Specht en zoon

Auteur: Willem Jan Otten
Uitgever: Malmberg, Den Bosch
Jaar van uitgave: 2006
Aantal bladzijdes: 147

Special thanks to: ryanschoop

Specht en zoon is een boek dat gaat over een schilderdoek. Het is geschreven vanuit het perspectief van een doek. Het begint wanneer dit doek nog onderdeel is van een grote rol schilderdoek. Op een dag komt er een schilder die een doek wilt van twee meter bij een meter twintig. Hier begint het leven van het doek. De schilder, Felix Vincent, doet in het begin niks met het doek. Na een poos begint het doek zijn hoop te verliezen om ooit nog een schilderij te worden.                                                            Maar dan komt op een dag Valéry het atelier binnen. Valéry geeft Felix de opdracht om zijn zoon te schilderen. Hij betaald Felix hier maar liefst 100.000 euro voor. De opdracht is om zijn zoon, Singer, levend te schilderen. Singer is namelijk overleden. Ook mag Felix niemand iets over deze opdracht vertellen. Hij besluit om Singer op het doek van twee bij een meter twintig te schilderen. Dit schilderij wordt zijn meesterwerk. Als het schilderij af is komt Valéry echter niet meer opdagen. Het doek blijft maanden in het atelier van Felix staan. Op een dag komt er een journalist langs om te praten met Felix. Minke, de journalist verteld Felix dat Singer helemaal niet de zoon van Valéry is, maar dat Valéry een pedofiel is en dat Singer een van zijn slachtoffers is die hij later heeft vermoord. Felix weet zich geen raad met deze informatie en besluit om het schilderij te verbranden. Vanaf dat moment wordt het verhaal verteld vanuit het perspectief van een kleine kopie van het schilderij die Felix in zijn borstzak heeft.                                          Nadat Felix het schilderij heeft verbrand, gaat hij bij zijn vrouw in het ziekenhuis langs. Zij is hier aan het bevallen. Als hij terug gaat naar huis staat Valéry voor zijn deur. Hij is stervende en verteld dat alles wat Minke aan Felix heeft verteld leugens zijn. Hij zegt dat Singer echt zijn zoon is en dat hij nog leeft.

Ik vond het best leuk om het boek te lezen. Het was erg grappig, doordat het verteld werd vanuit het perspectief van het doek/schilderij. Dit gaf een extra element aan het verhaal, omdat je samen met het schilderij dingen leerde over de schilder en de andere personages. Doordat het verhaal zich bij de hele tijd in dezelfde kamer afspeelde, kwam je ook alleen dingen te weten die in die kamer gebeurde of die daar werden gezegd. Dit was wel grappig, omdat er op deze manier voor de lezer ook veel geheim bleef. Al met al vond ik het een best wel aardig boek.

Het verhaal was wel een beetje vaag. Af en toe was het onduidelijk hoeveel tijd er was verstreken in het boek. Op een gegeven moment bleken er al maanden verstreken te zijn, terwijl ik dit helemaal niet doorhad. Ook bleef het onduidelijk wie Valéry nou precies was en wat er nou zo bijzonder aan hem was. In grote lijnen was het verhaal echter wel mooi.

De stijl was leuk. Zoals ik al eerder zei is het erg grappig dat het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van het doek/schilderij. Dit maakt de stijl anders dan andere verhalen, waardoor het leuker is om te lezen.

Het onderwerp van het boek was wel interessant. Ik lees nooit boeken over kunstenaars, waardoor dit eens wat anders is. Voordat ik begon met lezen leek het mij een saai onderwerp, maar dat viel uiteindelijk best wel mee.

Mensen die graag een niet al te ingewikkeld en ook wel een leuk boek willen lezen voor hun lijst raad ik aan dit boek te lezen. Het leest makkelijk, is niet zo dik en het is ook nog grappig om te lezen.

2 reacties op “Specht en zoon

  1. duidelijk verhaal. in je recensie leg je vooral de nadruk op het vertelperspectief. Dat is inderdaad opmerkelijk en interessant. Verder noem je de stijl, maar daar zeg je eigenlijk weinig over. Wat versta je onder stijl? Ik ben benieuwd wat je daar verder over zegt. Het gebruik van tijd is wat verwarrend, zeg je en de beschrijving van de personen. Geef eens wat voorbeelden van wat je verwarrend vindt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>