De garnalenpelster

De garnalenpelster heb ik gelezen in de zomer. Ik vond het zo’n leuk boek, dat ik het elke dag meenam naar het strand. Ik denk dat ik er maar 5 dagen over heb gedaan.

Het boek gaat over de schrijfster, Nilgun Yerli, zelf. Het is dus een autobiografie.
Nilgun is geboren in Turkije en woont met haar ouders, broers en zussen.
Nilgun is het jongste meisje in de familie en heeft een goede band met haar moeder.

De moeder van Nilgun is er altijd voor Nilgun geweest. Haar vader werkte hard en had weinig tijd voor zijn jongste dochter. Verder waren haar broers en zussen vaak bezig met school.

De moeder van Nilgun pelde garnalen, zodat ze wat extra geld binnenhaalde. Ze wilde namelijk vaak wat duurdere maaltijden maken, maar met het geld wat ze van haar man kreeg, kon dat niet. De vader van Nilgun verdient niet veel, maar als ze 10 jaar is verhuist ze naar Nederland. Dit komt omdat haar vader een baan heeft gevonden in Nederland.

Haar broer Nusret gaat niet mee naar Nederland. Hij zit namelijk al 5 jaar in de gevangenis. Toen Nilgun 5 jaar was, werd hij opgepakt door de politie, omdat hij ervan verdacht werd dat hij iemand in elkaar had geslagen.

Nilgun mocht maar 1 klein koffertje vullen met haar spulletjes die ze mee wilde nemen naar Nederland. Dit stukje vond ik erg zielig. Ze moest alles achterlaten wat haar dierbaar was.

Na een lange rit zijn ze eindelijk aangekomen in Nederland. Niemand zei wat, niemand durfde iets te zeggen. Nilgun had zoveel vragen, die haar moeder niet kon antwoorden. Niemand had het naar zijn zin in Nederland, behalve de vader van Nilgun. Hij vond dat de meiden zich aanstelden en dat de broer van Nilgun door moest zetten. Nilgun’s zus ging al snel terug naar Turkije, omdat ze niet gelukkig was in Nederland. Het liefst deden Nilgun en haar moeder hetzelfde.. Ze snapten niks van de Nederlandse waarden, normen en gewoontes.

Als Nilgun naar school gaat, leert ze al veel beter Nederlands spreken en schrijven. Ze is het enigste Turkse meisje en daarom vinden veel kinderen uit de klas haar maar raar. Thuis krijgt ze ook nog les. Niet van een jus of meester, maar van haar vader. Dit vind Nilgun nooit fijn, ze heeft namelijk geen goede band met haar vader en hij is erg streng,.

Hoe langer Nilgun met haar familie in Nederland woont, hoe meer antwoorden ze krijgt op haar vragen. Haar moeder beantwoordt haar vragen altijd met wijze woorden en belooft dat alles goed komt. Maar Nilgun merkt steeds vaker dat haar vader haar moeder niet juist behandelt. Hij slaat haar en bedriegt haar. Op een avond komt ze erachter dat haar moeder verkracht wordt. Ze snapt niet waarom haar moeder niet wilt scheiden en krijgt weer een wijs antwoord van haar moeder.

Ook in Nederland pelt Nilgun’s moeder garnalen. Haar vader verdient in Nederland veel geld, maar geeft het niet aan Nilgun’s moeder, maar geeft het uit aan gokken en zijn minnaressen.

Als nilgun 15 jaar is, gaan ze met z’n allen naar Turkije in de zomer. 5 jaar lang zijn ze niet op vakantie gegaan.. Op een avond slaapt Nilgun bij haar zus. Ze gaf een feest en laat in de avond ging iedereen slapen. Opeens hoort Nilgun iemand aankloppen en gaat kijken. Het blijkt haar broer Nusret te zijn, hij is net vrijgekomen uit de gevangenis. Ze vertellen elkaar over hun avonturen en situaties.

Ook vertelt Nusret dat hij elke maand geld kreeg opgestuurd van zijn moeder. Daarvoor pelde Nilgun’s moeder dus garnalen! Zelf merkt Nilgun dat Nusret geen Nusret meer is. Hij is gestoord geworden. Hij heeft hulp nodig van een professional..

Als ze terug naar Nederland gaan, aan het eind van de zomervakantie, gaat Nusret mee. Ze gaan met twee auto’s terug naar Nederland. Nilgun met haar ene broer in de auto en Nusret en haar ouders in de andere auto. Ze besloten om elkaar op te wachten bij de grens, maar als Nilgun en haar broer twee dagen lang wachten op de andere auto worden ze ongerust. Ze krijgen te horen dat ze zijn verongelukt en dat haar vader in coma ligt. Ze weten niet wat er is met haar moeder en Nusret is nergens te bekennen.

Later, na de begrafenis van haar moeder, hoort Nilgul dat haar moeder is gestorven toen ze aan het wachten was in het ziekenhuis. Ze hoefde nu dus helemaal niet dood te zijn! Nilgun was zo boos en verdrietig. Eigenlijk heeft ze niemand meer..

Haar vader ligt nogsteeds in coma als Nilgun in Nederland wordt opgevangen in een studentenflat en gaat studeren. Na een paar maanden komt hij uit de coma en trouwt met een jonge vrouw. Samen gaan ze in Turkije wonen, omdat haar vader het geld ervoor heeft. Als Nilgun het financieel moeilijk krijgt, schrijft ze haar vader. Maar ook haar vader laat haar in de steek.

De rest van het boek gaat over Nilgun die heeft geleerd van haar moeder om sterk te zijn, wat er ook gebeurt. Ze komt veel mannen tegen die mogelijk haar grote liefde kunnen zijn, maar het toch niet zijn. Ze leeft omgaan met het feit dat haar moeder niet meer leeft en leert dat het leven verder gaat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>