Het Diner – Herman Koch

Titel:Het Diner                                                                                                                         Auter:Herman Koch

Het Verhaal:Het verhaal gaat over een diner in een luxe restaurant. Paul en Claire Lohman en Serge en Babette Lohman zijn samen uit eten. Serge is de broer van Paul en is in de race voor de volgende minister van Nederland. Tijdens het eten hebben ze het over allerlei dingen zonder het te hebben over hun zoons. Hun Zoons hebben iets ergs gedaan, iets wat hun toekomst volledig kan vernietigen. Tijdens het verhaal word het steeds meer duidelijk wat er precies gebeurt is. Wat het ook is, het is niet goed. In dit verhaal word de keuze van ouders laten zien. Moeten zij hun kind aangeven of moeten zij de daad verdoezelen en hopen dat nooit iemand te weten komt?

Mijn Mening:Ik vind het een erg goed boek, ik had het niet verwacht van deze schrijver. Herman Koch is namelijk ook van Jiskefet en was daarom erg verbaast dat hij zo’n verhaal wist te schrijven. Het is erg knap hoe de spanning is opgebouwd, het verhaal is verdeelt in hoofdstukken die zijn vernoemd naar een 5-gangen diner. In het begin word er nog over van alles gepraat en er word maar niet gepraat over de olifant in de kamer. Deze spanning op het wachten van iets schokkends is typerend voor dit boek. Je ziet de hoofdpersonages langzaam onrustiger worden en je ziet de wanhoop toeslaan.

Conclusie:Op een schaal van 1 tot 10 geef ik dit een boek een 8. De spanning is goed duidelijk gemaakt met ongemakkelijke stiltes en ongemakkelijke gesprekken. Ik raad dit boek aan als je van thrilles houd. Dit is een boek waar je snel door heen gaat, en dan niet zozeer omdat het boek zo kort is. Maar het verhaal zo boeiend.

De Vos Reynaerde

Titel:De Vos Reynearde                                                                                                           Auteur:Onbekend

Het Verhaal:Reynaert de vos, heeft veel misdaden gepleegd en mag verschijnt daarom niet op het hofdag. Reyneart probeert zijn zijn misdaden te ontwijken door mensen te bedrijgen en zo zich ook onder de doodstraf uit probeert te kletsen. In het hele boek door worder allerlei ”dieren” misleid door Reyneart en lopen in de val. Uiteindelijk als Reyneart voor het hof moet verschijnen weet hij zich er toch nog uit te kletsen zodat hij de doodstraf ontwijkt en vogelvrij word verklaart.

Mijn ervaring:Ik heb me erg vermaakt met het lezen van dit boek. De voornaamste reden is waarschijnlijk omdat de personages als dieren zijn neergezet en zo de eigenschappen snel herkent. Zoals de koning die zoals gebruikelijk een leeuw is. En Reyneart die is natuurlijk zo sluw als een vos. Ook is het appart om het boek te lezen omdat het word verteld met dieren en het speelt zich af in het dierenrijk. Dit lijkt allemaal heel schattig maar ondertussen gebeuren de meest nare dingen. Deze combinatie weet mijn aandacht heel goed vast te houden. Mijn boek was verdeelt in 2 ”delen” met op de ene pagina de orginele tekst en op de andere pagina de huidige nederlandse taal. Het is leuk om het orginele verhaal te zien.

Conclusie:Het is een erg leuk boek met een verschillende eigenschappen die het verhaal een bijzonder en uniek tintje geven. En juist dat lieve dierenwereldje vergelijken met zware criminelen is een gedachte die voor een leuke leeservaring zorgt. Ik raad dit boek aan als je van de sprookjes van vroeger houd met een mix van Thrillers. Het boek is leuk geschreven en is niet zozeer eng maar er gebeuren wel erge dingen. Dit is een oud boek, maar dit betekent zeker niet dat het een slecht boek is.

