De Renner

De Renner,

Het boek de Renner, gaat over een wielrenner die meedoed aan een wieleretappe van de Ronde van Mont Aigoaul dit is een wedstrijd voor Amateur wielrenners. De wielrenner waarover dit verhaal gaat is in de ik-vorm geschreven en de ik-vorm is in het echt Tim Krabbe. De etappe is 137km lang en bevat 4 cols, een van deze cols is de Mont Aigoaul naar deze berg is de Ronde overigens ook vernoemd. Mont Aigoaul is de hoogste berg van de Cavennen. In het verhaal De Renner wordt niet alleen over de etappe verteld ook wordt er wat verteld over Wielrennen algemeen en over de carriere van de ik-persoon.

Ik vond dit boek persoonlijk een erg leuk en verassend boek, ten eerste was ik erg verrast om te lezen dat de ik-persoon Tim Krabbe is en ten tweede je volgt de Ik-persoon tijdens de wedstrijd waar van alles in gebeurt. Ik vond het boek af en toe moeilijk om te snappen, omdat er veel termen voorbij komen uit de wielerwereld. Ik kijk zo af en toe naar wielrennen, maar sommige termen heb ik nog nooit voorbij horen komen. Dit maakt het soms lastig om te volgen. Ik vond het wel mooi om te lezen wat Tim Krabbe allemaal heeft meegemaakt in zijn carriere en hoe hem alles is afgegaan en had het dus ook zo uit.

Kinderjaren

Kinderjaren,

Kinderjaren gaat over een Joods Jongetje tijdens de Tweede Wereldoorlog die perongeluk wordt opgepakt en naar Kamp Westerbork wordt vervoerd. Het Joodse jongetje werd vaak gepest, omdat hij een Jood was en daarom dus ook een Jodenster moest dragen. Als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt worden het jongetje en zijn vader en moeder opgepakt en getransporteerd naar Kamp Westerbork. In eerste instantie denken ze dat het wel goed komt, maar dat gaat het niet. De vader overlijdt aan een ziekte, maar het jongetje en de moeder weten te overleven en worden uiteindelijk bevrijd door de Russen.

Ik vind het boek Kinderjaren persoonlijk een erg goed, maar ook leerzaam boek, omdat je het verhaal van een Joods jongetje in de Tweede Wereldoorlog volgt en beleefd. Als je het verhaal leest leer je hoe het leven in de Tweede Wereldoorlog voor een kind was.

Het boek is makkelijk te lezen, er staan vrijwel geen moeilijke woorden of zinnen in het boek en het verhaal is ook makkelijk te volgen, hierdoor lees je het verhaal zo door. Omdat het boek gaat over de Tweede Wereldoorlog trok dit boek me van te voren al heel erg, omdat ik erg geintresseerd ben in de Tweede Wereldoorlog en heb zeker geen spijt dat ik het gekozen heb. De opbouw van het verhaal zit ook goed in elkaar, je wordt direct in het verhaal gesleurd, omdat je in het begin al gelijk leest over de vergissing die er wordt gemaakt over de arrestatie van het Joodse jongetje.

Montyn

Montyn:

Het verhaal Montyn speelt zich af in Thailand, hier komt Jan Montyn een oude oorlogsveteraan tegen, genaamd Ted. Jan Montyn gaat terugkijken op zijn leven in de Tweedewereld Oorlog. Jan Montyn was lid van de Jeugdafdeling van de NSB, de Jeugdstorm. Hier ontmoet Montyn Hein, ze gaan samen naar een trainingskamp in Oostenrijk om opgeleid te worden als soldaat. Ze besluiten dan ook samen bij de Duitse Mariene te gaan en ze worden uitgezonden naar het Koerland om te vechten tegen de Russen. In het Koerland overlijdt Hein en raakt Montyn gewond, maar Montyn is niet meer welkom in Nederland, omdat ie dus verraad heeft gepleegd. Montyn besluit zich aan te sluiten bij het Zuid-Koreaanse leger, maar raakt opnieuw gewond. In Zuid-Korea ontmoet Montyn een vrouw waar hij verliefd op word, maar die vrouw wordt verliefd op iemand anders en Montyn besluit terug te gaan naar Nederland, waar hij inmiddels wel weer welkom is en zijn leven wordt een puinhoop. Hij probeert zelfmoord te plegen en doet alles wat god verboden heeft. Hij gaat naar Vietnam en wanneer hij terugkomt, ontmoet hij de vrouw van zijn leven en krijgen samen een kind.

