Herman Koch De Greppel recensie

Titel: De Greppel

Schrijver: Herman Koch

Schreef onder andere ook: Het Diner en Zomerhuis met zwembad

Genre: psychologische fictie

Robert is burgemeester van Amsterdam en gelukkig getrouwd met de vrouw die hij in het boek Sylvia noemt. Sylvia komt uit het buitenland en samen hebben ze een dochter die in het boek Diana heet. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht totdat Sylvia tijdens de nieuwjaarsreceptie wel erg hard lacht om een grapje van wethouder Van Hoogstraten. Onmiddellijk bekruipt Robert het gevoel dat zijn vrouw vreemd gaat. En tot overmaat van ramp staat zijn vader een tijdje later ook op de stoep om te verkondigen dat hij en zijn moeder uit het leven willen stappen.

Er volgt een hectische periode voor Robert waarin hij wel en niet afscheid moet nemen van zijn ouders en hij op geheel eigen wijze(niks doen en speculeren) achter de waarheid over zijn vrouw probeert te komen.

Herman Koch zorgt er bij dit boek voor dat je je net lang genoeg blijft afvragen of er nog wat gaat gebeuren dat tegen de tijd dat je echt zeker weet dat er niks aan is je er zo veel tijd in hebt zitten dat je het dan toch maar uitleest. Koch omschrijft er goed hoe Robert denkt en hoe hij zich voelt in zijn dilemma’s, alleen is 300 pagina’s lang de paranoïde gedachten van een ander lezen opgegeven moment niet meer bijster interessant. De vraag of Sylvia vreemd is gegaan of niet wordt zolang gesteld dat het antwoord je niet meer boeit. Gelukkig voor de lezer wordt dit antwoord wel gegeven op een manier die spannend moet zijn maar nog doorzichtiger is dan een raam. Niet onprettig of slecht geschreven maar met zo’n slechte verhaallijn dat je je afvraagt waarom Koch zo’n geprezen schrijver is.

Cijfer; 3, omdat als ik het over mocht doen was ik nooit aan dit boek was begonnen en het dus ook niemand aanraad.

Esther Verhoef, Lieve mama. Recensie

Titel: Lieve mama

Schrijver: Esther Verhoef

Schreef ook: De Kraamhulp en Tegenlicht.

Genre: roman

Helen woont samen met haar man Werner en hun drie kinderen in haar droomhuis. Ze heeft veel plezier in haar baan en ondanks dat de liefde met Werner al een paar jaar bekoeld is hebben ze het goed voor elkaar. Het leven lacht ze toe totdat er op een vrijdag avond een jongen Werner bij hun thuis overvalt. Helen komt thuis als Werner wordt vastgebonden maar blijkbaar heeft Werner een pistool thuis. Als de overvaller haar achterna komt schiet ze uit paniek de overvaller dood. Ineens zitten Werner en Helen met een lijk waar ze op lugubere wijze van af proberen te komen.

Ralf was bevriend met de overvaller. Hij probeert er achter te komen wat er is gebeurd in het huis. Hij komt steeds dichterbij het antwoord tot hij er samen met de oudste dochter van Werner en Helen achter het antwoord komt. Ineens draait alles om en moet een gruwelijke daad worden voorkomen. Alles lijkt samen te vallen maar net te laat.

Lieve mama is een boek als vele andere maar toch uniek. Zoals bij veel werk je heel lang naar het plot toe maar wat anders is, is dat je het boek niet een keer kwijt raakt. Esther Verhoef is het gelukt om door afwijkende gebeurtenissen en 2 door elkaar lopende verhaallijnen die steeds meer samenvallen je de volle 373 bladzijdes geboeid te houden. Je weet dat het samen moet vallen maar tot het laatste moment heb je geen idee hoe en dat maakt het een leuk boek. De uiteindelijke climax doet het boek alleen helaas een beetje tekort wat jammer is. Fijn geschreven met korte hoofdstukken en van dag tot dag ingedeeld maakt het waar je op een goede manier door heen leest. Goede omschrijving van de karakters en setting helpen hieraan zeker mee.

