Recensies voor 5V

Titel: Beatrijs

Jaar van uitgave: 1374 (ca.)

Plaats: Amsterdam

Auteur: onbekend

 

Samenvatting:

Beatrijs is een jonge non wanneer het verhaal begint. Ze is van adellijke afkomst. Beatrijs is in een klooster getreden en is daar kosteres geworden. Ze was hier erg serieus over, maar kon haar jeugdliefde echter niet uit haar hoofd zetten. Ze besluit uiteindelijk om de jongen een boodschap te sturen en ze spreken af voor het spreekvenster. Ze besluiten om acht dagen later samen te vluchten. Als het zover is laat Beatrijs midden in de nacht na de metten, haar habijt en sleutels achter bij het Maria beeld en gaat naar de tuin om haar liefde te ontmoeten onder de egelantier.

De eerste 7 jaar leven ze een rijk en onbezorgd leven, ze krijgen ook nog 2 kinderen.  Na deze 7 jaar verpanden ze alles wat ze hebben en leven in armoede. Als er een hongersnood uitbreekt verlaat de jongen Beatrijs en laat haar alleen met de 2 kinderen achter. Door haar adellijke afkomst is ze te trots om te bedelen en bang was dat mensen haar zouden herkennen, besluit ze de prostitutie in te gaan omdat dit natuurlijk veel hoger in aanzien staat….

Na 7 jaar hoer zijn beseft ze zich dat prostitutie een zonde is. Dit is voor Beatrijs een motivatie om toch te gaan bedelen. Ze kiest voor het zwerversbestaan zodat ze niet bedelt in eigen stad, en komt uiteindelijk bij een weduwe die haar onderdak bied.

Ondanks dit alles blijft Beatrijs trouw aan Maria en blijft elke dag bidden.

De weduwe woont vlak bij haar vroegere klooster. De weduwe zegt dat een kosteres een voorbeeldige heilige non is, wanneer Beatrijs vraagt naar een weggelopen kosteres. Hieruit maakt ze op dat niemand door heeft gehad dat ze weg is gegaan. Ze komt erachter dat Maria, tot wie ze steeds is blijven bidden, al die jaren haar plaats heeft ingenomen.  Beatrijs krijgt een droomvisioen en hierin word haar aangeraden om haar plek in het klooster opnieuw in te nemen.  Ze bid aan god om te vragen of dit werkelijkheid is, na nog 2 visioenen laat ze haar kinderen achter en gaat ze terug naar het klooster. Hier vind ze de deuren open en haar habijt en sleutels nogsteeds liggend bij het mariabeeld.

De weduwe gaat met de kinderen naar de abdis, deze geeft haar toestemming om voor de kinderen te zorgen. Bij de jaarlijkse bezoek van de abt biecht Beatrijs al haar zonden en krijgt ze vergeving. De abt gaat haar verhaal anoniem gemaakt doorvertellen, zodat andere ervan kunnen leren. Ook neemt hij de zorg van de kinderen van Beatrijs op zich. Pas nu word beatrijs bij haar naam genoemd.

 

 

 

Mening:

Ik vond dit een ongeloofelijk saai boek. De schrijfstijl is niks voor mij, en het verhaal vond ik nog erger. Gelukkig was het niet zo n lang boek.

 

 

Titel: Lanceloet van Denemerken

Jaar van uitgave: 1405

Auteur: Onbekend

Uitgeverij: Amsterdam University Press

 

Samenvatting:

Lanceloet, een edelman en prins van Denemarken is verliefd op de jonge maagd Sanderijn. Sanderijn is de jonkvrouw van de moeder van Lanceloet. Lanceloet probeert om Sanderijn te verleiden maar hierop gaat Sanderijn niet in omdat ze zich bewust is van haar lage komaf. Hierdoor zal ze nooit in aanmerking komen tot een huwelijk met Lanceloet.

Lanceloets moeder ziet de pogingen van haar zoon en vind het niet goed. Ze denkt dat de liefde van haar zoon vanzelf weer over gaat als hij een keer met Sanderijn naar bed is geweest en ze verzint daarom een list. Ze krijgt Lanceloet zover om de belofte te doen dat hij Sanderijn opgeeft na een nacht met haar te hebben geslapen. Lanceloet gaat hierop in, verblind door lust.

