Tim.S Recensie’s

 

Het gouden ei

 

 

Schrijver: Tim Krabbé

Jaar van uitgave: 1984

Aantal bladzijden: 94

 

 

 

Rex en Saskia kennen elkaar al lang en zijn onderweg naar Frankrijk voor hun vakantie. Ze stoppen onderweg bij een benzinestation om te rusten, daar maakt Rex een foto van Saskia die vervolgens wat te drinken gaat halen. Als het dan te lang duurt besluit Rex haar te gaan zoeken, maar hij kan haar nergens vinden dus besluit hij het aan de mensen bij de servicebalie te vragen. De mensen daar hebben haar ook niet gezien en hij besluit de politie te bellen, omdat ze spoorloos verdwenen is.

 

Het verhaal gaat verder met een man genaamd Raymond Lamorre, hij heeft al zijn hele leven rare gedachtes. Toen hij 16 was vroeg hij zich af wat er zou gebeuren als hij van een flatgebouw zou springen, dat bleken 6 weken ziekenhuis te zijn. 21 jaar later is hij scheikundeleraar, is getrouwd en heeft 2 kinderen. Hij redt dan een kind van de verdrinkingsdood, en vanaf dat moment vraagt hij zich af of hij ook een misdaad kan plegen. Hij besluit iemand te ontvoeren bij een benzinestation en die vervolgens te bezwelmen en mee te nemen om levend te begraven. Hij ziet uiteindelijk Saskia en lokt haar de auto in, bezwelmt haar en neemt haar vervolgens mee. Sindsdien heeft niemand Saskia ooit nog teruggezien.

 

Acht jaar later gaat Rex met zijn nieuwe vriendin naar op vakantie naar Italie. Maar hij wil haar eerst vertellen over Saskia. Hij besluit advertenties in te roepen om te kijken of iemand Saskia heeft gezien, maar hij is teleurgesteld omdat geen enkele bruikbaar blijkt te zijn. Maar een aantal dagen later meldt een Franse man(Raymond Lamorre) zich die zegt dat hij hem verteld wat er met Saskia is gebeurd op voorwaarde dat hij hetzelfde lot ondergaat. Rex stemt toe ook al weet hij dat het tot zijn dood gaat leiden en Raymond neemt hem mee naar het benzinestation. Als ze daar koffie gaan drinken stopt Raymond slaapmiddel in de koffie van Rex. Als Rex wakker wordt is het donker en heel erg benauwd, hij beseft dat hij levend is begraven.

 

Ik vond dit een ontzettend spannend boek en ik bleef maar doorlezen omdat ik wilde weten hoe het zou aflopen. Ik wilde zo graag weten wat er met Saskia was gebeurd en eigenlijk kreeg je nog een beetje de hoop dat ze in ieder geval nog leefde. Maar aan het einde weet je wat er met haar gebeurd is en hetzelfde met Rex en dat maakt het ook wel weer een beetje somber. Toch vindt ik het een leuk boek en raad hem zeker aan,

vooral omdat het makkelijk te lezen is. Als cijfer zou ik dit boek een 8 geven.

 

 

Het Schnitzelparadijs

 

Schrijver: Khalid Boudou

Jaar van uitgave: 2002

Aantal bladzijden: 290

 

 

 

Het boek gaat over een 18-jarige Marokkaanse jongen genaamd Nordip Doenia. Hij besluit wat van zijn leven te gaan maken en gaat solliciteren bij het restaurant De Blauwe Gier. Hij ziet het meer als een stage dan als een baantje, omdat hij bijna niks betaald krijgt en borden en pannen moet schobben. Af en toe komen zijn collega’s bij hem om een praatje met hem te maken en hun problemen aan hem te vertellen, zo komt hij steeds meer te weten over zijn collega’s en over een spelletje dat ze spelen.

Op een dag komt er een inspectie die erachter komt dat de baas zwartwerkers in dienst heeft. Er moeten wat werknemers de zaak verlaten waardoor er een grote crisis is in het restaurant en het bijna failliet gaat. Daarom moet Nordip een keer het spel spelen want als hij wint dan wordt hij de nieuwe chefkok. Het spel blijkt een potje dammen te zijn tegen de voormalige chefkok. Nordip had nog nooit gedamd maar wint tegen alle verwachtingen in van de chefkok. Hierdoor wordt hij zelf de chefkok van het restaurant.

 

Ik vond het boek op zich wel leuk, alleen vergeleken met de film vond ik hem echt slecht. Ik had dan ook eerst de film gezien, en die vond ik heel erg grappig.

