Hersenschimmen

Algemeen
Titel: Hersenschimmen
Schrijver: J. Bernlef
Bladzijden: 221
Uitgegeven: 1984

Korte samenvatting
Hersenschimmen gaat over de beleving van iemand die langzaamaan dement wordt: Maarten. Maarten begint verstrooid te worden, hij vertelt en vraag kleine dingen die niet helemaal blijken te kloppen, maar het is nog niet zo erg dat hij niet meer voor zichzelf kan zorgen. Het verhaal beschrijft het proces van het vergeten dat het zondag is, tot het denken dat hij nog kind is.

Persoonlijke mening
De emotie en gedachten van de hoofdpersoon worden erg goed beschreven in dit boek. De schrijver schrijft het verhaal op de manier hoe de hoofdpersoon het verhaal op dat punt zou schrijven, wat ervoor zorgt dat het lezen voor de lezer ook steeds meer verwarrend wordt. Ik heb het idee dat dit boek een goed beeld schept, wat dementie inhoudt. Daardoor is het naast interessant om te lezen ook erg leerzaam. Dit is ook een boek dat ik zeker aanraad.

Erik of het klein insectenboek

Algemeen
Titel: Erik of het klein insectenboek
Schrijver: Godfried Bomans
Bladzijden: 143
Uitgegeven: 1940

Korte samenvatting
Erik of het klein insectenboek gaat over het verhaal van een kleine jongen, genaamd Erik, die op een avond in zijn kamer ziet dat de schilderijen tot leven komen. Ook zijn opa en oma in de foto’s komen tot leven. En op een gegeven moment is Erik zelf net zo groot als de personen in de lijsten. Hij wordt wakker in het insectenrijk. Hij weet niet hoe hij er komt, maar hij kan niet terug. Tijdens zijn verblijf, ontmoet hij verschillende insecten, en leert hij hoe zij denken. Omdat hij tijdens school heeft geleerd over insecten, wordt hij als een soort god geprezen. Aan het eind ontsnapt hij uit de insectenwereld, en is hij erg blij om weer thuis te zijn.

Persoonlijke mening
Ikzelf vond dit boek erg leuk om te lezen, dit kwam niet zozeer door de inhoud van het boek, maar eerder door het taalgebruik. Een erg oude manier van schrijven, waarschijnlijk doordat het boek is uitgekomen in 1940. Echter, de inhoud sprak mij ook ten zeerste aan, daar het een boek is dat is opgebouwd uit verschillende etappes, dat zorgt ervoor dat het heel makkelijk uitleest.

Mama tandoori

Algemeen
Titel: Mama Tandoori
Schrijver: Ernest van der Kwast
Bladzijden: 214
Uitgegeven: 2010

Korte samenvatting
Mama Tandoori gaat over delen van het leven van schrijver Ernest van der Kwast, en zijn familieleden, vooral zijn moeder, ookwel Mama Tandoori genoemd. Zijn moeder zorgt voor de meest rare verhalen, die in dit boek hilarisch zijn opgeschreven.

Persoonlijke mening
Ikzelf vond dit boek erg komisch om te lezen, omdat het boek het gewone leven van Ernest van der Kwast omschrijft, dat, in vergelijking met de rest, helemaal niet zo gewoon is. Daarnaast is het boek op een interessante manier geschreven met steeds fragmenten uit het leven in een chronologische volgende.

Een vlucht regenwulpen

Algemeen
Titel: Een vlucht regenwulpen
Schrijver: Maarten ‘t Hart
Bladzijden: 186
Uitgegeven: 1978

Korte samenvatting
Maarten, 30 jaar, is professor in het vak biologie. Hij kan geen normaal contact onderhouden met vrouwen. Op een dag maakt hij voor het eerst een afspraakje met een meisje. Maarten kijkt naar zijn jeugd om te ontdekken waarom hij nooit eerder echt contact met meisjes heeft gelegd. Hij is streng gelovig, op een boerderij ver van het dorp, opgevoed. Er was dus weinig contact met andere mensen in zijn jeugd. Zijn ouders verbieden Maarten om met meisjes om te gaan anders dan alleen vriendschappelijk. In het boek gaat Maarten om met zijn gevoelens omtrent seksualiteit.

Persoonlijke mening
Ik vond dit boek niet erg leuk om te lezen, het onderwerp sprak mij gewoonweg niet erg aan. Wel vond ik het boek goed geschreven, de gevoelens van Maarten zijn goed omschreven, alsof het verhaal echt is gebeurt. Ook is het erg mooi om te zien dat, ondanks dat Maarten erg ongelukkig is, toch in staat is om verder te leven en, zo goed als, te accepteren dat het zo is.

Beatrijs

Algemeen
Titel: Beatrijs
Schrijver: ?
Bladzijden: 134
Uitgegeven: ?

Korte samenvatting
Het verhaal gaat over een non die verliefd word en op een dag besluit om het klooster te verlaten. Ze krijgt met hem twee kinderen. Jaren gaat het goed, maar er waren ook tijden van armoeden en de twee gaan uit elkaar. Om geld te krijgen werkt ze als prostituee.

Beatrijs voelt zich schuldig tegenover god, ze vraagt dan ook om vergiffenis. Op een nacht na een gebed hoort ze een stem die zegt dan ze terug moet naar het klooster. Ze besluit om dit te doen, maar laat hiervoor wel haar kinderen achter. Toen het hoofd van het klooster kwam biechte Beatrijs al haar zonden op. Toen deze abt weer vertrok nam ze de kinderen van Beatrijs mee, deze kinderen moesten ook naar een klooster. Zij werden twee erg godsdienste mensen.

Persoonlijke mening
Ik vond dit boek leuk om te lezen, niet omdat de inhoud mij aansprak, maar omdat het een erg oud boek is. Ik vond het erg interessant om te zien wat het verschil is tussen oud nederlands en nieuw nederlands.

De avonden

Algemeen
Titel: De avonden
Schrijver: Gerard Reve
Bladzijden: 287
Uitgegeven: 1947

Korte samenvatting
Dit boek gaat over Frits. Frits is 23 jaar en woont bij zijn ouders. Het verhaal speelt zich in 10 laatste avonden van 1946.

De hoofdpersoon beschouwt zijn gehele leven als een winter. Zijn leven is kil en eenzaam. Overdag werkt hij op kantoor en ‘s nachts heeft hij dromen die een reactie zijn op wat er die dag is gebeurd. Zijn leven is saai en hij weet niet wat hij moet doen. Uiteindelijk, na de 10 nachten, beseft Frits dat hij leeft en begint hij te stoppen met negatief denken.

Persoonlijke mening
Van te voren had ik verwacht dat dit boek erg goed zou zijn, doordat het zo bekend is. Ik vond het echter tegenvallen. Het is wel interessant om te lezen over de ontwikkeling van de persoonlijkheid en denkbeelden van Frits, maar naar mijn mening gebeurt dit op een manier die te traag en te saai is. Misschien is deze manier van schrijven wel de bedoeling geweest omdat het goed laat zien hoe Frits het leven ervaarde, dat is dan wel weer leuk, maar toch zou ik dit boek niet per se aanraden.