de lezer. En daar valt gelukkig niet over te twisten.
Tot slot is dit boek erg kennis verrijkend. Als lezer leer je echt meer over dementie en leer je je in te leven in de hoofdpersoon, wat op veel momenten erg interessant is.

Kortom: ben jij gek op diepe, ontroerende, meeslepende verhalen waar veel emoties in voorkomen en vind je een boek niet snel saai? Dan is Hersenschimmen van Bernlef hét boek voor jou!

Eclips, Bernlef

De titel van het andere boek dat ik heb gelezen van Bernlef, is Eclips. In het boek Eclips is Kees Zomer de hoofdpersoon. Op een dag heeft Kees een verjaardag van een collega. Tijdens zijn reis naar deze verjaardag, krijgt Kees een auto-ongeluk. Door het ongeluk komt Kees met zijn auto in een sloot terecht. Kees weet te ontsnappen uit zijn auto en zwemt naar de oever, maar dit gaat niet zo makkelijk. Kees heeft namelijk totaal geen gevoel meer in het linkerdeel van zijn lichaam, inclusief de linkerzijde zijn hoofd. Als kees aan wal is merkt hij dat hij ook nog eens zijn geheugen kwijt is geraakt. Hij weet zelfs niet meer hoe hij heet. In het boek Eclips gaat Kees op zoek naar zijn identiteit, die hij gaandeweg het boek terug vindt.

Het boek eclips gaat over iemand die tijdelijk verlamd is en zijn geheugen verliest. De titel van dit boek past dus goed bij het verhaal. De letterlijke betekenis van eclips is verduistering. Meestal praten we dan over een zonverduistering. Hierbij staat de maan voor de zon en is er tijdelijk geen licht aanwezig. Het is dus tijdelijk. Hieruit is op te maken dat er een mooi verband is tussen titel en verhaal, aangezien een Eclips een tijdelijke verduistering is en Kees’ geheugen ook tijdelijk verduisterd was.

Bij het verhaal Eclips begint het boek midden in een gebeurtenis, namelijk het ongeluk van Kees Zomer. Het is voor de lezer dan moeilijk om in het verhaal te komen. Dat komt mede doordat je nog niks van de hoofdpersoon weet. Je kent het karakter nog niet van de hoofdpersoon, en kan dan nog niet met hem meeleven. Dit is natuurlijk een persoonlijke voorkeur, maar ik geef de voorkeur aan een verhaal dat in het begin begint. Gaandeweg het boek leer je het personage Kees wel echt kennen. Dit is een kenmerk van Bernlef, hij beschrijft zijn personages graag grondig.

Bernlef probeert in dit verhaal de werkelijkheid zo goed mogelijk na te bootsen. Alleen ik vragen mij af het wel realistisch is dat als iemand verlamd raakt én zijn geheugen kwijt raakt,  zo snel kan genezen en zo snel zijn geheugen terug kan vinden in zo’n korte tijd.

Verder heeft het boek Eclips wel iets kennis verrijkend. Je leert hoe groot de impact kan zijn van zo’n ongeluk.

 

ik heb de conclusie getrokken dat het boek Eclips van Bernlef een goed maar pittig boek is, dat intensief is om te lezen. Eclips is een echte aanrader!

Hallo wereld!

Welkom op HPBlogs. Dit is het eerste bericht op je splinternieuwe weblog. Je kunt dit bericht zelf aanpassen of verwijderen.


Belangrijk: je wachtwoord aanpassen
Je hebt zojuist van het systeem een wachtwoord ontvangen. Dit is een vrij lastig wachtwoord, het is daarom aan te raden het direct aan te passen. Je kunt het aanpassen onder Gebruikers > Jouw Profiel > Wachtwoord veranderen. Je kunt daar een nieuw wachtwoord kiezen (wat je 2 keer moet invoeren, om te controleren op typefouten).


En nu?
Om je op gang te helpen, hebben we wat uitlegpagina’s online staan. HPBlogs.nl is onze website, waarop alle benodigde informatie over de weblogs te vinden is. Als je nog vragen hebt, kun je die ook via daar stellen.

Veel plezier met je nieuwe weblog! Je kunt nu dit bericht verwijderen en aan de slag.