Boek: Erik of Het klein insectenboek

Auteur: Godfried Bomans

Jaar van uitgave: 1940

Genre: Sprookje

 

Samenvatting:

Het boek gaat over de scholier Erik Pinksterblom die de volgende morgen een toets heeft over insecten. Hij heeft die avond al veel geleerd uit het boek ‘Solms beknopte natuurlijke historie’. Dezelfde avond heeft Erik het gevoel dat er iets gaat gebeuren die avond. Wat eindigde met hem in zijn favoriete schilderij Wollewei.

Wollewei is een schilderij waar in de verte schapen en een schapenherder staan in een grasveld met prachtig weer. Vooraan in de schilderij zie je vergroot verschillende insecten staan. Erik heeft zich altijd al afgevraagd hoe het leven zich eraan toe zou gaan in de wereld van Wollewei.

Nadat Erik in de wereld van Wollewei is gekomen leert hij veel dingen over allerlei insecten, maar Erik heeft ook heel veel informatie over de insecten die hij geleerd heeft uit zijn boek Solms. Erik maakte met veel verschillende insecten al kennis voordat hij voor een lange tijd in een hotel verblijft. In het hotel waar Erik en veel andere insecten overnachtte vertelde Erik veel informatie over hun leven, zoals wat ze doen en eten. Dit had echter geen goede invloed op hun als de insecten niks meer durfde te doen zonder eerst te vragen of zo het wel goed doen volgens Solms. Erik begon daardoor te verlangen om zijn weg terug te vinden naar de lijst, zodat hij weer thuis kon zijn. Hij verlate het hotel met een gevleugelde reisgezel tot dat zijn reisgezel verliefd werd. Erik vervolgde zijn reis alleen verder met een dennennaald als enigste verdediging, wat hij vanaf toen erg nodig had. Hij maakte in die tijd van zijn reis ook de zwarte kant mee van het insecten leven.

 

Mijn mening:

Het boek was niet een roman of thriller maar een sprookje waar mijn voorkeur meer bij ligt. Het boek was na mijn mening geschreven om de lezer te vermaken en bij te brengen dat het leven gaat zoals het gaat en je niet zomaar moet proberen het stuur om te gooien. Wat ik wel lichtelijk vervelend vond is dat er wat grapjes in zaten volgens mij, die helaas niet aansloegen aangezien er wat ouder Nederlands werd gebruikt voor de grapjes. Ik zag daardoor niet de humor in en liet het lijken alsof het een overbodig stuk was. Buiten dat vond ik het nog steeds een geweldig boek om te lezen. Mijn favoriete stuk is dan ook dat droge humor dat te maken heeft met (spoiler!) de mieren die Erik niet goed begrepen toen Erik vroeg of de mieren een vriend van hem, een worm, uit de knoop konden halen. Wat eindigde in een los gehakte worm.

Boek: Fabriekskinderen

Extra informatie:

Boek: J.J. Cremer en de leidse fabriekskinderen. Kinderarbeid

Geschreven door: Cor Smit en Vertaald door: Korrie Korevaart.

Jaar van uitgave: 2008

Het boek bestaat uit 84 pagina’s waarvan pagina 52 tot en met 78 het echte verhaal was dat vertaald is. Buiten 52 tot en met 78 is er extra achtergrond informatie over die tijd betreffende kinderarbeid.

Recensie:

Boek: Fabriekskinderen

Geschreven door: J.J. Cremer

Vertaald door: Korrie Korevaart.

Genre: Roman

 

Informatie over het boek:

Fabriekskinderen is een kort verhaal geschreven door J.J. Cremer vanwege het feit dat het boek eigenlijk bedoeld was als een verhaal om te vertellen, vandaar de het kleine aantal pagina’s. Het verhaal is ontstaan nadat Cremer de opdracht had gekregen van iemand, die voor de tweede kamer onderzoek deed naar kinderarbeid, om een verhaal te maken over kinderarbeid. Cremer mocht gaan kijken in een fabriek in Leiden om te zien hoe het eruit zag. Hij vond het hoog nodig een verhaal te maken er over en had het binnen 6 weken af.

