Mijn Leesautobiografie

Mijn naam is Shayan Mairuf, ik ben veertien jaar oud en ik kom uit Almere. Ik heb nog een broertje van elf jaar oud. Mijn vader komt uit Koerdistan en mijn moeder is gewoon Nederlands. Mijn hobby’s zijn jiu jitsu en fitness.

Vroeger werd er bij ons thuis heel veel voor gelezen, vooral door mijn moeder. Meestal werden mijn broertje en ik voorgelezen voor het slapen gaan, maar ook bijvoorbeeld als ik ziek of verdrietig was.  Een paar boeken die ik mij nog herinner zijn: Wouter en Mieke, Lang Geleden…, Hanneke Bloem en haar Vijf Tantes, In een Land Hier ver Vandaan…, Overal en Ergens…, 1001 verhaaltjes, 1 minuut verhaaltjes. Ik werd meer boeken voorgelezen maar dat is te veel om op te schrijven. Mijn favoriete prentenboek was Harry de Harige Aap. Ik werd ongeveer tot mijn zevende voor gelezen, daarna ben ik zelf  boeken gaan lezen.

Mijn moeder, broertje en ik zijn alle drie lid van de openbare bibliotheek Almere. Mijn vader niet, hij leest niet bepaald veel Nederlandse dingen, als hij leest, leest hij Engels maar dat zijn dan meestal onderzoeksverslagen. Hij leest geen boeken. Tegenstelling tot mijn moeder die erg veel leest. Thuis heb ik veel boeken in de boekenkast staan. Ik heb al die boeken makkelijk 3 of 4 keer gelezen.

Op de basisschool werd er bijna nooit voorgelezen. Misschien toen ik in groep 1 zat, maar dat herinner ik mij niet meer. Ik kon zelf lezen toen ik in groep 2/3 zat, maar dat waren dan makkelijke boeken. Van groep 1 tot 4 haatte ik lezen. Toen ik naar groep vijf ging veranderde dat. Van groep 5 tot midden 8, vond ik de boeken van Geronimo Stilton heel leuk.  De manier waar op ze zijn geschreven sprak mij erg aan. Ergens in het midden van groep 8 begon ik met de boekenreeks Hoe Overleef Ik. Die boeken vond ik toen leuk om dat ik mijzelf er goed in terug kon vinden. Na de boekenreeks van Hoe Overleef Ik ben ik begonnen in de boekenreeks van Harry Potter.

Mijn leessmaak is zeker veranderd in de loop van de jaren. In midden 8 las ik echt nog kinderboeken, maar nu lees ik young adult of volwassen boeken. Ik heb voor mijn gevoel best wel veel boeken gelezen in de onderbouw.  De genres die meestal las waren: horror, sci-fi, en romantisch. Mijn favoriete schrijvers waren destijds: Stephen King, J.K Rowling, L.J Smith, James Dashner en Gayle Forman De boeken die over misdaad gaan spraken mij niet echt aan, omdat ik die boeken meestal niet leuk vond of dan spreekt de inleiding mij niet genoeg aan. Nederlandse boeken vind ik ook niet echt leuk, ik weet niet waarom, maar ze spreken mij gewoon niet genoeg aan. Ik las/lees vooral vertaalde boeken of Engelse boeken.

Ik ben wel van plan meer te gaan lezen. Maar dan vooral Engelse boeken in het genre Horror en waarschijnlijk van Stephen King. Ik lees graag Stephen King omdat zijn manier van schrijven mij echt aanspreekt. Als ik begin met een boek lezen lees ik het altijd af. Ik denk dat ik moeite ga hebben met het lezen van lezen van de lijst omdat dat boeken zijn die mij niet aanspreken en omdat ik liever in het Engels lees dan in het Nederlands. Ik heb geen idee wat ik van het volwassen literatuur kan verwachten.

Volgens mij zit  ik nu op lees niveau 2 omdat ik op dit moment bijna niet lees, gewoon omdat ik liever iets anders doe dan lezen. En stel ik zou wel een boek gaan lezen, dan zou het Engels zijn. Puur omdat ik Engelse boeken en schrijvers vaak leuker vind dan het Nederlands. Verder denk ik ook dat ik op niveau 2 zit omdat ik wel zou gaan lezen als het echt moet/nodig is. Ik vind het lezen dan wel vervelend omdat ik dan boeken lees die mij niet aanspreken. Hier had ik de afgelopen jaren vaak last van. Toen ben ik vaak gewoon boeken gaan lezen die niet op de lijst stonden.