Taal bij andere vakken – hardop denken

Dit schooljaar is het me gelukt een onderzoeksgroep bij elkaar te brengen waarin docenten Nederlands, economie en aardrijkskunde zitten. Samen zijn we gestart vanuit het gevoel ‘ze lezen niet’.
Dit is wat vakdocenten heel vaak tegen mij zeggen over leerlingen. Het klinkt in mijn oren altijd een beetje beschuldigend (wat doen jullie eigenlijk bij Nederlands?, maar dat ligt misschien aan mij.
Eerst hebben we geprobeerd te achterhalen wat leerlingen nou eigenlijk doen als ze vragen en teksten voor toetsen lezen. Daar stoorden de docenten economie en aardrijkskunde zich het meest aan bij leerlingen. ‘Ze zouden veel hogere cijfers halen als ze gewoon eens lazen wat er stond’.
We hebben een viertal leerlingen gefilmd terwijl ze hardop denkend de toets maakten. Daarbij hebben we – a la observerend leren – er een paar leerlingen omheen gezet die observeerden: wat deed deze leerling nou eigenlijk precies?

Verbluffend om te ervaren hoe belangrijk het lezen inderdaad is bij andere vakken. Ik had al een vermoeden natuurlijk, maar zelfs mij verbaasde het, hoe enorm het lezen deze leerlingen in de weg zat.

Bijzonder was ook dat de docenten Nederlands het direct door hadden dat er een leesprobleem zat (verkeerde intonatie, verkeerde pauzes, woorden niet goed uitspreken), terwijl de docenten economie en aardrijkskunde dit niet opviel.

De observerende leerlingen viel ook direct van alles op. Het werd een mooi gesprek. Ze gaven elkaar tips. Dit bleek enorm te stimuleren. Leerlingen raakten enthousiast: ‘Had ik dit maar eerder gehoord’. ‘Ik wist niet, dat je dat ook kon doen.’ We zien ook een (voorlopig blijvend) effect. Door echt hun leesgedrag aan te passen bij economie, verbeterden de cijfers aanzienlijk (twee leerlingen gingen van een 4 gemiddeld, naar een 6 gemiddeld).
We gaan zeker verder met het onderzoek. Wordt dus vervolgd.

Posted under Geen rubriek

This post was written by sonjanederlands on maart 30, 2012

Leave a Comment

Name (verplicht)

Email (verplicht)

Site

Reacties

More Blog Post

Next Post:
Previose Post: