Mijn Leesautobiografie

Mijn naam is Sybe en ik zit in klas V42. Ik ben 14 jaar oud en ik woon in Almere. Ik heb 1 zusje. Zij is 13 jaar. Mijn vader komt uit Nederland en mijn moeder komt uit Brazilië. Mijn hobby’s zijn voetbal en gamen.

Vroeger toen ik nog peuter/kleuter was, werd ik vaak voorgelezen door mijn ouders. Dit deden ze altijd voordat ik naar bed ging, zodat ik makkelijker in slaap kon vallen. De boeken vond ik altijd spannend. Ik kon dan ook altijd fantaseren over hoe het boek verder zou gaan. Mijn lievelings boek, was het boek ‘Rupsje nooit genoeg’. Wat (zoals de naam al zegt) over een rups gaat die alles opeet wat hij tegenkomt en er nooit genoeg van heeft. Ik vond dit boek altijd leuk omdat er een vorm van spanning in verwerkt zit en omdat het een prentenboek is met veel plaatjes, waardoor ik door middel van de plaatjes te volgen een soort van ‘mee las’.

Mijn moeder, zusje en ik zijn alle drie lid van de openbare bibliotheek Almere. Mijn vader is niet lid, maar leest soms wel. Als hij iets leest, is dit vaak gerelateerd aan sport. Mijn zusje leest regelmatig boeken. Zij leest veel kinderboeken. Denk hier bijvoorbeeld aan de Carry Slee boeken. Mijn moeder leest veel. Zij leest boeken voor haar werk en ze leest graag fantasie boeken. We hebben bij mij thuis dan ook een kast vol met boeken die mijn moeder ooit heeft moeten lezen. In die kasten staan maar een beperkt aantal boeken van mij. Dit komt omdat ik als kind liever tijdschriften las, maar als ik dan een boek las ,leende ik deze bij de bibliotheek.

Van groep 1 t/m 5 vond ik lezen, lastig en stom. Ik had de rust niet om een boek te lezen. Als een boek voorgelezen werd was dit anders. Ik kon dan aandachtig luisteren en helemaal in de wereld van het boek komen. Ik vond het dan ook fijn dat er verscheidene juffen en meesters waren die boeken voorlazen in de kleine pauzes. Vanaf groep 6 begon ik echter steeds meer te lezen. Ik begon met de boekenreeks van Geronimo Stilton. Deze boeken hadden veel plaatjes en er zaten geurtjes in het boek verstopt. Dit maakte het lezen voor mij leuker. In groep 7/8 begon ik met het lezen van de boekenreeks ‘het leven van een loser’. In deze boeken zat een leuke vorm van humor verwerkt. Ook waren de hoofdpersonen van mijn leeftijd, waardoor ze tegen problemen aanliepen die ik ook herkende.

In de 1e klas moesten we een stapje hoger qua boeken. Zelf kende ik de boeken die op de boekenlijst stonden niet, dus vroeg ik wat medeleerlingen om hulp. Zo gaf iemand mij het advies om Boy 7 te lezen. Dit vond ik een fijn boek om te lezen. Dit boek sprak me zo aan, dat ik me meer in ‘detective’ boeken ging verdiepen. Zodoende, heb ik in de onderbouw bijna alleen maar detective gerelateerde-boeken gelezen

Op het moment lees ik niet echt veel (alleen de boeken voor de vakken op school). Ik heb de motivatie momenteel gewoon niet en ik doe liever andere dingen. Ik probeer mezelf wel weer aan het lezen te krijgen. Zo heb ik me ingeschreven voor Inktaap. Door me hiervoor in te schrijven probeer ik andere genres in het lezen te ontdekken.

Een boek dat ik vorig jaar heb gelezen is Test. Dit vond ik een leuk, spannend boek. Vorig jaar heb ik ook wat oorlogsboeken gelezen. De exacte namen hiervan weer ik niet meer. Deze verhalen vond ik erg interessant. Het feit dat deze verhalen waren gebaseerd op echte verhalen maakte het voor mij nog extra spannend.

Ik zoek boeken vaak op het genre (detective/oorlog) en op de kaft. Als ik dan een boek heb gevonden lees ik altijd eerst de achterkant en een paar recensies over het boek, om zeker te weten dat het boek geschikt voor mij is en ik niet vroegtijdig afhaak. Een goed boek moet een leuke manier van humor in het boek hebben verwerkt of veel spanning bevatten. Ik vind het niet erg om een boek te kiezen van lezen voor de lijst omdat ik dit in de onderbouw ook moest doen. Ik verwacht dat de volwassenenliteratuur erg moeilijk gaat worden.

Volgens mij zit  ik nu op leesniveau 2. De kenmerken van niveau 2 herken ik. Zo houd ik wel van boeken met herkenbare situaties/problemen. Ik lees af en toe wel eens voor de lol. Daarom zou ik mijzelf niet op niveau 1 zetten. Bij niveau 1 gaat het er vooral om, dat je leest omdat het moet. Ook denk ik niet dat ik mezelf nu kan plaatsen in niveau 3, omdat het hier al snel om de wat moeilijkere, gecompliceerde verhalen gaat. Ik zal deze boeken niet zo snel lezen en eerder een boek pakken wat ik kan lezen voor de lol.