Volledige boeken lijst.

 

Dit jaar ( 5 Havo ) .

  • Het Gouden Ei, Tim Krabbé.
  • De Garnalenpelster, Nilgün Yerli.
  • Spijkerschrift, Kader Abdolah.
  • Cel, Charles den Tex.

Vorig jaar ( 4 Havo ) .

  • Het Achterhuis, Anne Frank.
  • De Helaasheid der dingen, Dimitri Verhulst.
  • Hersenschimmen, Bernlef.
  • Een hart van steen, Rennate Dorrestein.

Het Gouden Ei.

Het Gouden Ei.

Geschreven door Tim Krabbé.

Het verhaal gaat over Rex en Saskia die samen op vakantie gaan. Onderweg stoppen zij bij een pompstation. Rex wacht bij de auto ondertussen gaat Saskia wat te drinken halen. Saskia komt niet terug en Rex begint zich zorgen te maken. Saskia had altijd dromen over vast te zitten in een Gouden Ei.

Na een paar jaar heeft Rex ondertussen een nieuwe vriendin, Lieneke. Samen met zijn vriendin gaat hij op vakantie. Rex weet ondertussen nog steeds niet wat er met Saskia is gebeurt en krijgt nachtmerries over het zelfde Gouden Ei.

Het verhaal gaat verder over Raymond Lamorne, een leraar. Raymond had een klein meisje haar leven gered en vond dus dat hij het leven van een ander mocht nemen. Hij deed veel pogingen, maar niks lukte. Uiteindelijk kwam hij aan bij een pompstation en had hij Saskia ontmoet. Raymond ontmoet Rex en lokt hem met een smoesje zijn auto in. Raymond vertelt aan Rex dat hij weet wat er met Saskia is gebeurt, maar om erachter te komen wat er was gebeurt, moest Rex hetzelfde meemaken als Saskia. Rex onderging hetzelfde lot als Saskia, hij werd levend begraven. De titel ‘Het Gouden Ei’ slaat dus op het feit dat Saskia en Rex allebei levend begraven zijn, opgelosten zonder enig mogelijkheid om te ontsnappen.

Toen ik dit verhaal voor het eerst las, was ik erg verward. Er kwamen per hoofdstuk namelijk nieuwe verhaallijnen voor. Aan het eind van het boek begreep ik het verhaal wel. Het boek was erg spannend, omdat het natuurlijk een raadsel was wat er met Saskia was gebeurd.

Cel.

Cel.

Geschreven door Charles den Tex.

Michael Bellicher krijgt een auto-ongeluk. Hij belt de politie en er lijkt niks aan de hand te zijn. Toch wordt hij een paar dagen opgepakt. Hij wordt ervan verdacht dat hij iemand heeft overreden. Volgens de rechercheurs was de auto op Michael zijn naam gekocht. In de gevangenis ontstaat er een gevecht, Michael staat op en overmeestered samen met de agente de gevangene. Micheal komt vrij, maar mag niks over dit evenement vertellen. Michael doet aangifte bij de politie, over het feit dat zijn identiteit is gestolen.

 

Samen met Guusje en Richard, de bewaker, die gestuurd is door Michael zijn zaken partner, Gijsdie, gaat Michael opzoek naar de echte daders en probeert hij erachter te komen hoe zijn identiteit is gestolen. Michael komt erachter hoe hij zijn identiteit is verloren. Door een spel genaamd ‘Second Life’ hebben personen zijn informatie kunnen stelen.

Ik vond deze literaire thriller erg spannend. Het verhaal was erg goed en origineel, ook kon ik door het boek snel lezen, aangezien het interessanter was dan andere verhalen. De opbouw van het verhaal is erg goed en hierdoor blijft het boek spannend. Je blijft je namelijk constant afvragen wat er gaat gebeuren, omdat er zoveel vragen zijn die beantwoord moeten worden.

 

Spijkerschrift.

Spijkerschrift. 

Geschreven door Kader Abdolah.

 Het boek Spijkerschrift is een roman geschreven door Kader Abdolah. Het boek lijkt heel veel op een autobiografie, omdat dit het levensverhaal van Kader Abdolah is, alleen gebruikt hij andere namen voor de hoofdpersonen.

Aga Akbar is doofstom geboren en van zijn vader leert hij op een speciale manier ‘lezen’ en schrijven. Aga Akbar schrijft alles op wat hij voelt en denkt. Later ontmoet hij zijn vrouw, Tine. Zij krijgen veel kinderen waaronder Ismaiel. Ismaiel begrijpt alles wat zijn vader doet en denkt. Ismaiel raakt tijdens zijn studie betrokken bij een extreem linkse politieke groep, die tegen het bestuur van de Perzische Sjah is. Hierdoor moet hij het land uitvluchten. Hij wilt in eerste instantie naar New York, maar belandt uiteindelijk in Nederland.

