Hoe ik talent kreeg voor het leven

Titel: Hoe ik talent kreeg voor het leven

Auteur: Rodaan Al Galidi

Samenvatting

Semmier Kariem is gevlucht uit Irak. Na zeven jaar reizen, wachten, honger lijden en verdwalen komt hij in 1998 eindelijk aan in Nederland. Hier wordt hij op het vliegveld direct overhoord. Hij is doodmoe, maar moet deze overhoring toch ondergaan. Hij heeft het recht om de overhoring te weigeren, maar de marechaussee trekt zich hier niks van aan. De verhoring duurt uren en sommige vragen kan hij niet beantwoorden. Als hem wordt gevraagd wanneer hij is geboren kan hij dit niet zeggen om dat hij dit niet weet. Irak is onder het regime van Saddam Hussein begonnen met het registreren van mensen. Er is toen besloten dat je jarig was ofwel op 1 januari of op 1 juli. Broers en zussen werden ingedeeld op leeftijd door middel van hun lengte. Volgens de wet is Semmier ouder dan zijn oudere broer, omdat hij tijdens deze meting langer was. Onder druk geeft Semmier zijn gegeven geboortedatum, wetend dat dit niet klopt. Later krijgt hij de vraag waarom hij destijds gelogen heeft over zijn geboortedatum.

Uiteindelijk belandt Semmier in een asielzoekerscentrum aan de kust. Hier wacht hij jarenlang op een verblijfsvergunning. In het begin durft hij nog wel eens buiten het asielzoekerscentrum te komen, maar na een paar incidenten doet hij dit liever niet meer. Op een dag wordt hij bijvoorbeeld op de markt meegenomen door een paar mannen. Deze houden hem vast totdat er een koopman verschijnt. Hij zegt dat het toch “een ander” was en Semmier kan weer gaan. Hij werd er hier van verdacht iets gestolen te hebben.

Na jaren wordt zijn asielaanvraag geweigerd. Hij krijgt een brief waarin staat dat hij binnen 28 dagen het land moet verlaten. Deze brief krijgt hij nog vele malen. In 2007 krijgt hij dan toch asiel dankzij het generaal pardon. Hij slaagt echter niet voor zijn inburgeringscursus, omdat hij zakt voor Nederlands. Dit terwijl hij ondertussen al meerdere boeken en gedichtenbundels in het Nederlands heeft uitgegeven.

Mijn mening

Ik vond het een goed boek om te lezen, omdat het onderwerp erg actueel is. Het is gebaseerd op het echte leven van Rodaan, waardoor het extra geloofwaardig is. Doordat we nu zoveel vluchtelingen uit Syriƫ hebben hebben duizenden mensen op het moment hetzelfde probleem als Rodaan destijds had. Ik denk dat het goed is dat dit door een ervaringsdeskundige verwoordt is, zodat mensen weten hoe het leven van asielzoekers eruit ziet.

Ook vond ik het erg schokkend hoe de hele asielprocedure is verlopen. Rodaan sliep negen jaar lang met 5/6 mannen op een kamer. Ook is hij tijdens de verhoren met weinig respect behandeld en heeft hij jarenlang zonder enige zekerheid van hoe zijn leven verder zou gaan in een asielzoekerscentrum gezeten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>