Ik vind Montyn een erg mooi verhaal, het verhaal is anders dan anders. Ik vind het ook mooi, omdat het niet alleen over de oorlog gaat, maar ook over zijn leven daarna en wat hij toen allemaal mee heeft gemaakt. Ook omdat het verhaal waar gebeurd is ga je extra meeleven. Ik vond wel dat het verhaal soms een beetje op mocht schieten. Het duurde af en toe net iets te lang, waardoor het voor mij wat langdradig werd, desondanks raad ik dit boek zeker aan!

Sonny Boy

Sonny Boy:

Het boek gaat over Waldemar hij komt oorspronkelijk uit Suriname, maar besluit op zijn 17e naar Nederland te gaan om een beter bestaan te zoeken. In Nederland ontmoet Waldemar Rika dit is een 40 jarige alleenstaande moeder van 4 kinderen. Waldemar en Rika worden uiteindelijk verliefd op elkaar, in de jaren ’20 en toen was een blanke vrouw en een donkere man al niet zoals het ‘hoort’ te zijn volgens vele, dan ook nog het grote leeftijd verschil en het feit dat Rika al 4 kinderen heeft zorgt voor veel argwaan en onrust in de buurt.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn Rika en Waldemar nog steeds bij elkaar en besluiten ze Joden te gaan helpen. Rika en Waldemar laten Joden in hun huis onderduideken, maar worden uiteindelijk verraden en opgepakt. Rika en Waldemar gaan van strafkamp naar strafkamp. Het verhaal eindigt niet leuk, Waldemar wordt doodgeschoten door de Duitsers en van Rika wordt niks meer gevonden.

Ik vind Sonny Boy een erg goed verhaal, omdat het veel verschillende kanten heeft. In het begin gaat het vooral om de liefde en hoe ze in elkaars liefdeleven komen, maar uiteindelijk gaat hem om de oorlog, een onderwerp dat kaarsrecht tegenover liefde staat en dit maakt het boek zo uniek voor mij. Sonny Boy is een verhaal dat makkelijk wegleest en ik raad Sonny Boy zeker aan om te lezen

Het achterhuis, Anne Frank

Het achterhuis is een boek dat gaat over Anne Frank. Anne Frank is een joods meisje in de tweede wereldoorlog, wanneer de Duitsers Nederland bezetten en de joodse gemeenschap kwaad willen doen besluiten Anne Frank en haar familie onder te duiken in Amsterdam. Ze duiken onder in het achterhuis van het kantoor van haar vader, vandaar de titel Het achterhuis. De ingang van het achterhuis zit achter een boekenkast en ze worden geholpen door verschillende mensen die hun onder andere eten, drinken en kleding brengen. Anne Frank haar familie is samen ondergedoken met een ander gezin. In dit boek lees je hoe Anne Frank haar leven wanneer ze is ondergedoken beleeft.

Ik vind dit een zeer bijzonder en boeiend verhaal, omdat je echt gaat meeleven met Anne Frank. Het boek laat je ook beseffen hoe het voor veel joodse mensen was in de tweede wereldoorlog die ook ondergedoken zaten, verder vind ik het bijzonder, omdat het geschreven is in een dagboek en het waar gebeurt is, je kan je nauwelijks voorstellen dat zoiets kan in deze wereld. Ik vind dat iedereen dit boek moet hebben gelezen, omdat het een interessant en leuk boek is, maar bovenal omdat het een stukje Nederlandse en misschien wel wereld geschiedenis is.

