Lezen voor de lijst

Al gelezen:

Vals Licht – Joost Zwagerman

Cel – Charles den Tex

Het gouden Ei – Tim Krabbé

Het Diner – Herman Koch

Publiek Geheim – J. Bernlef

Het behouden huis – W.F. Hermans

 

Nog te lezen of nog niet uit:

De zaak 40/61 – Harry Mulisch

Geachte heer M – Herman Koch

Turks Fruit – Jan Wolkers

Dit zijn de namen – Tommy Wieringa

Het recht op terugkeer – Leon de Winter

De Aanslag – Harry Mulisch

Recensie Nederlands trimester 1

Recensie Cel – Charles den Tex

 

Inhoud en thematiek

Het boek is een actie-thriller, de schrijver, Charles den Tex heeft in de loop der jaren zijn eigen genre ontwikkeld; Corporate thriller.

 

De schrijver

De schrijver van het boek is Charles den Tex, den Tex is geboren op 21 april 1952 te Box Hill, Australië. Hij heeft film en fotografie gestudeerd in Londen. Zijn boeken worden uitgegeven door uitgeverij De Geus.

 

Verwante schrijvers en boeken

In de media worden de boek van den Tex vaak vergeleken met boeken van schrijvers als John Grisham, Michael Crichton en Michael Ridpath.

 

Overige boeken van Charles den Tex:

 • Dump (1995)
 • Claim (1996)
 • Code 39 (1998)
 • Deal (1999)
 • Schijn van kans (2002)
 • Stegger (2003)
 • Angstval (2004)
 • De macht van meneer Miller (2005)
 • Cel (2008)
 • De verdwijning (2008)
 • Spijt (2009)
 • Wachtwoord (2010)
 • Onmacht (2010)
 • De vriend (2012)
 • De erfgenaam (2013)
 • Ik ben koopman (2013)

 

Verfilmingen en prijzen

De boeken De macht van meneer Miller, Cel en Wachtwoord behoren tot de Bellichter trilogie. Tevens hebben De macht van meneer Miller en Cel een Gouden Strop gewonnen in respectieve 2005 en 2008. Het andere wat een Gouden Strop won is Schijn van kans (2002).

Verder heeft Charles den Tex in 2012 een Crimezone Thriller award gewonnen met zijn boek De vriend. De boeken Cel en de macht van meneer Miller zijn verfilmd door de VPRO in respectieve 2010 en 2013. Zijn boek Claim is in 2001 al verfilmd.

Mijn mening

Ik vind het boek erg leuk, het verhaal wordt heel snel opgebouwd en is daarom ook al heel snel erg spannend. In het boek raakt de hoofdpersoon, Michael Bellicher diep verzeilt in allerlei problemen. Hij wordt verdacht van doorrijden na een (dodelijke) aanrijding, ook heeft hij allerlei enorm hoge hypotheken op zijn naam staan. Hoe dieper hij graaft, des te meer duistere zaken en gebeurtenissen er boven water komen. Dit laatste vind ik persoonlijk erg leuk, in het begin stapelen de problemen zich alsmaar op terwijl het later allemaal weer heel snel afneemt. Ik kon me tijdens het lezen erg goed inleven hoe het zou moeten zijn om dit door te maken, op een bepaald moment kon ik de frustratie van meneer Bellicher bijna voelen toen hem allerlei dingen in de schoenen werden geschoven waar hij niks mee te maken had. Dit boek is van de categorie onmiddellijk uitlezen, eenmaal aan het lezen wil je al snel niet meer stoppen. Uiteraard heeft het boek ook minder positieve kanten, het toeval is van groot belang in het boek. Eerst is meneer Bellicher toevallig getuige van een auto-ongeluk, even later zit hij in de trein en wordt de trein stilgezet vanwege een mogelijke terreurdreiging. Ik vind het té toevallig eerlijk gezegd, het is gewoon te toevallig om waar te zijn, dit had den Tex wat mij betreft anders kunnen doen.

Het onderwerp van het boek is identiteitendiefstal, dit onderwerp is, net zoals alle andere onderwerpen waar hij over schrijft, erg actueel. Dit vind ik persoonlijk interessanter dan het lezen van een modern boek waarin het over  verouderde onderwerpen gaat.

 

Oordeel

Het boek is spannend, leest makkelijk weg en het thema is erg modern. Je moet wel een beetje van actie-thrillers houden wel je dit boek leuk vinden, tijdens het lezen krijg je namelijk en erg realistisch gevoel en daar moet je van houden denk ik. Ik raad iedereen die van actie-thrillers houdt dit boek aan. Als ik het boek een cijfer zou moeten geven zou dat een 8 worden.

