Recensie Van den Vos Reynaerde

Titel: Van den Vos Reynaerde

Auteur: Willem die Madocke maecte

Jaar van uitgave: 1260 (ca.)

Uitgeverij: Amsterdam Univeristy Press

Genre: Dierenverhaal, satire

 

Samenvatting:

Het verhaal begint aan het hof, waar alle dieren uit het bos zich beklagen bij koning Nobel over de sluwe vos Reynaerde.  Al deze klachten komen doordat Reynaerde elk dier wel eens heeft bestolen of bedrogen. De dieren willen dat Nobel hem ter dood veroordeeld.

Er zijn verschillende klachten over Reynaerde, Canteclaer beschuldigd de vos voor het opeten van haar kinderen en Isengrijn beschuldigd Reynaerde voor het verkrachten van zijn vrouw.  Na aandringen van alle dieren besluit koning Nobel om Reynaerde ter dood te veroordelen.

Nobel stuurt Bruun met een dagvaarding naar Reynaerde toe, maar Reynaerde bedenkt een list en ontsnapt aan de dagvaarding. Bruun raakt zwaar gewond en keert terug naar het hof, waar hij verhaal doet.
Koning Nobel stuurt vervolgens de kater Tibeert op Reynaerde af, met dezelfde dagvaarding. Tibeert is erg slim, dus de koning verwacht dat Tibeert niet valt voor de streken van Reynaerde. Helaas bedenkt Reynaerde een list en ontsnapt opnieuw.

De koning is nu woedend en stuurt Grimbeert, een neef van Reynaerde. Het lukt Grimbeert om Reynaerde voor het hof te laten verschijnen, maar is dit echt het einde van de Vos Reynaerde?

 

 

Mening:

Ik vond dit verhaal erg saai en voorspelbaar. Na de 1e keer ontsnappen van de dagvaarding kon ik verwachten dat dit zich nog een paar keer ging herhalen. Het verhaal is wel een goed voorbeeld van een middeleeuws dierenverhaal, het verhaal start aan het hof, en bij de 3e dagvaarding lukt het om Reynaerde naar het hof te krijgen. Dit is typerend voor de middeleeuwen.

Ik raad af om dit verhaal te lezen, er zijn leukere en spannendere dierenverhalen.

Recensie Het gouden ei

Titel: Het gouden ei

Auteur: Tim Krabbé

Jaar van Uitgave: 1984

Uitgeverij: Prometheus

Genre: misdaadroman, psychologische roman

 

Samenvatting:

Rex Hofman en zijn vriendin Saskia gaan op vakantie naar Frankrijk. Alles gaat goed totdat Saskia spoorloos verdwijnt bij een benzine station. Rex snapt er helemaal niks van, waar kan Saskia nu ineens gebleven zijn? Rex is kapot van Saskia’s verdwijning en gaat zelf op onderzoek uit.

Jaren later heeft Rex eindelijk weer zijn leven op een rij, hij heeft een nieuwe vriendin en is gelukkig. Echter blijft de herinnering aan Saskia aan hem knagen.

Wanneer Rex op een dag gebeld word door Raymond Lemorne, verteld deze dat hij weet wat er met Saskia is gebeurd. Lemorne neemt Rex mee naar het benzine station en verteld hem dat Rex alleen kan ontdekken wat er met Saskia is gebeurd door het zelf mee te maken. Rex besluit om akkoord te gaan en Lemorne verteld hem alles nadat Rex een slaap middel heeft gedronken. Rex ontdekt als hij weer wakker word wat voor vreselijke dood Saksia heeft gehad en hij te gemoed gaat, ze zijn levend begraven.

 

Mening:

Het gouden ei is zeker een aanrader. Het boek is makkelijk te lezen en je komt snel in het verhaal.

Wanneer je dit boek leest besef je je, hoeveel gekken er op de wereld rondlopen en dat je van de ene op de andere dag dood kunt gaan.

Ik vond het een erg sterk en spannend verhaal, een aanrader voor iedere student.

Recensie Fabriekskinderen

Titel: Fabriekskinderen

Auteur: Jacob Jan Cremer

Genre:  novelle, pamflet

Uitgeverij: Thieme

Jaar van uitgave: 1863

 

Samenvatting:

Familie Zwarte is een arm gezin dat in een mooi, klein bouwvallig huis in Leiden woont. Het gezin is zo arm dat de kinderen, Evert, Sander en Saartje moeten werken in een Wolfabriek. De kinderen zijn uitgeput en Saartje is al een paar dagen ziek.

Wanneer Evert, Sander en Saartje ’s ochtends vroeg worden gewekt door hun moeder om op weg te gaan naar de fabriek, gaat het drietal met tegenzin op pad. Sander is zo uitgeput dat hij op de stoep in slaapt valt. Saartje en Evert laten Sander achter en lopen verder, bang om ontslagen te worden. Saartje gaat ziek aan het werk.

Sander ligt nog steeds op de stoep te slapen als Willem, baron van Hogenstad hem tegenkomt op de terugweg naar zijn huis. Willem besloot Sander mee naar huis te nemen en verzorgt hem verder. Als Sander wakker word verteld hij Willem over de omstandigheden waarin zijn familie leeft. Willem staat perplex over de armoede waarin familie Zwarte leeft en hoe weinig Sander weet, Sander gaat namelijk niet naar school omdat hij moet werken.

Thuis bij familie Zwarte ligt Saartje na een dag hard werken ziek op bed. Ze smeekt om water en heeft een brandende keel. Haar moeder stopt haar nog wat beter in, ze ziet niet in hoe ernstig de situatie is. Die nacht overlijd Saartje.

 

Mening:

Door het ouderwetse taalgebruik is het boek moeilijk te lezen. Sommige zinnen zijn erg lang en lastig te begrijpen. Wat ik erg speciaal vind aan dit boek, is dat ondanks het weinige aantal pagina’s er een duidelijk, kort en krachtig verhaal word verteld.

Ook is te merken dat het taalgebruik waarmee de schrijver schrijft zich aanpast op wat er gebeurd in het boek. Wanneer Cremer over de familie Zwarte schrijft, word er een erg droevig taalgebruik toegepast. Als Sander word meegenomen door de baron veranderd dit taalgebruik in zacht en zorgzaam.

Ik raad iedereen aan om dit boek te lezen, het boek geeft een duidelijk beeld over hoe de omstandigheden voeger waren en hoe goed onze generatie het heeft.