Recensie 3

Alleen maar nette mensen – Robert Vuijsje

Het verhaal gaat over David, hij is 21 jaar en Joods maar ziet er Marokkaans uit. Ze wonen in Amsterdam in een dure wijk. David heeft zijn gymnasium opleiding afgerond 3 jaar geleden en heeft daar ook zijn vriendin Naomi ontmoet. Zijn vrienden Bas, Daan, Esther en Annet volgen nu een studie, David zelf zoekt een baan.  Het afgelopen jaar gaat zijn relatie ook niet goed. Hij ontmoet een negerin Rowanda, zij profiteert van het rijke leventje van David omdat hij alles voor haar moet betalen.  Hij merkt wel dat hij in een Surinaams gezin terecht is gekomen want de familie van Rowanda bemoeit zich overal mee. Beide families ontmoeten elkaar, ze vinden dat ze niet bij elkaar passen. David gaat uit met zijn neef, versierd een Antilliaans meisje waardoor Rowanda een scène maakt en vertrekt. Later heeft David nog veel Afrikaanse vriendinnen gehad maar dat was allemaal niks omdat hij zich niet thuis voelde, de ene keer was ze te Nederlands en zo ga je maar verder. Ondertussen proberen David en Naomi dichter bij elkaar te komen door de kerst samen te vieren maar ze kwamen niet veel verder. Naomi komt erachter met hoeveel meisjes hij seks heeft gehad terwijl hij een vriendin had. Hij gaat verder met Afrikaanse meisjes te versieren maar dat pakt verkeerd uit want hij komt o.a. in een ziekenhuis terecht. Naomi blijft lief tegen hem doen. Van Bas hort hij dat er in Amerika wel leuke negerinnen rond lopen en besluit er heen te gaan om goed na te kunnen denken maar tegen Bas zegt hij dat hij op seksvakantie gaat. Hij ontdekt daar dat hij heel veel foute dingen heeft gedaan met meisjes en schaamt zich daarvoor. Hij wil terug en verder met Naomi maar als hij het vliegtuig terug neemt en op MSN met Bas praat vertelt Bas dat Naomi en Daan nu een stel zijn. Dat komt hard aan voor David.  Naomi vindt het jammer voor hem maar ze wil verder met haar leven. Hij vindt dat heel Nederland hem niet mag en wil Marokkaan worden.  In de Albert Heijn ontmoet hij Naima waar hij verder mee gaat. Ze is aardig maar hij moet wel wat rituelen afwerken eerder hij bij haar thuis mag komen.

Ik vond het een leuk en grappig boek om te lezen, vooral het moment dat David in aanraking komt met Rowanda. Het is een typische negerin en dat vond ik soms wel lachwekkend. Op andere momenten was het ook best wel confronterend, omdat David laat zien hoe discriminerend Nederland eigenlijk is. Het is wel grappig dat de twee culturen recht tegenover elkaar staan. Nederlanders zijn gewend aan luxe, terwijl de antilianen juist lekker met het bord op schoot voor de tv zitten. De seksscènes vond ik wel een beetje langdradig en storend. David sprak heel minderwaardig over meisjes, alsof ze een soort speeltje waren voor de man. Ik vond het wel zielig dat David zich nergens thuis voelde. Niet bij zijn eigen gezin, maar ook niet bij de cultuur van Rowanda.

1 reactie op “Recensie 3

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>