Leesautobiografie Nederlands Thijs Mauritz

Leesautobiografie Nederlands, 29-08-2013

 

Ik ben Thijs Mauritz, ik zit in klas 4V1. Ik lees redelijk veel, toen ik ‘klein’ was ben ik al begonnen met lezen en de daarbij horende plaatjes te bestuderen. Toen ik 5/6 jaar oud was begon ik met plaatjes kijken in het boekjes van Nijntje, geschreven door Dick Bruna. Toen ik op school ‘echt’ leerde lezen was ik denk ik een jaar of 7 oud. Ik kan me nog herinneren dat ik die boeken niet erg leuk vond, het verhaal was saai en het werd ‘langzaam’ verteld. Toen ik weer iets ouder was, een jaar of 9, begon ik met het lezen van de Kameleonboeken, deze boeken worden geschreven door Hotze de Roos. Enkele jaren later begon ‘het echt werk’, ik ben toen boeken gaan lezen als de Grijze jager, geschreven door John Flanagan.

 

 

Eigenlijk denk ik dat ik op een hele andere manier in aanraking gekomen met lezen. Dus niet via school, maar doordat mijn moeder me altijd voorlas.

Daarmee bedoel ik niet een verhaaltje op bed, nee, meerdere keren per dag gingen we met een boek op de bank zitten en ik wilde eigenlijk altijd wel een extra hoofdstuk horen.

 

 

Ik ben eigenlijk niet helemaal uit mezelf gaan lezen, in het begin af en toe, maar dan vooral omdat het moest, het was namelijk zo dat ik van school (wel onder schooltijd) elke dag één uur moest lezen, later begon ik pas echt uit mezelf te lezen. Toen begon ik het ook leuker te vinden.

 

 

Tegenwoordig lees ik boeken als het Verloren Symbool en de Delta Deceptie, beide zijn geschreven door Dan Brown. Ook lees ik af en toe boeken van Jo Nesbø, titels als Politie en Dodelijk Patroon heb zoal gelezen., dit zijn wel ander soort boeken dan van Dan Brown, ook vind ik de boeken van Jo Nesbø moeilijker om te begrijpen. Ik hou vooral van ‘Thrillers’ / misdaad thrillers. Ik vind een boek wat volledig gebaseerd is op fictie niet echt leuk om te lezen. Ik hou meer van non-fictie, wel vind ik het leuk als het gecombineerd wordt, dit doet Dan Brown o.a. Ook vind ik de fictie die Dan Brown gebruikt van een ander soort, hij gebruikt niet echt ‘pure fictie’ maar eerder dingen die nu nog niet bestaan maar in de toekomst vermoedelijk wel.

 

Hedendaags lees ik niet zo bijzonder veel, ik heb het vooral druk met andere dingen (hockey, school, etc) maar dagelijks het nieuws lezen lukt wel. Ik lees veel minder dan vroeger, als ik al iets lees doe ik dat meestal op het moment dat ik echt niks anders te doen heb (in het vliegtuig, auto, etc). Uiteraard lees ik ook weleens thuis, vooral ’s avonds. Ik vind lezen redelijk leuk, afhankelijk van het boek lees ik het vaak ook direct uit. Wel vind ik het belangrijk dat ik af en toe lees, los van het stuk dat een boek je ‘plezier’ moet opleveren vind ik ook gelijk mooi meegenomen dat het je algemene kennis vergroot.

 

Thijs Mauritz, 4V1

Hallo wereld!

Welkom op HPBlogs. Dit is het eerste bericht op je splinternieuwe weblog. Je kunt dit bericht zelf aanpassen of verwijderen.


Belangrijk: je wachtwoord aanpassen
Je hebt zojuist van het systeem een wachtwoord ontvangen. Dit is een vrij lastig wachtwoord, het is daarom aan te raden het direct aan te passen. Je kunt het aanpassen onder Gebruikers > Jouw Profiel > Wachtwoord veranderen. Je kunt daar een nieuw wachtwoord kiezen (wat je 2 keer moet invoeren, om te controleren op typefouten).


En nu?
Om je op gang te helpen, hebben we wat uitlegpagina’s online staan. HPBlogs.nl is onze website, waarop alle benodigde informatie over de weblogs te vinden is. Als je nog vragen hebt, kun je die ook via daar stellen.

Veel plezier met je nieuwe weblog! Je kunt nu dit bericht verwijderen en aan de slag.