Hasse Simonsdochter recensie

Titel: Hasse Simonsdochter

Schrijver: Thea Beckman

Andere werken Thea Beckman: Kruistocht in Spijkerbroek en De Gouden Dolk

Genre: Geschiedenis, avontuur

Hasse is de dochter van een mandenvlechter maar omdat ze totaal niet op haar ouders lijkt en woedeaanvallen heeft wordt ze thuis mishandelt. Op een dag als ze uit huis ontsnapt is komt ze een paar jonge boeren tegen die haar willen verkrachten, op het laatste moment komt Jan van Schaffelaar en hij redt haar. Een paar dagen later hoort ze dan Van Schaffelaar veroordeelt wordt omdat hij bij de redding van Hasse een boer vermoordt had. Hasse trouwt met Van Schaffelaar die een huurling blijkt te zijn op weg naar Zutphen. Samen gaan ze met een vendel huurlingen naar de Veluwe om geld transporten te onderscheppen. Samen zijn Hassen en Van Schaffelaar heel gelukkig tot ineen keer alles fout lijkt te gaan.

Het boek is niet altijd even interessant omdat het halverwege een paar afdelingen kent die pas aan het eind van het boek nuttig blijken te zijn. Tijdens de afdwalingen lijkt dat heel saai maar het maakt het boek veel mooier op het einde. Ook is er in Hasse Simonsdochter erg gedacht aan de historische correctheid. Dit lijdt er toe dat er een stukje in het boek zit dat meer op een geschiedenis les lijkt dan op een avonturen boek. Maar ondanks dat is het vooral een heel mooi boek dat je mee neemt en het doet lijken alsof je onderdeel bent van het vendel. Het boek is erg meeslepend geschreven waardoor je blijft lezen en baalt als het afgelopen is.

Cijfer; 9, omdat je aan het einde alle saaie stukjes vergeeft en alleen maar bezig bent met hoe het is geëindigd. Een van de betere boeken die er geschreven is.

Het journaal van Bontekoe recensie

Titel: het journaal van Bontekoe

Schrijver: Willem Ysbrantsz. Bontekoe, hertaald door Thomas Rosenboom

Ander werken Rosenboom: Gewassen vlees en Zoete mond

Genre: scheepsjournaal

Willem Bontekoe is schipper en vaart voor de VOC naar Oost-Indië. Ondanks een storm in het begin verloopt de reis erg voorspoedig tot dat door een ongeluk het schip in brand vliegt. De bemanning doet er alles aan om de brand te blussen maar tevergeefs. Het vuur bereikt de kruitkamer en ontploft. Bontekoe overleeft de explosie en samen met 54 andere die het overleefde gaan ze in een klein bootje opzoek naar land. 2 weken lang zitten ze op zee zonder veel eten en drinken maar net als ze elkaar willen opeten komt er land. Er volgen wilde avonturen met bewoners van eilanden alvorens ze in Batavia aankomen. Bontekoe vaart daar 6 jaar voor de VOC en beleeft het een en ander aan avonturen tot hij als zijn contract verlopen is weer terug naar Nederland gaat maar ook dat niet volgens plan verloopt.

Bontekoe is een journaal wat dus betekent dat het niet altijd als vloeien verhaal is geschreven maar soms als een dagboek. Voor de jonge lezen kan dat storend zijn. Deze manier van schrijven zorgt er wel voor dat je echt mee leeft met Bontekoe en je echt leert hoe het werkt op een VOC schip. Het boek gaat ook niet alleen over de beroemde heenreis van Bontekoe maar ook grotendeels over wat hij allemaal voor opdrachten doet in Oost-Indië zelf, dat is onverwacht maar geeft wel een beter beeld van die tijd.

Cijfer; 8, omdat het een heel mooi verhaal is ondanks de soms vervelende manier van lezen in de dagboekstijl.

Zwijgrecht recensie

Titel: Zwijrecht

schrijver: Helen Vreeswijk

Jaartal: 2011

Andere boeken Helen Vreeswijk: De Kick en Overdosis

Genre: Thriller

Arjan heeft het niet zo makkelijk. Zijn thuissituatie is erg vervelend en dan moet hij ook nog een stageplek vinden waar hij helemaal geen zin in heeft. Via via komt hij dan bij een verzorgingstehuis terecht waar hij bij hoge uitzondering zijn stage mag komen doen. De stage bestaat vooral uit vervelende klusjes waar Arjan helemaal geen zin in heeft. Ondanks dat er een ongeluk gebeurt met een bewoner op zijn eerste dag is hij er al snel klaar mee totdat hij in gesprek komt met een bewoner van het huis; Joke Drenth. Zij verteld Arjan dat er moorden worden gepleegd in het verzorgingstehuis en dat hij haar moet helpen met het stoppen van deze ‘ratten’. Samen gaan ze op onderzoek uit en proberen ze deze ‘ratten’ tegen te houden.

Zwijgplicht is niet moeilijk maar wel boeiend geschreven en dat zorgt er voor dat je er door heen knalt. De personages zijn niet moeilijk uit elkaar te houden en in het verhaal zit genoeg afwisseling. Het leest fijn het enige nadeel is dat de dialogen soms erg geforceerd geschreven zijn. Hierdoor komt de schrijfster beginnend over en voegen de dialogen vaak niks toe.

Cijfer: 7.5, omdat het verhaal erg goed is maar je je wel erg kan storen aan de schrijfwijze soms.

Van den vos Reynearde recensie

Titel: Van Den Vos Reynaerde

Schrijver: Willem

Jaartal: 13e eeuw

Andere boeken van Willem: de Madocke

Genre: dierdicht

Reynaerde is een vos die niet heel geliefd is bij de andere dieren in het rijk. Zo goed als elk dier heeft hij wel eens bedrogen of bestolen en er is geen dier die daar niet onder geleden heeft. Daarom zijn de dieren wel zo’n beetje klaar met Reynaerde en willen ze dat de koning hem ter dood veroordeeld. Er zijn 4 pogingen voor nodig om Reynearde naar het hof te krijgen want bij de eerste 3 pogingen komt hij er met een slimme list onderuit. Eenmaal aan het hof lijkt alles kansloos voor Reynaerde, zijn geluk en slimme listen zijn op en het lijkt nu echt een keer klaar te zijn met hem. Weet Reynaerde nog te ontkomen of is het echt met hem gedaan?

Reynearde is geschreven als een middelnederlands verhaal geschreven om te vertellen. Dit zorgt er soms voor dat het erg stroef leest en het voor de huidige generatie niet zo spannend meer is. Wel is het boeiend om de listen en verhalen van Reynearde te lezen. Als je door de langzame schrijfstijl heen kijkt en vooral let op de verhalen die verteld worden kan het nog een redelijk boek zijn.

Cijfer: 5.5, omdat het niet zo fijn leest en niet spannend is maar sommige stukken toch wel interessant kunnen zijn.