Samenvatting:

Er is een gezin met 5 kinderen en hun ouders. De moeder maakt de drie oudste wakker rond 6 uur s’ochtends om te werken in de fabriek. De jongste van de drie is nog maar 10, hij is erg moe en verzette zich tegen het wakker maken. De één na oudste was een meisje van 12 dat last had van hevige koorts. Ze krijgen een koude aardappel en moeten naar het werk. De jongste Sander verzette zich op de heen weg naar de fabriek ook waarbij hij werd achtergelaten en op straat in slaap viel. Na de hele dag werken kwamen de andere twee kinderen thuis en het meisje had nu nog veel erger last van koorts. De ouders zeiden dat het niks ergs was en lieten de kinderen slapen. De volgende ochtend in het huis van het zelfde gezin er nog maar drie levende kinderen waren.

 

Mijn mening:

Ik vond het een zeer kort en krachtig boek waarbij de schrijver zijn doel heeft behaald om mensen over te halen om kinderarbeid af te schaffen. De schrijver beschreef sommige dingen extreem uitbundig, om eigenlijk dingen te verduidelijken dat er iets speelt dat onbegrijpelijks erg is. Ik vind dus dat het boek een zeer mooi verhaal heeft dat duidelijk geschreven is met belangrijk bericht tegen over de lezer.

Boek: Underdog

Auteur: Elfie Tromp

Jaar van uitgave: 2015

Genre: Roman

 

Samenvatting:

Dit verhaal gaat over een familie Afghaanse Windhonden fokkers. Rein, die autistisch is, verzorgt in het weekend de honden en de buiten plaats en krijgt er voor in ruil geld van de familie voor zijn onderhouden. Daar buiten gamet hij alleen maar. Hij is zeer goed bevriend geraakt met een vrouw online die kanker heeft en niet zo lang meer te leven heeft, voor haar allerlaatste verjaardag organiseert ze groot een feest waar Rein op uitgenodigd is alleen zijn zus gooit roet in het eten.

Rein’s zus Adelien is mee gegroeid met haar moeder om de honden kennel “Stardust BV” zo groot mogelijk uit te breiden. Ze is bereid om daar voor alles op te geven. Daarnaast heeft ze ook kinderwens maar haar man Freek heeft er niet zo’n interesse in een kind, wat haar erg frustreert en stiekem dingen doet om de kans op een kind te verhogen.

Het Verhaal draait voornamelijk om deze twee personages (broer en zus). Haar zus wilt het bedrijf uitbreiden alleen hun vader is er niet zeker van en heeft er ook niet meer echt het geld voor om het bedrijf goed te houden. Maar Adelien laat het er niet bij zitten en organiseert een reis naar Australië om hun top teefje te laten denken door een top reu. Dit betaald Adelien en haar moeder zelf en gaan met ze tweeën op pad.

Alleen kort daarvoor valt hun moeder en kan helaas niet meer mee en Rein wordt gevraagd om mee te gaan alleen kan dit niet doordat hij eigenlijk het feest heeft van zijn vriendin. Dit is een ellendig gedoe waar hun ellendige reis mee begint.

 

Mijn mening:

Ik vond het wel een leuk boek, wat ik vooral grappig vond dat de schrijver ook eigenlijk nog wat verstand heeft van de game die Rein dag in dag uit speelt. Voor de rest gaat het verhaal eigenlijk over die reis die ze maken door Australië heen. Ze ontmoeten ook een persoon waar Adelien soort van verliefd op wordt, wat waarschijnlijk te maken heeft met de ruzie met Freek. Dit is echter zo’n relatie waar de vrouw de man afsnauwt en de man een eikel is die doet wat hij wilt, wat de relatie ook niet lang laat duren. Dit was zeer raar en je leest ook veel vanuit het punt van Rein waar hij de dingen wel begrijpt maar er anders op reageert dan een normaal persoon zal doen wat het een interessante kijk geeft op het verhaal. Op zich vond ik het een goed boek.