Cijfer; 7.5, fijn boek met een origineel plot. Erg geschikt om mee te nemen op vakantie of aan iemand cadeau te doen.

DE REUNIE VAN SIMONE VAN DER VLUGT RECENSIE

Titel: De reünie

Schrijver: Simone van der Vlugt

Schreef onder andere ook: Nachtblauw, Schaduwzuster en Blauw Water.

Genre: literaire thriller

Sabine is bezig haar leven weer op de rit te krijgen na haar burn-out. Ze is weer langzaam aan het opbouwen met haar werk ondanks dat ze daar enorm tegen op ziet door een van haar collega’s. Beetje bij beetje gaat het beter en ze krijgt zelfs een relatie met een collega van haar: Olaf. Sabine wordt alleen geconfronteerd met flashbacks uit het verleden over de dood van een uit klasgenoot en vriendin van haar Isabel, die door een onbekend misdrijf om het leven is gekomen. Ze gaat zelf op zoek naar antwoorden en langzaam vind ze deze ook. Als haar relatie met Olaf stroef loopt komt ze haar ouder liefde Bart weer tegen. Mede door hem valt alles op zijn plek en lijkt ze de dader na al die jaren te hebben gevonden. Totdat het laatste beetje van haar geheugen weer terug komt en alles weer verandert.

De reünie is vanuit de ‘ik’-persoon geschreven van Sabine. Dit helpt om er voor te zorgen dat je echt mee wordt genomen in het verhaal. Het plot speelt niet vanaf het begin, eerst leeft Sabine een normaal leven wat er voor zorgt dat je haar een beetje leert kennen. Dit zorgt er voor dat wanneer Van der Vlugt met het echte plot begint je steeds weer op het verkeerde been wordt gezet. Keer op keer denk je weer te weten wat er aan de hand is en steeds zit je er naast. Een fijn geschreven boek met een einde dat niet tegen valt.

Cijfer; 8, omdat alles zodanig goed is omschreven dat je volledig wordt meegenomen en het verhaal geen moment tegen valt.

Terug naar de kust van Saskia Noort recensie

Titel: Terug Naar De Kust

Schrijver: Saskia Noort

Andere werken: De Eetclub, Huidpijn en Koorts.

Genre: literaire thriller/ roman

Maria is een alleen staande moeder van 2 kinderen van 2 verschillende vaders die diep van binnen nog steeds een carrière in de muziek ambieert. Ze speelt daarom nog steeds in een band waardoor haar kinderen er nog wel eens bij inschieten. Ondanks dat heeft ze het niet slecht ondanks maar als ze zwanger is van een derde besluit ze abortus te plegen. Haar ex is woedend en zelf heeft ze het er ook moeilijk mee. Om het helemaal moeilijk te maken krijgt ze bedreigingen in verschillende vormen. In paniek besluit ze onder te duiken bij de enige die ze vertrouwt, haar zus. De kinderen kunnen het goed vinden met haar zus en ondanks dat het soms lijkt dat Maria gek aan het worden is lijkt dit het beste. Totdat een zakenpartner van de zwager van Maria langs komt. Haar zwager lijkt verdwenen en Maria verdenkt hem van de bedreigingen. Samen gaan ze op onderzoek uit maar alles blijkt anders dan gedacht.

Saskia Noort laat met Terug Naar De Kust zien dat ze niet het achterste van haar toch hoeft te laten zien voor een goed boek. Het verhaal is niet al vanaf bladzijde 1 een spektakel en er gebeurd best een tijdje niet zo veel. De kwaliteit van Noort is dan wel dat er kleine dingen gebeuren die je geboeid houden en je langzaam zonder dat je het merkt naar binnen zuigt. Hierdoor komen de verrassingen aan het eind van het boek des te harder binnen en hoe goed je je best ook doet valt het einde niet te voorspellen. Het boek is niet van onnavolgbare kwaliteit en is daarom leuk voor als je op vakantie bent maar het zal niet het beste boek zijn dat je gelezen hebt. Wel is het thema abortus goed gekozen en goed gebruikt. Toch heerst het gevoel alsof er een stap hoger had kunnen worden gemaakt achteraf wel.

