Haar Bloed recensie; een stukje Nederlandse/Vlaamse schrijfcultuur die je niet wil missen

Titel: Haar bloed

Schrijver: Kristien Hemmerechts

Andere werken: onder andere Een zuil van zout, De laatste keer en Donderdagmiddag, half vier.

Genre: fictie

Titus is nog maar een klein kind als hij met zijn opa naar een overleden man gaat kijken met het bloed van Leonardo da Vinci in zich. Op de terugweg raakt hij ziek en van de dokter krijgt hij een poster van de bloedsomloop. Vanaf dat moment is hij geobsedeerd door bloed. Samen met zijn moeder en later ook met zijn beste vriend Pieter leert hij van alles over bloed, van de samenstelling tot het bloedvatenstelsel alles wil Pieter weten. Als Titus en Pieter gaan studeren is de keuze voor Titus ook niet moeilijk: medicijnen. Samen met Pieter die Psychologie gaat studeren gaat hij op kamers en komt hij te wonen bij Frans, Patricia en Roos. Vooral Roos maakt indruk op Titus en ondanks dat hij haar moet delen met Pieter is Titus helemaal verkocht. Als alles en iedereen een beetje zijn plek heeft gevonden gaat het echter gruwelijk mis. Roos blijkt leukemie te hebben en Titus zijn wereld stort in. Hij probeert van alles te vinden om Roos te helpen maar hij en het ziekenhuis zien Roos alleen maar achteruit gaan. Een intensief proces met een onverwachts einde volgt.

Haar bloed is een boek dat je misschien niet direct aanspreekt en soms de neiging heeft om af te dwalen, maar ondanks dat is het boek waarvan je na afloop het gevoel hebt alsof je een stuk wijzer bent geworden. Bloed is een ingewikkeld iets en Kristien Hemmerechts gaat hier soms zodanig op door dat je hoofd ontploft, maar het is geen cruciale informatie dus je kan je er voor afsluiten. De schrijfwijze is zeer goed en een van de betere die ik ooit ben tegengekomen. Je krijgt het gevoel alsof je iedereen kent en niemand geheimen voor je heeft waardoor je het drama ingesleurd wordt en niks anders wil dan weten hoe het afloopt.

Cijfer; 8.5, omdat je sommige ingewikkelde en minder interessante stukjes vergeet door een interigerend verhaal en briljante schrijfwijze.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>