Boek: Het Journaal van de Bontekoe

Auteur: Willem Ysbrantsz. Bontekoe

Vertaler: Thomas Rosenboom

Jaar van uitgave: 2001

Genre: Scheepsjournaal

 

Samenvatting:

Het Journaal van de Bontekoe gaat over de lange reis die Bontekoe maakt als schipper op verschillende schepen in Oost-Indië. Op de heen reis naar Oost-Indië gaat het fout en explodeert het schip vervolgens dobberen ze 2 weken lang rond op de oceaan met zeilen gemaakt van hemden. Na die 2 weken komen ze in de straat van Soenda waar ze zich op een eiland verversen. Vanwege deze ramp is het scheepsjournaal van de Bontekoe zo populair geworden.

Iedereen associeert het scheepsverhaal van de Bontekoe ook met deze gebeurtenis, terwijl dit 11 maanden na vertrek gebeurde en de reis van Bontekoe 7 jaar duurde. Het verhaal was ook zo populair vanwege dat Bontekoe god er zo erg bij betrok. Want al het geluk dat ze gekregen hadden onderweg had hij te danken aan god en de mensen die het lazen waren bijna allemaal gelovigen, waardoor ze meer geïnteresseerd waren.

De taak die Bontekoe na de schipbreuk heeft gekregen was vrij “normaal” voor in die tijd. Het bestond uit handel uitlokken tussen de Nederlanders en de Chinezen, de Spanjaarden op de Filipijnen het zeer lastig te maken, Spaanse schepen aan te vallen en om Chinese arbeiders te ronselen of te ontvoeren om op de plantages in Formosa te laten werken.

 

Mijn mening:

Het is wel een interessant boek alleen kan je na het begin best wel snel je interesse verliezen. Het begin is echt een verhaal van hoe ze die 2-3 weken hebben overleefd en hoe Bontekoe om ging met de situatie terwijl de rest van verhaal heel veel feiten opsommen is van: nu zijn we hier, we gaan nu hier heen en we hebben dit nu aan boord. Op het einde komt er dus weinig verhaal terug.

Boek: Siegfried

Auteur: Harry Mulisch

Jaar van uitgave: 2001

Genre: Roman

 

Samenvatting:

Siegfried gaat over een karakter genaamd Rudolf Herter die een schrijver is en zijn boek, de uitvinding van liefde, had geschreven wat grote hoeveelheden mensen hadden gelezen. Hiervoor ging Herter met zijn vriendin Maria naar Oostenrijk om een lezing te geven en allerlei vormen van interviews. Het verhaal begint pas echt op het moment dat er een oud stel na de lezing naar hem toe komt lopen.

In een tv-uitzending had Herter gezegd dat hij Hitler in een fantasiewereld wilt stoppen en daar is hij in zijn gedachte dan het hele boek mee bezig. Dit doet Herter om Hitler beter te begrijpen en om Hitler niet onoverwinnelijk te maken. Het oude stel dat Herter hadden aangesproken waren 2 hoog geplaatste persoonlijke bediende van Hitler zelf, ze kwamen naar Herter toe omdat ze hem een gigantisch geheim moesten vertellen over Hitler.

Vervolgens vertellen het oude stel met moeite het gehele geheim aan Herter, waar Herter in zeer grote schok van is. Herter houdt zich in met vragen stellen en laat het stel hun eigen tempo bepalen. Herter komt achter heel veel schokkende dingen, wat hem in het einde van verhaal liet concluderen dat Hitler het niets is. Hij trekt hier de filosoof Nietzsche en Hitler samen dat ze met elkaar een verband hebben. Nietzsche werd op een gegeven moment langzamerhand krankzinnig, wat chronologisch liep met de ontwikkeling van Hitlers foetus en wanneer Hitler was geboren wat Nietzsche volledig krankzinnig geworden. Nietzsche had een boek geschreven waarin een profeet allerlei voorspellingen deed die duidelijk konden richten op de tweedenwereldoorlog. Daarnaast werden Nietzsche en Hitler even oud. Herter verklaarde aan het einde van het boek Hitler het niets. Hitler was net een zwart gat hij zoog ieder persoon in zijn buurt zijn dood in mee. Toen Herter dit aan zijn vriendin Maria vertelde terwijl hij in zijn dictafoon sprak, begon Maria Herter een beetje voor gek te verklaren. Maria was moe en ging wat drinken beneden terwijl Herter een uur zal gaan slapen, zodat ze over een uur weg konden terug naar Nederland. Alleen dat uur slapen van Herter duurde iets langer.

