Het beloofde land

Titel: Het beloofde land

Schrijver: Adriaan van Dis

Uitgever: Meulenhoff

Eerste druk: 1990

 

Samenvatting

Adriaan logeert bij zijn vriendin Eva Landman in Kaapstad. Hij kent haar nog van haar studie, maar ze hebben elkaar al jaren niet meer gesproken. Adriaan heeft aan het begin van het boek een gesprek met Sophie, de bediende van Eva. Zij vertelt hoe haar leven eruit ziet. Ze reist elke dag mag een stampvolle, levensgevaarlijke trein naar de huizen waar de bediende is. Ook woont ze erg slecht, ze heeft geen elektriciteit en moet het ‘s avonds doen met de straatverlichting. Adriaan is erg geschokt van haar verhaal. Ook gedraagt hij zich anders tegenover zwarte dan de meeste andere witte mensen. Hij is gewoon beleeft en spreekt iedereen met ‘U’ aan, terwijl de witte mensen dat eigenlijk nooit doen tegen de zwarte.

Adriaan en Eva gaan op reis om de familie van Eva te bezoeken. Tijdens deze reis let Adriaan veel op het sociale aspect van de samenleving in Zuid-Afrika. Voor veel blanken is het doodnormaal om racistische opmerkingen te maken en de meeste zwarte lijken dit ook gewoon te accepteren. Het boek speelt zich af tijdens de opkomst van Mandela. Adriaan ontdekt dat lang niet alle zwarte achter Mandela staan. Veel mensen geloven niet in hem en denken dat hij alleen maar zijn eigen zakken en die van zijn familie wilt vullen, aldus Sophie.

Adriaan heeft aan het einde van zijn reis met Eva veel geleerd, maar is ook zeer bedroefd over de manier waarop de mensen in Zuid-Afrika met elkaar omgaan.

 

Eigen Mening

Ik vond het erg leuk om dit boek te lezen. Het was makkelijk geschreven, maar niet kortbondig. De omschrijvingen zijn erg mooi, maar niet, zoals in veel andere boeken, overbodig of saai. Af en toe was ik wel een beetje geschokt van het verhaal. Ik kan me haast niet voorstellen hoe het was om daar te leven en ik was ook geschokt over hoe normaal racisme daar was.

Het onderwerp vond ik ook wel boeiend. Vooral omdat racisme nu nog steeds een groot issue is, maar toen was het in Zuid-Afrika echt veel heftiger dan nu. Wat wij hier tegenwoordig racisme vinden, was daar bijna vriendelijk. Dit vond ik best stockerend, maar het was wel bijzonder om erover te lezen.

 

Aanbeveling

Ik raad scholieren zeker aan om dit boek te gaan lezen. Het is een mooi verhaal, niet al te moeilijk en zeker de moeite waard om wat tijd in te steken. Je leert hierdoor ook nog eens wat over de geschiedenis van Zuid-Afrika en hoe de maatschappij er daar 30 jaar geleden uitzag.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>