Mijn leeslijst~

Dit jaar moet ik een aantal boeken lezen.  Ik ga noteren welke mij interessant lijken en ik ga hier een lijst van maken die voor mezelf en voor anderen overzichtelijk is.

Mijn lijst;
1. WIL – Jeroen Olyslaegers. (Roman)
2. Rivieren – Martin Michael Driessen. (Verhalenbundel)
3. De tolk van java – Alfred Birney. (Fictie)
4. Hex – Thomas Olde Heuvelt. (Thriller, Horror, Donkere fantasie)
5. Het diner – Herman Koch. (Roman)

Leesautobiografie~

Met wie heb je te maken?
Nou hallo, ik ben Sterre en ik ben 15 jaar oud. Ik woon in Almere Muziekwijk en ik kom uit een groot gezin. Ik heb een broer en twee broertjes. Ik heb ook nog huisdieren, ik heb 2 honden, 2 kanaries en een hamster. Ik ben geboren in Amstelveen, maar al na 2 weken zijn we hier heen verhuisd.

Wat las ik vroeger allemaal?
Toen ik vroeger erg klein was werd ik redelijk vaak voorgelezen door mijn ouders. Meestal werd ik voorgelezen voor het slapen gaan om mij rustig te krijgen. Van wat ik herinner vond ik de Kikker en Beer en de Nijntje boeken helemaal geweldig.

Mijn vader leest geen boeken, eerder voetbal bladen of een blad met auto’s. Aan de andere kant leest mijn moeder wel graag boeken. Mijn moeder haalt zelden een boek uit de bibliotheek, maar ze leest wel vaak op haar E-reader waar ze tientallen boeken op heeft staan. Verder lezen mijn broertjes het liefst helemaal nooit een boek en mijn broer die houdt er ook niet zo erg van.

Op de basisschool begonnen we rond groep 5 met echt boeken te lezen. Ik zat toen op het bijgebouw van onze school en daar hadden ze boekenkasten op volgorde van niveau en jaar. We hadden toen standaard een half uur tot een uur leestijd en als je klaar was met een boek moest je weer een nieuwe uitkiezen. Ik zat al best snel op een hoog niveau, maar nooit echt het hoogste. Ook vond ik de boeken soms een beetje saai want op een gegeven moment in het jaar had je alle leuke boeken al gelezen.

Ik las best veel vroeger. Ik las vooral boeken die tussen jeugd en kinderboeken in zaten. Ik weet niet meer of ik voor dat ik naar school ging al kon lezen maar ik werd wel veel voorgelezen. Ik las makkelijke en fantasierijke boeken die erg creatief waren. Wat ik belangrijk vond als ik vroeger een boek uitkoos was toch wel de kaft. Als een kind kijk je toch al gauw naar hoe de kaft er uit ziet van een boek da echt naar de achterkant. Veel kleur en het liefst wat drukker. Toen ik echt naar de middelbare school ging veranderde er wel een beetje van welke boeken ik koos om te gaan lezen, ik pakte eerder een boek die bij een reeks hoorde of wat een wat dikker boek was, omdat je dan langer doet met je boek.

Als kind kreeg ik niet echt boeken, maar nu ik ouder ben vind ik het leuk om mijn boekenverzameling uit te breiden. Ik vind het leuk als ik boeken voor mijn verjaardag krijg en ik ga soms wel eens naar de kringloop om te kijken of ze daar nog wat interessants hebben. Mijn boekenkast is meer een boekenplank, maar ik ben aan het kijken of ik mijn planken in kan wisselen voor een echt boekenkast. Ik ben dit jaar begonnen met het vullen van mijn planken en heb nu zo’n 30 / 35 boeken zelf

Wat lees ik nu allemaal?

Ik lees nu erg vaak voor mijn plezier. Ik lees vaak thuis en als ik tijd heb. Ik zorg dat ik altijd wel een boek in huis heb dat ik nog wil lezen of waar ik in bezig ben, zodat ik nooit zonder kom te zitten.

Nou hier komt hij dan, wat zijn de titels van boeken die ik de laatste tijd heb gelezen?
Hope and Red – Jon Skovron
De test trilogie - Joelle Charbonneau ( Hergelezen )
Ender’s Game – Orson Scott Card ( Nu momenteel mee bezig )
Invincible – Sherrilyn Kenyon
Ik vond ze allemaal eigenlijk wel interessant en leuk, omdat ik al van te voren wist dat dit goede boeken zijn. 

De enige keren dat ik een boek heb weggelegd en niet heb afgemaakt komt door een hele domme reden. Het niet omdat ik het boek stom vond of omdat het te lastig was, het was omdat ik het boek vergeten was. Gewoon vergeten en dan moet je het boek inleveren.

Ik kies mijn boeken uit op of het boek me aanspreekt, ik lees vooral Science fiction, Young adult, Fantasy en actie. Een goed boek voor mij is dat ik het boek zo goed vind dat ik het boek meteen moet uitlezen. Ik moet er uren mee kunnen zitten en niet verveeld raken. Nu moeten we boeken voor onze lijst gaan lezen en eigenlijk is het niet veel extra dan wat ik al lees. Ik verwacht van volwassen boeken dat het heel anders gaat worden dan wat ik nu lees. Ik lees vooral boeken met veel creativiteit en veel fantasie en ik verwacht dat er niet zo veel daarvan gaat terugkomen in volwassen boeken.

Mijn leesniveau is..?
Volgens mij zit ik nu op leesniveau 5? Ik zou het niet echt weten. Ik zit zeker weten niet op het hoogste niveau maar ook zeker niet op een laag niveau. Vandaar denk ik dat ik op leesniveau 4 of 5 hoor. Ik kan verbanden zien in een boek of in een tekst en ik kan redelijk snel een hoofd lijn in het verhaal zien en volgen, ik lees veel voor mijn plezier maar ik heb er nooit echt bij nagedacht hoe moeilijk ik nou lees, en hoe moeilijk ik kan lezen. Ik lees altijd maar gewoon wat en dan ga ik al snel door naar een ander verhaal.