 

Mijn mening:

Het boek was zeer goed te begrijpen tot en met het punt dat de interview tussen Herter en het oude stel eindigde. Vanaf daar begon Herter heel veel te denken en te praten. Ook waren er veel kleine Duitse zinnetjes tussen die voor mij vaak niet te lezen waren. Het boek is ook dan zeer filosofisch gericht en maakt op het einde ook dezelfde indruk op de lezer als dat op de vriendin van Herter, Maria. Daarnaast vond ik het wel een interessant boek door dat er een bepaalde visie gaf over Hitler. Het was voor het eerst dat ik iets las over wie Hitler zelf was en niet wat zijn daden waren. Dat Interesseerde mij het meest aan het boek.

Boek: Hex

Auteur: Thomas Olde Heuvelt

Jaar van uitgave: 2013

Genre: Fantasie

 

Samenvatting:

Het boek Hex gaat over een stadje Beek dat wordt onderdrukt door een oude vrouw van 350 jaar oud met haar handen geboeid door een ijzeren ketting en haar ogen en mond dicht genaaid. Ze wordt ook wel de Wylerheks genoemd. Ze is een heks die ooit ten dood veroordeeld is voor hekserij, omdat zij haar zoontje weer tot leven wist te brengen volgens de bewoners van Beek in de 17de eeuw. Maar op de één of andere manier kon ze niet dood gemaakt worden en vervolgens heeft ze met haar gepraat (één of andere spreuken die ze uitspreekt) het hele dorp vermoord. Later kwamen er priester langs die haar handen vast geboeid hadden en haar mond en ogen dicht genaaid hebben.

Het dorpje staat onder strenge toezicht van een organisatie HEX die er voor zorgt dat niemand niks voor of tegen heks doet en/of aanbid en zorgen ervoor dat niemand van buitenaf te weten krijgt over de heks. Het stadje verlaten is ook geen optie want na enkele weken krijg je zelfmoord neigingen, maar dat is alleen als je daar gewoond hebt.

Het verhaal gaat over dat een groep jongeren met de heks gaat spotten en het één en andere gebeurd waardoor alles fout uitloopt. Zij gooit het hele dorp terug naar de middeleeuwen. Dit gebeurd door verschillende acties bijvoorbeeld, het stromend water en elektriciteit af te sluiten. De bewoners van Beek worden langzamerhand barbaars en zich daardoor steeds dieper de nesten in werkt. Dit allemaal komt door die ene heks die alles zo gepland heeft.

 

Mijn Mening:

Het boek vond ik echt leuk om te lezen wat bij mij meestal tegen valt. Als Science-fiction en fantasy lezer vind ik meestal geen leuke boeken tussen alle Nederlandse literatuur, maar dit boek vond ik echt een leuk boek en ben er hartstikke blij mee dat ik dit boek gekozen heb om te lezen. Er zit een mooie verhaallijn in met een duidelijk plot. Je verandert ook van personage zo nu en dan, maar dat maakt het verhaal hier mooier door de verschillende inzichten en gedachten gangen waardoor je denkt alles te weten en alles voorziet. Behalve die van de heks weet je niet, ze zegt nooit iets, ze is altijd maar een geval dat rond loopt en daarnaast nooit echt iets doet, maar zij doet alles. Zij beïnvloed alles en iedereen. Het verhaal begint wel langzaam, maar je komt er steeds meer in en de schrijver weet dat goed te benutten door het verhaal steeds op een hoger tempo te gooien. En als alles tot een complete chaos te laten uitbreken in Beek, hier maakt de schrijver ook het verhaal chaos voor de lezer. Zo krijg je zelf ook echt de indruk hoe het eraan toegaat in het Beek.

Boek: Vals Licht

Auteur: Joost Zwagerman

Jaar van uitgave: 1991

Genre: Psychologische roman

Samenvatting
Simon is 13 jaar wanneer hij voor het eerst op de Achterdam (prostitutiebuurt) komt kijken waarop hij vervolgens elke vrijdag middag uit school door heen loopt. Simon is nieuwsgierig naar het prostitutie leven. Op zijn 15de begon Simon met sparen om een keer naar binnen te gaan.

