Boek Nederlands

Titel: Het behouden huis

Auteur: Willem Frederik Hermans

Samenvatting:

De gebeurtenissen in het verhaal spelen zich af in de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersoon is een man waarvan de naam niet genoemd wordt. Nadat de man enkele jaren in de gevangenis heeft gezeten, sluit hij zich aan bij de partizanenleger. Daar kan hij bijna niemand verstaan, omdat ze andere talen spreken. Hij heeft alleen contact met een Spanjaard die Frans kan spreken. De partizanen veroveren een stad en dus besluit de man naar een café te gaan om wat uit te rusten. Zijn plan gaat niet door, want hij krijgt de opdracht om boobytraps te vinden en ze uit te schakelen. Hij ziet niemand in de stad. Wanneer hij plotseling een groot huis ziet, besloot hij om daarheen te gaan. Er staat een pan met soep op het fornuis, maar er is niemand thuis. Hij herinnert zich dat hij al heel lang niet op een comfortabel bed heeft geslapen en hij besluit daarom om in het huis te wonen. Hij loopt het hele huis door en komt erachter dat er een kamer is die op slot is. Nadat hij een bad neemt en vervolgens de kleding van de oorspronkelijke bewoner aantrekt, belt er iemand aan. Een Duitse officier staat voor de deur. Het blijkt dat de Duitsers een tegenaanval hebben gedaan. De Duitse officier denkt dat de hoofdpersoon de oorspronkelijke bewoner van het huis is en zegt tegen hem dat hij hier een aantal Duitse soldaten een onderdak zal bieden. In de volgende week gebeurt er vrij weinig. De man verkent de omgeving en adopteert een kat die hij op straat heeft gevonden. Op een dag loopt er een man het huis binnen. Het blijkt de oorspronkelijke bewoner van het huis te zijn. De hoofdpersoon schiet hem dood en verbergt zijn lichaam in de tuin. De hoofdpersoon komt ook de vrouw van de oorspronkelijke bewoner tegen. Hij wurgt haar en verbergt haar lichaam in het bed waar hij in slaapt. Wanneer hij klaar is met het verbergen van de lichamen komt hij erachter dat de deur die eerst op slot zat, nu op een kier staat. Hij loopt naar binnen en komt een dove oude man tegen in de kamer die vol zit met aquaria. De oude man stelt zich voor en vertelt wat over zijn vissen. In de volgende ochtend belt de Duitse kolonel aan en vertelt dat ze zijn ingesloten door vijandelijke troepen. De hoofdpersoon neemt de kolonel gevangen, nadat hij zijn uniform aan heeft getrokken. Hij sluit zich weer aan bij het leger. De partizanen vernielen het huis en verbieden de hoofdpersoon om naar boven te gaan. ‘s Avonds lukt het hem om toch naar boven te gaan. Van de kamer met aquaria is bijna niets overgebleven. Hij ontdekt dat de oude man, de vrouw en de kolonel allemaal zijn opgehangen aan een boom. Voordat hij zich weer bij het leger aansloot, gooide hij nog een handgranaat in het huis om het helemaal te slopen. Hij beseft zich dat het huis altijd al in werkelijkheid ‘een hol, tochtig brok steen, inwendig vol afbraak en veiligheid’ was.

 

Mijn mening:

Ik vond het een leuk boek. Het was vanaf het begin tot het einde interessant, want er waren weinig stukjes die niet van belang waren tot het verhaal. Het tijdperk waarin het verhaal zich afspeelt, de Tweede Wereldoorlog, vind ik interessant en de schrijver weet dat goed op te nemen in het verhaal. Het boek is in eenvoudig Nederlands geschreven en er komen weinig moeilijke woorden in voor. Een minpuntje vond ik dat het einde heel deprimerend was, omdat er geen progressie was gemaakt en dat iedereen dood was of somber.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>