De Aanslag

Het boek speelt zich af in de tweede wereldoorlog. Toen Anton met zijn familie thuis een spelletje aan het spelen was worden ze ineens opgeschrikt door een aantal schoten en toen Anton ging kijken zag hij plots het lichaam van Ploeg voor zijn huis liggen. De broer van Peter wilde de lichaam snel verstoppen voordat de Duitsers eraan kwamen, maar het was te laat. De Duitsers namen Anton mee en sloten hem op, wanneer Anton weer vrijkomt besluit hij om naar Amsterdam te gaan. Hier lees je hoe de aanslag op Ploeg een belangrijk onderwerp is in het leven van Anton. In het boek worden een aantal belangrijke vragen beantwoord als: Wie is er verantwoordelijk voor de moord en waarom werd het lichaam voor zijn deur gelegd?

 

Ik vond dit boek erg leuk en interessant om te lezen, ten eerste omdat het met de tweede wereldoorlog te maken heeft en ik vind dit sowieso een interessant onderwerp. Ook wilde ik het boek gelijk doorlezen, omdat ik zo graag antwoord wilde op de vragen die niet beantwoord bleven, zoals wie de aanslag had gepleegd en waarom natuurlijk was het niet mogelijk om in 1 keer doorheen te lezen, omdat het te dik is, maar als het kon had ik het gedaan. Ik vind dit boek echt een aanrader.

Recensie Schnitzelparadijs

Snitchzelparadijs gaat over Nordip een marokkaan die in Nederland is opgevoed, Het lukt Nordip maar niet om een goede baan te krijgen en na vele baantjes te hebben geprobeerd geeft ie het op. Hij zit alleen maar thuis en slaapt de heledag door.Dan beseft hij dat hij toch iets wilt gaan doen en hij gaat solliciteren bij een hotel/restaurant De Blauwe Gier. Hij gaat hier werken als afwasser. De keuken is een zooitje maar hij doet het maar mee.Als iedereen erachter komt dat de baas zich bezig houdt met fraude nemen er een aantal mensen ontslag, hierdoor komt er een baan vrij voor Nordip. In dit boek lees je welke avonturen Nordip allemaal meemaakt in het restaurant.

Ik vond het boek een beetje tegenvallen, dat komt waarschijnlijk, omdat ik eerst al de film had gezien. Ik had verwacht dat het een boek vol humor zou zijn net als de film, maar dat viel tegen en ik vond het wat langdradig. Wel vond ik leuk dat je je gaat inleven in de hoofdpersoon Nordin, je wordt als het ware meegetrokken in zijn leven in het restaurant en daarbuiten.

Gouden Ei

Titel: Gouden Ei

Schrijver: Tim Krabbe

Het boek gaat over Rex en Saskia die een relatie met elkaar hebben en besluiten op vakantie te gaan met de auto, wanneer ze besluiten te gaan tanken bij een tankstation verdwijnt Saskia plotseling. Niemand weet waar ze is en Rex blijft hopeloos achter, maar besluit na een tijdje van verdriet verder te gaan met zijn leven. Een paar jaar later heeft hij inmiddels een nieuwe vrouw en is hij Saskia al bijna vergeten, totdat hij de naam Saskia op de auto ziet staan. Hij besluit opnieuw te gaan zoeken naar Saskia en plaatst een artikel in de krant. Na een paar dagen komt er een man naar hem toe en hij zegt te weten wat er gebeurt is met Saskia. Rex besluit met gevaar voor eigen leven met de man mee te gaan.

 

Het boek het Gouden Ei is een enorm spannend boek. Tim Krabbe de schrijver van het boek probeert je mee te trekken in het verhaal door bepaalde emoties duidelijk te weergeven en te laten voelen. Het boek begint bijna direct met de verdwijning van Saskia en omdat het boek hiermee begint wordt je gelijk nieuwsgierig hoe het afloopt met Saskia. Het boek heeft ook een andere kant het is ook een erg zielig boek, omdat Rex veel verdriet heeft over de verdwijning van Saskia. Het boek is moeilijk te lezen, omdat het ergens in het midden van het verhaal een hele andere wending krijgt, maar als je het boek afleest wordt alles ineens helemaal duidelijk. Er wordt niet al te moeilijke taal gebruikt en ik vind het boek dan ook zeker een aanrader voor iedereen die van spannende boeken houdt.