De belofte van Pisa

Algemene informatie

Aantal pagina’s: 288

Auteur: Mano Bouzamour

ISBN: 9789044628371

 Samenvatting

De belofte van Pisa is zonder enige twijfel het beste Nederlandse boek dat ik ooit heb gelezen. Het gaat over een Marokkaanse jongen, Samir Zafar (Sam), die in Amsterdam woont. Zelf is hij geboren in Nederland, maar zijn ouders komen beiden uit Marokko. Ze zijn slecht geïntegreerd, spreken nauwelijks Nederlands en gaan alleen om met andere Marokkanen. Ook heeft Sam een broer tegen wie hij erg opkijkt. Zijn broer is een aantal jaren ouder dan Sam en houdt zich bezig illegale zaken. De rechterhand en beste vriend van Sam zijn broer heet Soesi. Sam vindt het geweldig om met Soesi en zijn broer door Amsterdam te toeren. Ook heeft hij twee tweelingzussen, maar deze komen in het boek niet uitgebreid naar voren.

Sam is de eerste van de familie die naar het vwo gaat. Zijn broer ging ook naar het vwo, maar is na de vijfde klas gestopt. Ook zijn Sam en zijn broer fanatieke pianospelers. Sam krijg aan het einde van het boek zelfs de gelegenheid om op te treden in het concertgebouw in de aanwezigheid van prinses Beatrix. Nadat Sam zich samen met zijn broer en Soesi heeft ingeschreven bij het Hervormd Lyceum Zuid gaan ze met z’n drieën een ijsje eten. Hier worden Soesi en zijn broer door een groot ME team opgepakt. Ze hebben namelijk een geldtransport overvallen. Zijn broer krijgt zes jaar gevangenisstraf, omdat Soesi hem verlinkt en Soesi krijg zeven jaar, omdat hij al drie jaar voorwaardelijk had. Zijn grootste tijd op het vwo moet Sam dus zonder zijn broer doorbrengen.

De cultuurverschillen tussen Sam en zijn klasgenootjes zijn groot op zijn nieuwe school. Desondanks maakt hij redelijk goed vrienden en heeft hij in de tweede klas een vriendinnetje, Evelien. Als Sam een keer mee uit eten gaat met Evelien en haar ouders wordt dit een erg ongemakkelijke situatie. Sam voelt zich niet op zijn gemak bij de vragen van haar ouders, die erg veel nadruk leggen op het feit dat hij Marokkaan is. Bovendien ergeren zij zich er erg aan dat hij in een t-shirtje met teenslippers in het restaurant verschijnt. Zijn relatie met Evelien gaat dan ook na een paar maanden uit, omdat haar ouders Sam afkeuren en zij zegt dat hun culturen teveel van elkaar verschillen.Daarbovenop blijft Sam zitten in de tweede klas zonder dat zijn ouders daar ooit achter komen. Weten zij veel dat het vwo zes jaar duurt in plaats van zeven.

In zijn nieuwe klas vindt Sam een goede vriend, Ysbrand (Ys). Ys woont in Amsterdam zuid en zijn ouders hebben behoorlijk veel geld. Ook hij en Sam verschillen erg qua cultuur, maar ze kunnen het erg goed met elkaar vinden en ook de ouders van Ys vinden Sam een geweldige jongen. Sam ontwikkeld zelfs een vriendschappelijke band met Iris, de moeder van Ys, met wie hij regelmatig gaat winkelen die hem meeneemt naar de schoonheidsspecialist. Hij traint dagelijks met Ys in de sportschool. Sam wilt sterk zijn om wraak te kunnen nemen op Soesi wanneer deze uit de gevangenis komt.

Sam doet het erg goed bij de meisjes. Op een gegeven moment wilt Evelien hem zelfs weer terug. Niet voor een serieuze relatie, maar gewoon om af en toe seks mee te hebben. Ook ontmoet hij Kyra op een feestje. Als hij in het examenjaar zit ligt hij regelmatig in bed met Kyra of Evelien en na zijn examen zelfs een keer met allebei. Ook komt zijn broer in zijn examenjaar vrij. Sam heeft dan een schouder blessure, waardoor Ys voorlopig met zijn broer gaat trainen. Zo ontstaat er ook een vriendschap tussen deze twee.

Tijdens de diploma uitreiking is het dan zover. Sam krijgt een telefoontje van zijn vriend ‘Duivel’. Soesi is uit de gevangenis en Duivel heeft hem gevonden. Sam gaat er direct op af en slaat Soesi behoorlijk hard in elkaar. Hiervoor krijgt hij een taakstraf van tweehonderd uur en een boete van duizend euro. Dit leidt ook tot een ernstige ruzie tussen hem en zijn broer, wat uiteindelijk uitloopt in een scheiding tussen de twee. Ys moet een kant kiezen en hij kiest voor de kant van Sam zijn broer.

Op het einde van het boek speelt Sam op de piano in het concertgebouw. Evelien komt kijken en hierna besluit hij dat hij met haar verder wilt. Zijn broer en Ys spreekt hij nauwelijks meer, maar hij wordt gelukkig met Evelien.

Mijn Mening

Ik heb echt genoten van dit boek. Het boek zit vol met zelfspot en Mano Bouzamour weet dit op een leuke, maar niet beledigende manier over te laten komen. Het verhaal zit vol met grapjes en over gegeneraliseerde uitspraken over Marokkanen. Daarnaast wordt er ook serieus gekeken naar de verschillen tussen Marokkanen en Nederlanders en deze verschillen leveren regelmatig problemen op in het leven van Sam. Sam lijkt zich hier echter niet veel van aan te trekken en meestal maakt hij er in het boek een grapje van.

Het boek heeft mij wel aan het denken gezet. Sam woont in een relatief arme buurt van Amsterdam. Hier is veel criminaliteit op straat en al Sam zijn vrienden uit de buurt zitten in het criminele circuit. In het buurthuis loopt iedereen rond met een wapen en kleine kinderen spelen op de playstation terwijl er achter hun drugs wordt gedeald. Hierdoor ga ik mij afvragen of dit ook echt zo is. Ook heb ik er nooit bij stil gestaan dat er echt gezinnen bestaan zoals die van Sam, waarbij de ouders geen Nederlands kunnen en ook geen idee hebben of het vwo zes of zeven jaar duurt. Het leuke is wel dat dit in het boek heel luchtig overkomt, waardoor het toch een grappig boek blijft en geen treurige roman.

1 reactie op “De belofte van Pisa

  1. Leer ik ook eens wat. Kende dit boek niet. Klinkt goed. Ga het ook eens lezen. Helder beschreven waarom je boek zo leuk vindt. Volgende keer iets kortere samenvatting.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>