Recensie : Kinderjaren

Titel: Kinderjaren

Auteur: Jona Oberski

Jaar: 1978

Bladzijdes: 102

Samenvatting :

Het boek gaat over de kinderjaren van een joods jongetje. Je beleeft de oorlog vanuit zijn perspectief. Aan het begin van het verhaal woont hij met zijn beide ouders in Amsterdam. Maar dan breekt de oorlog uit en worden ze alle drie gedeporteerd . Je leest hoe dit jongetje, in het begin ongeveer 4 jaar, dit allemaal ervaren heeft en wat hij allemaal gedaan heeft. Het is een autobiografisch boek. Jona vertelt in dit boek over zijn ervaringen als kind in een concentratiekamp .Jona werd namelijk zelf met zijn ouders als eerst gedeporteerd naar Westerbork en daarna naar Bergen-Belsen. Hier kwam zijn vader te overlijden en werden moeder en zoon getransporteerd naar Auschwitz. Maar doordat een Russische bommenwerper de wagon raakte en de trein hierdoor ontspoorde kwamen ze vrij.

Mening over het verhaal :

Doordat het verhaal vanuit een kind zijn perspectief is geschreven is het boek veel ‘’heftiger’’ om te lezen dan wanneer een volwassen persoon het geschreven heeft vind ik. Zo is het jongetje zich helemaal niet bewust van de omstandigheden waar hij zich in bevindt. Zijn moeder probeert hem telkens ook te beschermen tegen de harde werkelijkheid, door te zeggen dat ze in de trein zitten om naar Palestina te gaan. Doordat het jongetje zich niet bewust is van de gruwelijkheden , beschrijft hij realiteit zoals het is en probeert deze niet mooier te maken. Dit maakt dat je de gruwelijkheden nog beter kunt voorstellen. Het is een erg zielig boek door de dingen die het jongetje meemaakt, Doordat de schrijver dit allemaal meegemaakt heeft besef je de gruwelijkheden van de oorlog pas echt. Het taalgebruik is simpel, dit doordat het vanuit een kind zijn perspectief is geschreven. Er komen ook geen lastige woorden in voor en je hebt het boek zo uit. Ik vind het boek zeker een van de betere die ik heb gelezen voor lezen voor de lijst. Het is zeker een aanrader.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>