Simon gaat vervolgens, na de middelbare school, Nederlands studeren in Amsterdam daarvoor verlaat hij Alkmaar en gaat op kamers in Amsterdam. In de buurt van zijn kamer is de Ruysdaelkade dat is de plek waar Lizzie Rosenfeld werkt. Op de universiteit doet Simon alsof hij een populaire student is, Maar echter bezoekt hij de Ruysdaelkade 1 of 2 keer per week. Op een gegeven moment vraag Simon aan 1 van de dames hoe duur het is en gaat naar binnen.

Op 1 van zijn andere tochten door de Ruysdaelkade ziet hij achter een raam een bepaald boek liggen waardoor de vrouw die net weer terug kwam lopen bijzonder. Hij gaat naar binnen waarop hij vervolgens, door haar vaak te bezoeken. een relatie mee op bouwt de naam van haar is Lizzie Rosenfeld. Lizzie is een meid die veel heeft mee gemaakt maar alles zelf voor zich houdt en ze liegt ook graag om informatie over haar zelf voor zich te houden. Lizzie neemt, tegen de beroepscode in, Simon mee naar haar onderwater kamer. Door Lizzie komt Simon steeds meer te weten over het leven van een prostituee.

Maar al snel komt Simon aan met veel vragen aan Lizzie bijvoorbeeld, waar al haar geld heen gaat, de mosgroene opel die haar dag en nacht volgt, hoe ze leeft op snoep en vitaminepillen en hoe ze leeft met zo weinig slaap. Ze zou daarnaast studeren in Nijmegen waar haar ‘andere huis’ staat en zou ze dit werk maar 2 keer per week doen.

Vervolgens vindt Simon ook nog foto’s van vorige vriendjes in haar kamer, waardoor hij haar vraagt of ze ooit vriendjes heeft gehad. Lizzie verteld over haar 2 eerdere vriendjes, Jasper en Wesley. Na die avond gaat Simon naar werk plek voor meer uitleg maar ze is dan net ziek. Simon komt in de praat met Tanja een vriendin en collega van Lizzie en komt er achter dat ze niet in Nijmegen studeert en Simon krijgt nog veel meer te weten. Vervolgens krijgen Simon en Lizzie een ruzie over alle leugens van Lizzie die Lizzie tot dan heeft verteld.

Na veel pogingen van Simon is het gelukt om Lizzie te laten stoppen met haar werk. Ook komt die mosgroene Opel niet meer opdagen. Toch vertrouwt Simon haar niet en gaat haar schaduwen. Na dat zij een gebouw in en uit gegaan is, neemt Simon even een kijkje wat voor gebouw het is. Het is het Centrum voor Alcohol en Drugs en Krijgt hij te horen dat Lizzie drugs verslaafd is geweest. Ze komt hier iedere week ter controle dat ze geen drugs meer gebruikt.

Door het stoppen van Lizzie haar werk komt ze in geld problemen. De huur van haar kamer onderwater kamer is te hoog daarom trekt ze in bij Simon. Simon gaat nu ook mee met de therapie van Lizzie. De therapeut zegt tegen Simon dat hij zijn leven weer moet gaan oppakken gewoon studeren etc.. Simon luistert hierna. Doordat Lizzie nu ruimte krijgt van Simon, Gaat ze weer contact leggen met Jasper. Dit ging alleen niet zo goed ze kregen ruzie en Simon komt haar helpen, hierbij komen ze ook in de knoei met de politie.

Lizzie komt in nog ergere geld problemen, daarom gaat Simon nu op zoek naar haar andere vriendje Wesley waarvan Lizzie nog 9000 duizend gulden krijgt. Volgens Lizzie is Wesley verdwenen nadat Lizzie hem het geld had gegeven. Echter nadat Simon Wesley gevonden heeft, raakt hij in de praat met hem en hoort hij precies het tegenovergestelde. Hij regelt een ontmoeting waarbij hij zegt een artikel te schrijven voor een tijdschrift over prostitutie en daarbij ook over het stuk van Wesley en Lizzie.