Lanceloets moeder zegt echter tegen Sanderijn dat Lanceloet ernstig ziek is, hierdoor ontstaat er miscommunicatie.

Sanderijn voelt zich bedrogen en verlaat de familie. Na rondzwerven ontmoet Sanderijn een ridder, die haar accepteert en met haar trouwt.

Lanceloet is er achter gekomen dat hij Sanderijn vreselijk heeft behandeld en heeft spijt. Hij is nog steeds verliefd op haar en stuurt Reinout eropuit om Sanderijn te vinden. Als Reinout haar gevonden heeft zegt Sanderijn dat ze haar echtgenoot nooit zal verlaten voor Lanceloet. Om leed te besparen zegt Reinhout tegen Lanceloet dat Sanderijn dood is. Als Reinout met bewijs komt van de ontmoeting beseft hij dat Sanderijn voorgoed verloren is.
Lanceloet sterft aan liefdesverdriet.

 

Mening:

Ik vond dit een redelijk leuk boek, het las lekker makkelijk weg. Het verhaal ging ook lekker vlot, dus het werd niet saai. Als het boek heel veel langer geweest was zou het misschien saai zijn geworden.

 

 

Titel: Warenar

Auteur: P.C. Hooft

Jaar van uitgave: 1617

Uitgeverij: Cornelis Lodowijcksen vander Plassen

 

Samenvatting:

Warenar is een echt blijspel.

De grootvader van Warenar heeft een pot met gouden munten in het huis begraven. Warenar komt hier achter en raakt geobsedeerd met het geld.

Warenar wantrouwd iedereen, zelfs Reym zijn huishoudster. Hij denkt dat iedereen op zijn pot met geld uit is. De dochter van Warenar, Claartje, is zwanger. Warenar weet dit niet maar Reym de huishoudster wel. Warenar stuurt Reym bijvoorbeeld het huis uit om te controleren of zijn pot met geld er nog staat. Warenar heeft buren, broer en zus Rijkert en Geertruid. Geertruid vind dat Rijkert met iemand moet trouwen, en Rijkert heeft Claartje op het oog. Maar volgens Geertruid komt Claartje uit een te eenvoudig gezin.

Rijkert vraagt aan Warenar de hand van Claartje, maar Warenar wantrouwt dit omdat hij denkt dat Rijkert op zijn geld uit is. Warenar zegt Rijkert dat hij geen bruidsschat kan geven maar dit maakt rijkert niks uit.  Er komt s avonds een diner in het huis van Warenar ter ere van het huwelijk. (Rijkert betaald)

Rijkert zegt tegen zijn knecht dat deze alles moet regelen voor de bruiloft. De kok teeuwes en de hofmeester Casper vinden het raar dat de bruidegom alles betaald. Als warenar ze iets hoort zeggen over een pot jaagt hij ze gewelddadig zijn huis uit, hij denkt dat het over zijn geld gaat.

Warenar komt er achter dat dit een misverstand was maar vertrouwd de boel niet. Hij denkt dat de Teeuwen Casper en Lekker zijn ingehuurd om de pot met geld te zoeken. Rijkert complimenteerd Warenar op zijn zuinigheid. Warenar kan dit waarderen. Het gesprek komt op de bruidskleding en wijn, warenar denkt nu dat Rijkert hem dronken wil voeren en dan de pot stelen. Hij besluit om de pot met geld ergens anders dan in huis te verstoppen.

Lekker verteld aan Rijkert dat hij Ritsert, de neef van Rijkert, op de hoogte heeft gebracht van het huwelijk. Ritsert is geschrokken omdat hij de vader is van het kind van Claartje. Lekker ziet Warenar op het kerkhof en ze maken ruzie. Warenar neemt de pot die hij net verstopt heeft weer mee.

Ritsert verteld zijn moeder dat Claartje zwanger is van hem, ze is boos maar Ritsert zegt dat hij berreid is om met Claartje te trouwen. Lekker heeft de pot met geld gevonden na Warenar gevolgd te hebben. Warenar komt achter de diefstal en is verdrietig. Ritsert hoort dit en denkt dat Warenar jammert om zijn zwangere dochter dus bekent hij. Warenar denkt nu dat Ritsert de dief is. Dit misverstand word opgelost en Ritsert vraagt de hand van Claartje.