Het Schnitzel Paradijs – Khalid Boudou

Titel:Het Schnitzel Paradijs                                                                                                 Auteur:Khalid Boudou

Het Verhaal: Het verhaal gaat over Nordin Doenia en hij gaat na 2 jaar lang niks doen, de draad weer op te pakken en wat te gaan doen in zijn leven. Hij gaat solliciteren bij een restaurant dat De Blauwe Gier heet. Nordin werkt hiet en is een uitlaatklep voor de andere werkers in het restaurant. Als er iemand een probleem heeft dan gaan ze naar Nordin. Op het moment dat er veel zwartwerkers opstappen en zijn goede kok ook weggaat laten ze Nordin meedoen aan een spel. Het spel is dammen, hoe beter hij het doet hoe beter zijn positie in de keuken. Nordin wint het spel en word hiermee de chefkok van De Blauwe Gier.

Mijn ervaring:Ik was niet zo enthousiast over het boek. Ik had de film gezien en vond deze wel grappig. Ik ging daarna het boek lezen en hij voldeet niet aan mijn verwachtingen. Ik vond het verhaal maar langzaam op gang komen en in de verhaallijn zat niet veel variatie. Ook was aan het begin al duidelijk dat het met goed zou komen en dat hij de vriendin van zijn dromen kreeg. Het boek opzich is niet zo heel dik maar zo voelt het wel. Ik had er moeite mee om er door heen te komen. Ook zijn de grappen in het boek niet leuk verteld en komen ze te duidelijk over als iets wat grappig moet zijn. In de film daarentegen voelt het allemaal wat natuurlijker.

Mijn Conclusie:Ik geef dit boek op een schaal van 1 tot 10 een 4. Ik vind het een oppervlakkig boek waar je lastig door heen komt en dan niet omdat zo ongeloofelijk moeilijk is. Nee, het is omdat het totaal niet je intresse vasthoud. Dus dit boek raad ik aan als je van simpele boeken houd met een oppervlakkig verhaallijn.

 

Het Gouden Ei – Tim Krabé

Voorkant Van Het BoekTitel:Gouden Ei
Auteur:Martijn Krabbé

Het Verhaal:Het gouden ei  gaat over over een verliefd stel genaamd Rex en Saskia, ze gaan op  vakantie in het zuiden van Frankrijk. Onderweg naar de bestemming stoppen ze bij een tankstation. Ze gaan tanken en Saskia gaat betalen. Het duurt lang voordat Rex haar weer ziet en besluit haar te gaan zoeken. Ze is nergens te vinden, niemand heeft haar gezien of weet waar ze is. De paniek slaat toe en kan haar niet vinden. De politie word erbij gehaald en het enige wat Rex hun kan vertellen is dat ze voor het laatst gezien is bij de koffieautomaat van het benzinestation. Ze had de sleutels met haar meegenomen en kon dus niet wegrijden of de auto op slot doen. Vele jaren na de vermissing heeft Rex een nieuwe vriendin en heeft zijn leven weer een beetje op de baan. Op een dag komt er een man langs en bied Rex de kans om te weten te komen wat er met zijn vriendin is gebeurd. Een avontuur vol spanning staat te wachten.

Mijn ervaring:Ik vond het een leuk boek. Het is een niet al te lang verhaal maar gaat niet te snel en in een fijn tempo. Voor de rest is het eenvoudig te volgen en dit komt mede omdat er in het boek niet al te veel personages voor komen. Dit zorgt ervoor dat je goed je aandacht erbij kan houden. Dit is in mijn ogen een plus punt. Wel vind ik dat voor een niet al te lang boek je wel redelijk lang moet wachten, de werking naar de conclusie van het verhaal komt redelijk laat. Maar niet te laat om je aandacht te verliezen. Het fijne is dat je bij dit boek wel de voldoening hebt van ik heb een goed spannend boek gelezen zonder dat het een hele dikke pil is.

Conclusie: Ik raad dit boek aan aan degene die van spanning en thrillers houd. Een verhaal vol plotten en wendingen staan te wachten. Voor de rest is het ook handig voor mensen die hun aandacht niet zo lang vast kunnen houden bij een boek omdat het een bondig verhaal is waarin wel genoeg verteld word.

Goed boek, op een schaal van 1 tot 10 geef ik het een 7. Het verhaal is de perfecte definitie voor kort maar krachtig.