Leesautobiografie

Van wie is dit blog?

Mijn naam is Sean en ik ben 15 jaar oud. Ik zit in klas V42 en ik woon in Almere Literatuurwijk bij mijn vader. Ik heb 1 broer en 1 zus. Mijn broer is 22 jaar en mijn zus is 24 jaar. Mijn ouders zijn 53 en 51 jaar en komen uit Nederland en Hong Kong.

Iets wat ik leuk vind.

Mijn hobby is voetballen. Op dit moment voetbal ik bij ASC Waterwijk, wat al mijn vijfde voetbalclub is. En dat komt door elke keer het niveau te verhogen. Sinds ik in de zomervakantie ben verhuisd moet ik nog steeds wennen aan de nieuwe voetbalclub. Ik speel nu in het team 017-2 wat hoofdklasse speelt.

Leeservaring vroeger

Toen ik al heel jong was lazen mijn ouders hele leuke boeken voor. Vooral net voor het slapen. Het waren ook hele leuke boeken zoals ‘mees kees’ en ‘ik ben bas’. Dat waren ook mijn favoriete boeken. Toen ik in groep 1 zat was ik één van de weinige die zelf kon lezen (eigenlijk was ik er ook wel een beetje trots op).

Nu gaan we het hebben over mijn ouders. Mijn vader is niet echt een lezer, maar zolang ik kon herinneren las hij wel altijd de krant. Daarentegen is mijn moeder compleet anders. Mijn moeder houdt heel erg van boeken lezen en dat zal altijd zo blijven. Ze houdt vooral van drama boeken en boeken die een bepaald perspectief geven in het leven. Wij allemaal zijn wel lid van de bibliotheek ook wordt al niet zo heel veel gebruik van gemaakt. Ik kan nog herinneren dat het vroeger stikte van de boeken die we hadden gekocht of kregen van mensen. Maar die boeken zijn allemaal al weer weg en sommige zijn liggen op zolder. Sinds dat de e-book bestaat (waar mijn moeder veel gebruik van gemaakt) liggen er niet zo veel meer boeken in huis.

Basisschool

In de Basisschool is denk ik de periode waarin ik niet zo veel meer boeken ging lezen. En ik denk dat het vooral komt doordat er niet zoveel boeken op school lagen en omdat ik niet zoveel meer van boeken hield doordat we toch de hele dag in boeken keken om te leren, want dat was voor mij namelijk al genoeg lezen op een dag. Maar er zijn ook wel uitzonderingen, want vooral aan het einde van de basisschool in groep 7 en 8 kwam ik in aanraking met thriller boeken. En dat vond ik in die tijd echt leuke boeken. Ik kan nog herinneren dat ik met vrienden praatte over de boeken en dingen zoals wie de moordenaar is bijvoorbeeld.

Middelbare school

Ik lees heel weinig sinds het begin van de middelbare school. En dat komt voornamelijk doordat ik mijn eerste telefoon kreeg. Ik maak dagelijks nog steeds heel veel gebruik van mijn telefoon waardoor mijn interesse in boeken lezen enorm is gedaald.

Wat lees ik tegenwoordig?

Ik lees op dit moment niets behalve de dingen die ik moet lezen voor school. Die boeken lees ik vooral in het weekend en wanneer ik echt niets te doen heb. Ik had laats nog een boek gelezen en dat heette Mathilda. Mathilda is ook één van mijn lievelingsboeken van vroeger. Ik heb de boek gelezen omdat mijn zus het laatst had gekocht en ik dacht nou dan lees ik die want die heb ik al een lange tijd niet meer gelezen. En ik had nog gezegd dat ik niet zo van lezen hield, dat klopt ook alleen ik ben eraan begonnen en heb het niet weggelegd, wat ik nooit heb gedaan met een boek. Ik maak een boek gewoon af wanneer ik eraan ben begonnen.

Hoe ik een geschikt boek kies voor mijzelf

Als ik een boek wil lezen kijk ik vaak naar het onderwerp en de genre. Ik vind het belangrijk dat ik een boek lees wat over iets gaat wat ik leuk vind zodat ik me meer kan meevoelen in een boek omdat ik al iets weet over het onderwerp. Maar die boeken hoeven dan niet altijd goed te zijn, want het boek kan wel over het onderwerp gaan maar hoeft dan ook niet altijd leuk te zijn. Ik vind een boek pas goed als het boek je heel nieuwsgierig maakt, want dat stimuleert namelijk om je meer te lezen.

En nu moet ik gaan lezen voor mijn leeslijst. Aan de ene kant vind ik het wel leuk omdat ik al een tijdje niet meer ‘echt goed’ heb gelezen. En aan de andere kant vind ik het niet echt zo leuk omdat ik tijd moet vrijmaken aan lezen terwijl ik het ook andere dingen kon vrijmaken wat ik leuker vind. Ik interessante verwachtingen van het volwassenliteratuur, omdat het weer iets nieuws is en misschien is het wel iets wat mij weer stimuleert om te lezen.

Mijn leesniveau

Volgens mij zit ik nu op leesniveau 2. Het leesniveau 2 heeft als kenmerken het volgende: 1, Positieve ervaringen met het lezen van fictie. 2, Vindt het fijn om personages, situaties en gebeurtenissen in een boek te herkennen. 3, Wil zich vooral met een boek ontspannen. Ik ben niveau 1 ontgroeid omdat het kenmerken heeft zoals dat je er niet houdt van om lang over boeken te praten. Bij mij is dat niet zo, want ik vind het namelijk wel leuk om lang over een boek te praten zolang het boek wel leuk is. Vervolgens heeft het als kenmerk dat je een laag leestempo moet hebben. Dat heb ik namelijk ook niet, want ik kan prima op een snelle manier lezen terwijl ik ook begrijp wat ik aan het lezen ben.  Maar ik ben ook nog niet op niveau 3 omdat ik geen kenmerken heb zoals ervaring met eenvoudige romans en geïnteresseerd zijn in onderwerpen van volwassenen.

Dit was mijn leesautobiografie. Bedankt voor het lezen.

Hallo wereld!

Welkom op HPBlogs. Dit is het eerste bericht op je splinternieuwe weblog. Je kunt dit bericht zelf aanpassen of verwijderen.


Belangrijk: je wachtwoord aanpassen
Je hebt zojuist van het systeem een wachtwoord ontvangen. Dit is een vrij lastig wachtwoord, het is daarom aan te raden het direct aan te passen. Je kunt het aanpassen onder Gebruikers > Jouw Profiel > Wachtwoord veranderen. Je kunt daar een nieuw wachtwoord kiezen (wat je 2 keer moet invoeren, om te controleren op typefouten).


En nu?
Om je op gang te helpen, hebben we wat uitlegpagina’s online staan. HPBlogs.nl is onze website, waarop alle benodigde informatie over de weblogs te vinden is. Als je nog vragen hebt, kun je die ook via daar stellen.

Veel plezier met je nieuwe weblog! Je kunt nu dit bericht verwijderen en aan de slag.