Ik had dan ook gehoopt dat dit boek ook zo grappig zou zijn. Maar het is een compleet ander verhaal en ook zeker niet zo grappig.

 

Ik geef dit boek als cijfer een 6, omdat ik vind dat het op zich best een leuk boek is en je er wel even mee bezig bent. Maar als je de film al eerder hebt gezien dan verwacht je veel van het boek en dat moet je zeker niet doen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Passievrucht

Schrijver: Karel Glastra van Loon

Jaar van uitgave: 1999

Aantal bladzijden:  238

 

 

Op een dag wordt het leven Armin Minderhout compleet overhoop gegooid, doordat hij bij een onderzoek al zijn hele leven ontvruchtbaar blijkt te zijn. Dit is volgens hem echter niet mogelijk omdat hij al een 13-jarige zoon heeft. Hij gaat op onderzoek uit om te weten te komen wie de echte vader is, alleen dit is moeilijk omdat Monika, de moeder van zijn zoon al 10 jaar dood is.

 

Armin besluit een lijstje te maken van alle mannen die weleens de vader van zijn zo konden zijn. Hij gaat ze allemaal 1 voor 1 langs en begint bij de ex van Monika, die verteld hem wel dat ze het samen gedaan hebben maar hij wist niet eens af van de dood van Monika. Hierdoor verdenkt Armin hem niet meer en gaat vervolgens naar de huisarts van Monika toe. De huisarts verteld hem dat er nooit wat tussen hem en haar is geweest dus besluit Armin naar de laatste op het lijstje te gaan. Dat is een ex-collega van Monika genaamd Nico, en hij komt met een smoes binnen in zijn huis en hoort zijn vrouw helemaal uit. Dit alles lijkt wel te kloppen en Armin weet bijna zeker dat het Nico moet zijn geweest. Toch doet hij niks en omdat hij even rust nodig heeft besluit hij met zijn zoon naar Ameland te gaan.

 

Tijdens een avondje stappen in Ameland wordt Armin zo dronken dat als hij teruggaat naar hun huisje hij in een dronken bui verteld dat zijn zoon eigenlijk zijn echte zoon niet is. Ze zijn pas net terug of ze horen dat de vader van Armin op overlijden ligt, en hij en een vriend van hem besluiten zijn huis op te gaan ruimen. Tijdens het opruimen vindt Armin een briefje waarop staat dat Monika zwanger is. Hij weet direct dat zijn vader dus ook de vader van zijn zoon is. Op het laatst strooit hij het as van zijn vader op het graf van Monika.

 

Ik vind het een mooi boek en ook een mooi verhaal, ik zou mezelf geen raad weten als ik in zo’n situatie zou zitten. Het is ook echt heel onverwachts dat op het laatste het de vader van Armin blijkt te zien die de vader is. Het cijfer dat ik geef voor dit boek is een 7,5.

 

 

 

 

 

Indische duinen

 

 

Schrijver: Adriaan van Dis

Jaar van uitgave: 1994

Aantal bladzijden: 315

 

 

Het boek gaat over een gezin dat terugkeert uit Indonesië vlak na de Indië-oorlog. De vader van het gezin is gestorven maar er gaat wel een man genaamd Justin mee, hij heeft de vader nog gekend. Als ze terug zijn in Nederland krijgt de moeder nog een kind, maar dan van Justin. Het wordt een zoon en omdat Justin niet wil dat het kind zo’n oorlog meemaakt, besluit Justin hem te gaan trainen zodat hij sterk wordt en niet bang is voor een nieuwe oorlog. De jongen wordt ontzettend mishandeld en uitgescholden.

 

Maar als de jongen 11 jaar is sterft Justin, hij is heel blij en hoopt nooit meer aan zijn vader te hoeven denken. Maar 46 jaar later sterft zijn halfzus Ada, en haar dood brengt reacties bij hem op die hem doen denken aan zijn vader. Hij vindt dan de dagboeken van zijn halfzus en leest over de tijd in Indië en wat daar allemaal is gebeurt.  Nadat hij de dagboeken heeft gelezen wil hij meer over zijn familie te weten komen en gaat ze opzoeken.  Hierdoor gaat de hoofdspersoon zijn familie beter begrijpen en merkt dat zijn vader niet eigenlijk toch niet zo slecht was als hij dacht.

 

Ik vond dit boek wat minder, het was nogal traag om te lezen en het had veel beter verteld kunnen worden omdat het een heel mooi verhaal is. Ik zou het toch wel aanraden aan anderen omdat het toch wel een heel mooi verhaal heeft. Ik geef dit boek als cijfer een 6.

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>