Recensie Turks fruit

Auteur: Jan Wolkers
Jaar uitgave:
1969
Uitgeverij: Meulenhoff
Plaats: Amsterdam
Aantal pagina’s: 189
Genre: Psychologische roman

 
Samenvatting:
De eerste keer dat de ik-persoon Olga ontmoet, is wanneer hij wilt liften en Olga voor hem stopt. De ik-persoon beschrijft hoe mooi hij haar vindt. Blijkbaar ziet Olga hem ook wel zitten, want de rit resulteert meteen tot een vrijpartij op een parkeerplaats in de auto. Uiteindelijk eindigt de autorit in een ongeluk. Na dit ongeluk zien ze elkaar lange tijd niet meer. De ik-persoon reist meerdere malen naar Alkmaar in de hoop haar tegen te komen. Hij probeert haar ook telkens te bellen, maar haar moeder laat haar niet aan de telefoon komen. Uiteindelijk ziet hij haar voor de tweede keer op het terras van een poffertjeskraam.

Na nog wat erotische ervaringen, besluiten ze te gaan samenwonen en te trouwen. De tijd dat ze samen zijn wordt uitgebreid beschreven door de ik-persoon; hoe Olga model staat voor de beelden die de ik-persoon maakt als kunstenaar en hoe ze samen seks hebben. Ook beschrijft de ik-persoon de relatie met de ouders van Olga. Hij vindt de vader van Olga een aardige, dikke man. De moeder van Olga vindt hij een heks, dit benadrukt hij ook vaak in het verhaal.
In het huwelijk van Olga en de ik-persoon speelt de moeder van Olga ook een grote rol. Ze probeert steeds contact met Olga te zoeken en duidelijk te maken dat de ik-persoon niet de geschikte man voor haar is. Steeds meer begint Olga hier zelf in te geloven.
Op een moment, wordt Olga telefonisch door haar moeder uitgenodigd voor een diner met haar familie en zakenmensen. De ik-persoon mag ook komen. Olga begint te flirten met een zakenman, terwijl de ik-persoon er bij is. De ik-persoon weet niet wat hij moet doen. Hij is woedend. Hij wordt er zo misselijk van dat hij uiteindelijk de hele tafel onder kotst. Dit is dan ook het moment waarop hun liefdesrelatie eindigt.

De ik-persoon komt in een diep dal terecht. Hij blijft hele dagen in bed liggen kijkend naar naaktfoto’s van Olga en verlangt terug naar de tijd dat ze samen gelukkig waren. Hij heeft seks met vele vrouwen en meisjes, omdat hij zich beter wil voelen en niet wilt denken aan het verlies van Olga.
Olga is nu met een amerikaanse ingenieur getrouwd en is van plan met hem naar Amerika te vertrekken. De ik-persoon krijgt af en toe nog brieven van haar waarin ze verteld hoe ze het daar heeft. Dit worden er steeds minder, tot ze ineens weer voor de deur van de ik-persoon staat. Ze is gescheiden van de amerikaan. Ze voelt zich dood ongelukkig. Ook moet ze naar de dokter omdat ze regelmatig last heeft van haar buik en hoofd. Ze blijkt kanker te hebben en haar gezondheid gaat heel snel achteruit. Ze vraagt regelmatig of de ik-persoon in het ziekenhuis langs wil komen. Dat doet hij natuurlijk. Ze wordt langzamerhand kaal en sterf uiteindelijk met een pruik op.

Mijn mening:
Ik vindt dit boek zeker een aanrader. De manier van schrijven van Wolkers spreekt me erg aan. Aan het begin had ik het idee dat dit boek voornamelijk om de seks draaide, maar gaande weg kwam ik erachter dat er een heel sterk verhaal aan verbonden is.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>