Cijfer; 7.5, een aanrader om eens te lezen maar niet baanbrekend.

Het mooie seizoen van Kees van Beijnum recensie

Titel: Het Mooie Seizoen

Schrijver: Kees van Beijnum

Bekend van onder andere: Paradiso en De Offers

Genre: roman

Beatrijs heeft het wel eens makkelijker gehad. Haar beroep houdt zich bezig met de schaduw kant van de maatschappij en haar eigen zoon zit met zichzelf in de knel. Ze ondersteunt probleem gezinnen in Amsterdam en is een hoop gewend maar toch gaat haar zaak mis. Door onder andere haar fouten haalt haar gezin zelfs het nationale nieuws en ze heeft het er zwaar mee. Haar zoon Arno is een echte puber die het moeilijk genoeg heeft met zichzelf. Dat zijn vader in Argentinië zit en zijn moeder het nieuws haalt helpt dus niet. Op school gaat het moeilijk en zijn populariteit daalt met de dag. Hij besluit daarom te stoppen met school en komt terecht bij een alleen staande biologie leraar, Christian. Christian helpt zo veel hij kan maar ook hij heeft het beter gehad. Zijn vader is zwaar dementerend en hij mist zijn ex enorm. Gelukkig voor hem vind hij in het huis van zijn vader een envelop die een bedrag bevat waar je u tegen zegt. Als Arno deze envelop ook vindt lekt het uit en gaan een paar criminelen ook achter de envelop aan. Arno wordt gedwongen te helpen maar wil Christian niks aandoen. Alles lijkt mis te gaan en het is maar de vraag of en hoe het drietal er uit komt.

Het mooie seizoen bevat karakters die herkenbaar zijn en je ook echt leert kennen. De manier hoe Van Beijnum deze naar voren brengt is goed gedaan. Helaas is daar alles ook wel mee gezegd. Het verhaal is eigenlijk meer een beschrijving van het leven van een moeder en haar zoon en niet veel meer dan dat. Het verhaal bevat dingen die het heel interessant kunnen maken maar Van Beijnum weet je niet te boeien. De plot twisten worden zo mat omschreven dat de spanning die de karakters zouden moeten voelen totaal niet binnen komen. Goede omschrijving worden door een zwak plot teniet gedaan.

Cijfer; 5, niet moeilijk te lezen en er zijn ook goede aspecten maar geboeid raken is praktisch onmogelijk.

Haar Bloed recensie; een stukje Nederlandse/Vlaamse schrijfcultuur die je niet wil missen

Titel: Haar bloed

Schrijver: Kristien Hemmerechts

Andere werken: onder andere Een zuil van zout, De laatste keer en Donderdagmiddag, half vier.

Genre: fictie

Titus is nog maar een klein kind als hij met zijn opa naar een overleden man gaat kijken met het bloed van Leonardo da Vinci in zich. Op de terugweg raakt hij ziek en van de dokter krijgt hij een poster van de bloedsomloop. Vanaf dat moment is hij geobsedeerd door bloed. Samen met zijn moeder en later ook met zijn beste vriend Pieter leert hij van alles over bloed, van de samenstelling tot het bloedvatenstelsel alles wil Pieter weten. Als Titus en Pieter gaan studeren is de keuze voor Titus ook niet moeilijk: medicijnen. Samen met Pieter die Psychologie gaat studeren gaat hij op kamers en komt hij te wonen bij Frans, Patricia en Roos. Vooral Roos maakt indruk op Titus en ondanks dat hij haar moet delen met Pieter is Titus helemaal verkocht. Als alles en iedereen een beetje zijn plek heeft gevonden gaat het echter gruwelijk mis. Roos blijkt leukemie te hebben en Titus zijn wereld stort in. Hij probeert van alles te vinden om Roos te helpen maar hij en het ziekenhuis zien Roos alleen maar achteruit gaan. Een intensief proces met een onverwachts einde volgt.