Ritsert ziet Lekker met de pot geld. Hij forceerd Lekker mee te gaan naar Warenar. Reym haalt Geertruid om bij de bevalling van Claartje te helpen. Lekker geeft de pot terug aan Warenar, en deze geeft het door als huewelijks cadeau aan zijn dochter en Ristert. Claartje kreeg een gezonde zoon. Warenar is erg blij en zal nooit meer gierig zijn. Lekker vraag daarom direct 500 gulden aan warenar, en hij krijgt het.

 

Mening:

Dit boek was te lezen, maar het verhaald vond ik verschrikkelijk. Gelukkig was het boek niet erg dik.

 

 

Titel: Karel ende Elegast

Auteur: onbekend

Jaar van uitgave: 1270

Uitgeverij: Amsterdam University Press

 

Samenvatting:

Karel de Grote krijgt de opdracht van een engel om te gaan stelen. Dit is een avond voor een hofdag. Karel wilt dit niet, maar gehoorzaamd met tegenzin. Hij trekt het duistere woud in, hier verslaat hij de zwarte ridder Elegast. Karel heeft elegast verbannen, daarom wil Karel niet toegeven dat hij uit is gegaan om te gaan stelen. Daarom stelt Karel zichzelf voor als Adelbrecht. Elegast en Karel breken in bij Eggeric van Eggermonde, de zwager van Karel. Elegast is onvrijwillig getuigen van een echtelijke ruzie, waarbij duidelijk wordt dat Eggeric, samen met een aantal andere, van plan is om Karel de Grote op de Hofdag te vermoorden. Als Elegast weer buiten is vertelt hij alles aan Karel. Karel neemt de volgende dag op de hofdag voorzorgsmaatregelen. Eggeric wordt gearresteerd. Eggeric daagt Elegast echter uit voor een duel om uit te maken wie de waarheid spreekt. Elegast wint, krijgt gelijk en mag met de zus van Karel, de ex van Eggeric, trouwen.

 

 

Mening:

Dit boek was best leuk om te lezen. Het verhaal was wel leuk. Het was wel irritant dat het in dichtvorm geschreven was.

Recensie Van den Vos Reynaerde

Titel: Van den Vos Reynaerde

Auteur: Willem die Madocke maecte

Jaar van uitgave: 1260 (ca.)

Uitgeverij: Amsterdam Univeristy Press

Genre: Dierenverhaal, satire

 

Samenvatting:

Het verhaal begint aan het hof, waar alle dieren uit het bos zich beklagen bij koning Nobel over de sluwe vos Reynaerde.  Al deze klachten komen doordat Reynaerde elk dier wel eens heeft bestolen of bedrogen. De dieren willen dat Nobel hem ter dood veroordeeld.

Er zijn verschillende klachten over Reynaerde, Canteclaer beschuldigd de vos voor het opeten van haar kinderen en Isengrijn beschuldigd Reynaerde voor het verkrachten van zijn vrouw.  Na aandringen van alle dieren besluit koning Nobel om Reynaerde ter dood te veroordelen.

Nobel stuurt Bruun met een dagvaarding naar Reynaerde toe, maar Reynaerde bedenkt een list en ontsnapt aan de dagvaarding. Bruun raakt zwaar gewond en keert terug naar het hof, waar hij verhaal doet.
Koning Nobel stuurt vervolgens de kater Tibeert op Reynaerde af, met dezelfde dagvaarding. Tibeert is erg slim, dus de koning verwacht dat Tibeert niet valt voor de streken van Reynaerde. Helaas bedenkt Reynaerde een list en ontsnapt opnieuw.

De koning is nu woedend en stuurt Grimbeert, een neef van Reynaerde. Het lukt Grimbeert om Reynaerde voor het hof te laten verschijnen, maar is dit echt het einde van de Vos Reynaerde?

 

 

Mening:

Ik vond dit verhaal erg saai en voorspelbaar. Na de 1e keer ontsnappen van de dagvaarding kon ik verwachten dat dit zich nog een paar keer ging herhalen. Het verhaal is wel een goed voorbeeld van een middeleeuws dierenverhaal, het verhaal start aan het hof, en bij de 3e dagvaarding lukt het om Reynaerde naar het hof te krijgen. Dit is typerend voor de middeleeuwen.