Ik vond dit verhaal erg goed, omdat het erg origineel en uniek is. Een Irakees dat zijn land ontvlucht, omdat hij geëxecuteerd moet worden. Verder vindt ik het knap hoe Ismaiel zijn vader, Aga Akbar, begrijpt. Ik las het boek vooral door, omdat ik wilde weten hoe het zou aflopen met Ismaiel zijn zus en vader. Zijn zus werd namelijk opgepakt. Uiteindelijk ontsnapte zij en ging zij met haar vader de bergen in trekken, jammer genoeg kwam ik door het boek verder te lezen erachter dat hij in een grot overleden was.

 

De Garnalenpelster

De Garnalenpelster.

Geschreven door Nilgün Yerli.

De garnalenpelster is een boek geschreven door Nilgün Yerli. Het is een roman, maar ook een autobiografie. Het boek gaat over Nilgün Yerli die met haar gezin, op 10 jarige leeftijd, naar Nederland emigreert. In Nederland werkt haar moeder erg hard om haar zoon te ondersteunen die in Turkije gevangen zit.

Nilgün haar broer wordt opgepakt, omdat hij verdacht wordt van een misdrijf en wordt veroordeeld tot 13 jaar gevangenis straf. Wanneer Nilgün tien jaar oud is, verhuist zij met haar gezin naar Nederland, omdat haar vader een baan kreeg.  Nilgün vindt haar vader egoïstisch, hij helpt zijn zoon die in de gevangenis zit namelijk niet en hij gaat regelmatig vreemd met andere vrouwen. Haar moeder daarentegen geeft alles voor haar zoon. Daarom pelt zij ook garnalen, dit is fysiek erg zwaar werk en zij krijgt hiervoor erg weinig betaalt. Het geld dat zij ontvangt stuurt zij op naar haar zoon die in de gevangenis zit.

Nilgün gaat naar een paar jaar terug naar Turkije. In Turkije ontmoet zij haar broer, die niet meer in de gevangenis zit.  Het gezin gaat samen terug naar Nederland in  twee auto’s. Vader, moeder en zoon zitten in één auto. Onderweg krijgen zij een ongeluk, de moeder is overleden, vader ligt in een coma en Nilgün’s broer blijkt spoorloos verdwenen te zijn.

Vier maanden later ontwaakt Nilgün’s vader uit zijn coma. Hij is grotendeels verlamt geraakt. Hij gaat samen met een zijn nieuwe echtgenote in Turkije wonen en laat Nilgün achter in Nederland. Nilgün is erg verdrietig en gaat naar een psychiater, maar in een interview uit 2012 zegt zij : “De dood van mijn moeder is niet alleen het pijnlijkste, maar tegelijkertijd ook de mooiste gebeurtenis in mijn leven geweest. Zonder haar was ik nooit geworden wie ik nu ben.”

Ik vond het verhaal erg mooi, omdat het mooi is om te zien hoe de hoofdpersonen strijden voor een ‘beter leven’. Zo werkt Nilgün’s moeder erg hard om haar zoon geld te sturen. Nilgün studeerde ook de havo na de dood van haar moeder. De emoties van de schrijfster zijn erg goed verwerkt in de hoofdpersoon, dit komt natuurlijk, omdat de hoofdpersoon de schrijfster zelf is. Het verhaal is ook erg realistisch, omdat het een autobiografie is.

Hallo wereld!

Welkom op HPBlogs. Dit is het eerste bericht op je splinternieuwe weblog. Je kunt dit bericht zelf aanpassen of verwijderen.


Belangrijk: je wachtwoord aanpassen
Je hebt zojuist van het systeem een wachtwoord ontvangen. Dit is een vrij lastig wachtwoord, het is daarom aan te raden het direct aan te passen. Je kunt het aanpassen onder Gebruikers > Jouw Profiel > Wachtwoord veranderen. Je kunt daar een nieuw wachtwoord kiezen (wat je 2 keer moet invoeren, om te controleren op typefouten).


En nu?
Om je op gang te helpen, hebben we wat uitlegpagina’s online staan. HPBlogs.nl is onze website, waarop alle benodigde informatie over de weblogs te vinden is. Als je nog vragen hebt, kun je die ook via daar stellen.

Veel plezier met je nieuwe weblog! Je kunt nu dit bericht verwijderen en aan de slag.