Haar bloed is een boek dat je misschien niet direct aanspreekt en soms de neiging heeft om af te dwalen, maar ondanks dat is het boek waarvan je na afloop het gevoel hebt alsof je een stuk wijzer bent geworden. Bloed is een ingewikkeld iets en Kristien Hemmerechts gaat hier soms zodanig op door dat je hoofd ontploft, maar het is geen cruciale informatie dus je kan je er voor afsluiten. De schrijfwijze is zeer goed en een van de betere die ik ooit ben tegengekomen. Je krijgt het gevoel alsof je iedereen kent en niemand geheimen voor je heeft waardoor je het drama ingesleurd wordt en niks anders wil dan weten hoe het afloopt.

Cijfer; 8.5, omdat je sommige ingewikkelde en minder interessante stukjes vergeet door een interigerend verhaal en briljante schrijfwijze.

Hasse Simonsdochter recensie

Titel: Hasse Simonsdochter

Schrijver: Thea Beckman

Andere werken Thea Beckman: Kruistocht in Spijkerbroek en De Gouden Dolk

Genre: Geschiedenis, avontuur

Hasse is de dochter van een mandenvlechter maar omdat ze totaal niet op haar ouders lijkt en woedeaanvallen heeft wordt ze thuis mishandelt. Op een dag als ze uit huis ontsnapt is komt ze een paar jonge boeren tegen die haar willen verkrachten, op het laatste moment komt Jan van Schaffelaar en hij redt haar. Een paar dagen later hoort ze dan Van Schaffelaar veroordeelt wordt omdat hij bij de redding van Hasse een boer vermoordt had. Hasse trouwt met Van Schaffelaar die een huurling blijkt te zijn op weg naar Zutphen. Samen gaan ze met een vendel huurlingen naar de Veluwe om geld transporten te onderscheppen. Samen zijn Hassen en Van Schaffelaar heel gelukkig tot ineen keer alles fout lijkt te gaan.

Het boek is niet altijd even interessant omdat het halverwege een paar afdelingen kent die pas aan het eind van het boek nuttig blijken te zijn. Tijdens de afdwalingen lijkt dat heel saai maar het maakt het boek veel mooier op het einde. Ook is er in Hasse Simonsdochter erg gedacht aan de historische correctheid. Dit lijdt er toe dat er een stukje in het boek zit dat meer op een geschiedenis les lijkt dan op een avonturen boek. Maar ondanks dat is het vooral een heel mooi boek dat je mee neemt en het doet lijken alsof je onderdeel bent van het vendel. Het boek is erg meeslepend geschreven waardoor je blijft lezen en baalt als het afgelopen is.

Cijfer; 9, omdat je aan het einde alle saaie stukjes vergeeft en alleen maar bezig bent met hoe het is geëindigd. Een van de betere boeken die er geschreven is.

Het journaal van Bontekoe recensie

Titel: het journaal van Bontekoe

Schrijver: Willem Ysbrantsz. Bontekoe, hertaald door Thomas Rosenboom

Ander werken Rosenboom: Gewassen vlees en Zoete mond

Genre: scheepsjournaal

Willem Bontekoe is schipper en vaart voor de VOC naar Oost-Indië. Ondanks een storm in het begin verloopt de reis erg voorspoedig tot dat door een ongeluk het schip in brand vliegt. De bemanning doet er alles aan om de brand te blussen maar tevergeefs. Het vuur bereikt de kruitkamer en ontploft. Bontekoe overleeft de explosie en samen met 54 andere die het overleefde gaan ze in een klein bootje opzoek naar land. 2 weken lang zitten ze op zee zonder veel eten en drinken maar net als ze elkaar willen opeten komt er land. Er volgen wilde avonturen met bewoners van eilanden alvorens ze in Batavia aankomen. Bontekoe vaart daar 6 jaar voor de VOC en beleeft het een en ander aan avonturen tot hij als zijn contract verlopen is weer terug naar Nederland gaat maar ook dat niet volgens plan verloopt.