Ik raad af om dit verhaal te lezen, er zijn leukere en spannendere dierenverhalen.

Recensie Het gouden ei

Titel: Het gouden ei

Auteur: Tim Krabbé

Jaar van Uitgave: 1984

Uitgeverij: Prometheus

Genre: misdaadroman, psychologische roman

 

Samenvatting:

Rex Hofman en zijn vriendin Saskia gaan op vakantie naar Frankrijk. Alles gaat goed totdat Saskia spoorloos verdwijnt bij een benzine station. Rex snapt er helemaal niks van, waar kan Saskia nu ineens gebleven zijn? Rex is kapot van Saskia’s verdwijning en gaat zelf op onderzoek uit.

Jaren later heeft Rex eindelijk weer zijn leven op een rij, hij heeft een nieuwe vriendin en is gelukkig. Echter blijft de herinnering aan Saskia aan hem knagen.

Wanneer Rex op een dag gebeld word door Raymond Lemorne, verteld deze dat hij weet wat er met Saskia is gebeurd. Lemorne neemt Rex mee naar het benzine station en verteld hem dat Rex alleen kan ontdekken wat er met Saskia is gebeurd door het zelf mee te maken. Rex besluit om akkoord te gaan en Lemorne verteld hem alles nadat Rex een slaap middel heeft gedronken. Rex ontdekt als hij weer wakker word wat voor vreselijke dood Saksia heeft gehad en hij te gemoed gaat, ze zijn levend begraven.

 

Mening:

Het gouden ei is zeker een aanrader. Het boek is makkelijk te lezen en je komt snel in het verhaal.

Wanneer je dit boek leest besef je je, hoeveel gekken er op de wereld rondlopen en dat je van de ene op de andere dag dood kunt gaan.

Ik vond het een erg sterk en spannend verhaal, een aanrader voor iedere student.

Recensie Fabriekskinderen

Titel: Fabriekskinderen

Auteur: Jacob Jan Cremer

Genre:  novelle, pamflet

Uitgeverij: Thieme

Jaar van uitgave: 1863

 

Samenvatting:

Familie Zwarte is een arm gezin dat in een mooi, klein bouwvallig huis in Leiden woont. Het gezin is zo arm dat de kinderen, Evert, Sander en Saartje moeten werken in een Wolfabriek. De kinderen zijn uitgeput en Saartje is al een paar dagen ziek.

Wanneer Evert, Sander en Saartje ’s ochtends vroeg worden gewekt door hun moeder om op weg te gaan naar de fabriek, gaat het drietal met tegenzin op pad. Sander is zo uitgeput dat hij op de stoep in slaapt valt. Saartje en Evert laten Sander achter en lopen verder, bang om ontslagen te worden. Saartje gaat ziek aan het werk.

Sander ligt nog steeds op de stoep te slapen als Willem, baron van Hogenstad hem tegenkomt op de terugweg naar zijn huis. Willem besloot Sander mee naar huis te nemen en verzorgt hem verder. Als Sander wakker word verteld hij Willem over de omstandigheden waarin zijn familie leeft. Willem staat perplex over de armoede waarin familie Zwarte leeft en hoe weinig Sander weet, Sander gaat namelijk niet naar school omdat hij moet werken.

Thuis bij familie Zwarte ligt Saartje na een dag hard werken ziek op bed. Ze smeekt om water en heeft een brandende keel. Haar moeder stopt haar nog wat beter in, ze ziet niet in hoe ernstig de situatie is. Die nacht overlijd Saartje.

 

Mening:

Door het ouderwetse taalgebruik is het boek moeilijk te lezen. Sommige zinnen zijn erg lang en lastig te begrijpen. Wat ik erg speciaal vind aan dit boek, is dat ondanks het weinige aantal pagina’s er een duidelijk, kort en krachtig verhaal word verteld.

Ook is te merken dat het taalgebruik waarmee de schrijver schrijft zich aanpast op wat er gebeurd in het boek. Wanneer Cremer over de familie Zwarte schrijft, word er een erg droevig taalgebruik toegepast. Als Sander word meegenomen door de baron veranderd dit taalgebruik in zacht en zorgzaam.

Ik raad iedereen aan om dit boek te lezen, het boek geeft een duidelijk beeld over hoe de omstandigheden voeger waren en hoe goed onze generatie het heeft.