Lizzie krijgt het geld en betaalt schulden af aan drugsdealers wat voor nog meer problemen zorgt. Een man van de drugsdealer is de eigenaar van de groene Opel die weer komt opdagen. Ze denken dat Lizzie weer als hoer werkt en daardoor weer geld krijgt. Simon wist niks van de drugsdealers af. Lizzie duikt onder en vertelt Simon niet waar.

Simon mist Lizzie en gaat naar haar opzoek. Hij gaat bij het CAD(Centrum voor Alcohol en Drugs) langs. Hij raakt hierin de praat met de therapeut van Lizzie. Tegen het beroeps geheim van de therapeut in vertelt hij tegen Simon dat Lizzie liegt over dat ze drugs gebruikt en dat ze waarschijnlijk aan ‘pseudo logica fantasia’ lijdt. Een ziekte waar bij je van je leugens de waarheid maakt.

Bij het herzien van Lizzie gooit Simon alles dat hij gehoord had eruit, wat hem sterk werd afgeraden door de therapeut. Ze vertelt Simon dat ze geen last heeft van pseudo logica nog wat. Ze vertelt wat er gebeurt is, ze is een keer beet genomen in de drugshandel ze was alleen een door voer punt. Ze moet sindsdien alle schulden terug betalen. Lizzie gaat weer werken als prostituee om de rest van de schulden af te betalen.

Hierna starten ze beide een nieuw leven op. Simon krijgt een relatie met een meisje genaamd Josje, de zus van een studie genoot waar hij op het huis past voor een aantal weken terwijl zij op vakantie was. Simon nam deze kans om zijn eigen huis te verlaten, om alle herinneringen aan Lizzie te doen vergeten. Op een gegeven moment komt Lizzie haar spullen halen en richt ze het huis weer in voordat ze er was komen wonen.

Na een aantal maanden komt Simon Lizzie op zoeken voor een dagje in Nijmegen. Hij had haar gevonden via de tante van Lizzie, Janneke. Na een dag met haar door gebracht te hebben, in onder andere haar nieuwe onderwater kamer. Gaat hij met de laatste trein naar Amsterdam toe.

 

Mijn mening:

Het boek is 1 verhaal waardoor de verhaallijn die je achter je laat toch een beetje vervaagd na mate je langer bezig bent met het boek. Door de vele psychologische gesprekken die er worden gevoerd, komt er veel emotie bij en terug vallen na wat er al gezegd is, waardoor de verhaallijn die je onthoudt veranderd en het maken van de samenvatting moeilijk is.
Het boek kent veel up en downs, wat ik hiermee bedoel is dat het boek zeg maar heel rustig is tot dat er weer een leugen van Lizzie boven tafel komt dan is het weer heel heftig en gaat er van alles mis.
Doordat Simon alles doet om Lizzie te helpen en om meer te weten te komen over Lizzie gaat het boek eigenlijk meer over Lizzie dan over Simon terwijl het verhaal gesproken wordt vanuit Simons perspectief, hierdoor ga je ook heel veel met Lizzie meeleven.
Ik vond het boek Interessant om te lezen, omdat het zo realistisch is maar je weet dat je deze situatie toch (waarschijnlijk) nooit bij jezelf zou aantreffen. Het boek is dan ook wel gecompliceerd door alle soorten verhalen en dat er elk moment wel nieuwe mensen bij komen of de feiten/ideeën die Simon heeft over deze persoon dan worden veranderd. Elk persoon die je eerst van Lizzie te horen krijgt kent hun eigen kant maar ook de schaduw kant, de kant die Lizzie zegt dat ze zijn waardoor er veel verwarring komt bij Simon.

 

Afsluiting
Door het leven van Lizzie wordt Simon ook in de schaduw wereld getrokken, hierdoor wordt tegen het einde niet alleen Lizzie maar ook Simon bevrijdt uit de schaduw wereld en is hun relatie ten einde om niet langer terug te hoeven denken aan die wereld.

Boek: Veertig

Auteur: Kees van Kooten

Jaar van uitgave: 1982

Genre: Humor

Ik het boek ‘Veertig’ beschrijft Kees van Kooten wat hij mee maakt als veertiger. Hij verwoordt dit in 3 verhalen, de eerste 2 zijn tot zover nog wel grappig maar de 3de daarin tegen is een triest en droevig verhaal.