Bontekoe is een journaal wat dus betekent dat het niet altijd als vloeien verhaal is geschreven maar soms als een dagboek. Voor de jonge lezen kan dat storend zijn. Deze manier van schrijven zorgt er wel voor dat je echt mee leeft met Bontekoe en je echt leert hoe het werkt op een VOC schip. Het boek gaat ook niet alleen over de beroemde heenreis van Bontekoe maar ook grotendeels over wat hij allemaal voor opdrachten doet in Oost-Indië zelf, dat is onverwacht maar geeft wel een beter beeld van die tijd.

Cijfer; 8, omdat het een heel mooi verhaal is ondanks de soms vervelende manier van lezen in de dagboekstijl.

Zwijgrecht recensie

Titel: Zwijrecht

schrijver: Helen Vreeswijk

Jaartal: 2011

Andere boeken Helen Vreeswijk: De Kick en Overdosis

Genre: Thriller

Arjan heeft het niet zo makkelijk. Zijn thuissituatie is erg vervelend en dan moet hij ook nog een stageplek vinden waar hij helemaal geen zin in heeft. Via via komt hij dan bij een verzorgingstehuis terecht waar hij bij hoge uitzondering zijn stage mag komen doen. De stage bestaat vooral uit vervelende klusjes waar Arjan helemaal geen zin in heeft. Ondanks dat er een ongeluk gebeurt met een bewoner op zijn eerste dag is hij er al snel klaar mee totdat hij in gesprek komt met een bewoner van het huis; Joke Drenth. Zij verteld Arjan dat er moorden worden gepleegd in het verzorgingstehuis en dat hij haar moet helpen met het stoppen van deze ‘ratten’. Samen gaan ze op onderzoek uit en proberen ze deze ‘ratten’ tegen te houden.

Zwijgplicht is niet moeilijk maar wel boeiend geschreven en dat zorgt er voor dat je er door heen knalt. De personages zijn niet moeilijk uit elkaar te houden en in het verhaal zit genoeg afwisseling. Het leest fijn het enige nadeel is dat de dialogen soms erg geforceerd geschreven zijn. Hierdoor komt de schrijfster beginnend over en voegen de dialogen vaak niks toe.

Cijfer: 7.5, omdat het verhaal erg goed is maar je je wel erg kan storen aan de schrijfwijze soms.

Van den vos Reynearde recensie

Titel: Van Den Vos Reynaerde

Schrijver: Willem

Jaartal: 13e eeuw

Andere boeken van Willem: de Madocke

Genre: dierdicht

Reynaerde is een vos die niet heel geliefd is bij de andere dieren in het rijk. Zo goed als elk dier heeft hij wel eens bedrogen of bestolen en er is geen dier die daar niet onder geleden heeft. Daarom zijn de dieren wel zo’n beetje klaar met Reynaerde en willen ze dat de koning hem ter dood veroordeeld. Er zijn 4 pogingen voor nodig om Reynearde naar het hof te krijgen want bij de eerste 3 pogingen komt hij er met een slimme list onderuit. Eenmaal aan het hof lijkt alles kansloos voor Reynaerde, zijn geluk en slimme listen zijn op en het lijkt nu echt een keer klaar te zijn met hem. Weet Reynaerde nog te ontkomen of is het echt met hem gedaan?

Reynearde is geschreven als een middelnederlands verhaal geschreven om te vertellen. Dit zorgt er soms voor dat het erg stroef leest en het voor de huidige generatie niet zo spannend meer is. Wel is het boeiend om de listen en verhalen van Reynearde te lezen. Als je door de langzame schrijfstijl heen kijkt en vooral let op de verhalen die verteld worden kan het nog een redelijk boek zijn.

Cijfer: 5.5, omdat het niet zo fijn leest en niet spannend is maar sommige stukken toch wel interessant kunnen zijn.