Recensie 1

De zwarte met het witte hart – Arthur Japin

De hoofdpersoon van het boek is Kwasi Boachi, hij is één van de twee Ashantische prinsen die in 1873 door zijn vader aan koning Willem drie werd geschonken. Zij vader was de oning van de Ashanti. Kwasi Boachi en zij neef Kwame dienen als onderpand voor de illegale slavenhandel in het zuiden van Ghana. De Ashanti namen mensen uit aangrenzende gebieden gevangen en verkochten ze aan de Nederlanders.

Het is een heel dramatisch boek, vooral omdat de jongens uit hun vertrouwde omgeving worden weggehaald en meegenomen worden naar een maatschappij die totaal niet lijkt op de plek waar ze zijn opgegroeid, terwijl ze nog maar tien jaar oud zijn.

Kwasi en zijn neef Kwame komen terecht in een kostschool in Delft. Daar maken ze kennis met de Nederlandse cultuur, krijgen een opleiding en komen regelmatig bij de Nederlandse Koninklijke familie over de vloer. Er ontstaat een hechte vriendschap met Sophie, de dochter van Anna Paulowna. Daar krijgen ze ook te maken met discriminatie, pesterijen en fysiek geweld.

De integratie van de twee neven is tegengesteld. Kwasi doet zijn best om zich aan te passen en maakt zich los van zijn vaderland, terwijl Kwame zich juist probeert vast te houden aan zijn eigen vaderland en blijft vechten tegen de vooroordelen waar hij mee te maken krijgt.

Kwame wil terug naar zijn vaderland wat uiteindelijk lukt. Zijn oom, de koning van de Ashanti weigert hem zolang hij de taal, die hij inmiddels verleerd is, niet goed beheerst. Hij gaat op zoek naar iemand die hem kan helpen, maar dat lukt niet. Enkele jaren blijft hij in de Nederlandse nederzetting Fort Elmina tot hij alle hoop heeft opgeven en zelfmoord pleegt.

Kwasi slaagt voor het examen voor mijningenieur. Hij vertrekt naar Nederlands Indië om te werken. Tegen zijn zin wordt hij aangesteld als assistent van Cornelius de Groot met wie hij in Delft op de kostschool zat. De Groot vernedert hem regelmatig en Kwasi probeert de Nederlandse regering zover te krijgen dat hij als mijningenieur kan gaan werken. Jarenlang wordt hij tegengewerkt.

Na een lange periode van strijd krijgt hij een stuk land toegewezen waarop hij een koffieplantage mag beginnen. Het land is ruig en verwilderd en het lukt hem niet er een goed bedrijf van te maken.

Daarna verhuist hij naar Buitenzorg waar hij de laatste jaren van zijn leven doorbrengt. Die periode vormt de verhaallijn van waaruit teruggekeken wordt op de verschillende gebeurtenissen in Kwasi’s leven.

Zelf vind ik het een prachtig boek met veel oneerlijke maar realistische gebeurtenissen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>