Recensie Het bittere kruid

Auteur: Marga Minco
 Jaar uitgave: 1957
Uitgeverij:
Uitgeverij Prometheus Bert Bakker
 Plaats: Amsterdam
Aantal pagina’s:
96
Genre: 
autobiografisch proza

 

 

Samenvatting:
Het verhaal speelt zich af in de tweede wereld oorlog. De ik-persoon woont samen met haar familie in Breda. Ze zijn joods en krijgen daardoor veel moeiljkheden, ookal denkt haar vader in het begin dat het wel mee gaat vallen.
De ik-persoon is erg ziek in het eerste jaar van de oorlog. Haar ouders verhuizen ondertussen naar Amersfoort en trekken in bij Dave (de broer van de ik-persoon).
De ik-persoon wordt ontslagen uit het ziekenhuis en mag dus naar huis (in Amersfoort). Enkele weken later komt haar vader met een aantal gele sterren thuis, die op de jassen van hen genaaid moeten worden.
Op en dag komen de duitsers en worden haar ouders opgepakt. De ik-persoon weet te ontsnappen. Samen met Dave en zijn vrouw (Lotte) reizen ze naar Utrecht waar een onderduikadres is. Lotte en Dave worden opgepakt. De ik-persoon is nu alleen, maar krijgt via een kennis (Wout) een onderduikadres op het platteland.
Aan het einde van de oorlog is alleen haar oom in Zeist er nog. Ze zoekt hem op. Haar oom wil niet geloven dat al zijn familieleden zijn omgekomen. Hij blijft telkens bij het tramstation wachten totdat er een familielid terug komt. Dit gebeurt natuurlijk niet. Uiteindelijk sterft ook hij.

Mijn mening:
Dit boek is een autobiografie. De schrijver verteld over haar ervaringen toen ze jong was in de oorlog.
Het is een triest boek. Ik vind het een mooi boek, Marga beschrijft goed hoe angstig het leven als jood in die tijd was.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>