De drie verhalen

  • “L’ecrivain”
  • “Prostatitis!”
  • “Willem”
Samenvatting:
“L’ecrivain”
 
Dit verhaal begint ermee dat de schrijver, de ik-persoon, veertig wordt. Hij krijgt dan van zijn vrouw een heel speciaal cadeau, hij mag 2 weken lang op vakantie in zijn eentje naar het Franse plaatsje Gerardmer. Hij wilt dan graag 2 weken lang ongestoord aan een nieuw boek werken. Hij komt alleen niet verder dan de titel. Na een paar dagen vertrekt de schrijver alweer naar huis omdat hij zijn gezin miste.
 
Mijn mening:
Het eerste verhaal is het langst dat is zo gedaan zodat je schrijver/ik-persoon goed leert kennen. Dit is belangrijk voor het rest van het boek omdat het voornamelijk over hem gaat. Opmerkelijk is dat hij er af en toe wat Frans door heen gooit om te laten merken dat hij daar met een lokaal persoon praat zoals de portier van het hotel. De thema is hier het schrijverschap, Het is moeilijk om goed door te kunnen schrijven.
Ik vond het gewoon een beetje een inkomertje voor het boek omdat er niks heftigs gebeurde, dus niet van dat je ‘de bladzijdes snel genoeg kon omslaan’.
Het verhaal was hier vanaf het begin tot het eind een ééntonig verhaal.
______________________________________________________________________ 
“Prostatitis!”
 
Na het grote succes van zijn vorige boek, kon van Koote zich dure dingen veroorloven waaronder een mooie dure auto. Hij kreeg ook uitnodiging van uit het hele land voor lezingen. Hij selecteerde hier een paar van en wilt er een tour van maken. Hij is zeer gespannen en rookt zo af en toe wat hasj. Bij zijn première moet hij telkens naar de wc terwijl hij een lezing wilt geven. Elke keer als hij plast kom een klein beetje maar en brandt het zeer erg. Hij blaast de lezing af en gaat naar huis. De volgende dag gaat hij naar de dokter omdat hij bang is dat hij prostaatkanker heeft. De dag daarop wordt hij doorgezonden naar de uroloog waar hij te horen krijgt dat alles nog mee valt en dat zijn prostaat lichtelijk is ontstoken. Hij krijgt een kuur en kan doorgaan met zijn tour. Aan het eind van het verhaal vertelt hij dat hij prostatitis nog niet zo’n een gekke ziekte is en gaat rustig verder met leven.
 
Mijn mening: In dit verhaal leer je inzien dat de schrijver Kees van Kooten heel erg gespannen is voor zijn tour en op welke manier hij die spanning laat weg zakken. Daarnaast is die heel erg bang dat hij prostaatkanker heeft. Het thema is hier: spanning en angst.
Dit verhaal vond ik wel het meeste spanning hebben, doordat je zeg maar toch voelt dat er iets niet klopt en dat jij ook mee leeft onder hoeveel druk hij heeft.
______________________________________________________________________ 
“Willem”
 
Willem is de hond van Kees van Kooten. De hond is dertien jaar oud geworden en is toen gestorven tot groot verdriet van Kees en zijn gezin. Ze zijn na het begraven van Willem, in de achtertuin, over het verdriet gekomen. In dit verhaal wordt uitbundig beschreven hoe goed Willem het had bij het gezin en aan welke filmpjes hij mee deed. Na een tijd had het gezin nog een hond genomen, Lucia. Lucia is na enig zins tijd geaccepteerd door Willem, Lucia heeft erg veel respect voor Willem.
 
Mijn mening:
Dit laatste verhaal is droevig en niet zo komisch verhaal als de vorige 2 verhalen. Het is erg emotioneel, waardoor het Kees van Kooten erg diep in het hart raakt. Dit is een mooi en prachtig eind verhaal voor dit boek. Het thema van dit verhaal was: De dood.
Ik vind dit verhaal droevig en ik kon dit verhaal ook herkennen door dat mijn hond 3 jaar geleden dood ging. Tijdens het lezen van al die mooie verhalen die Kees dan heeft mee gemaakt met zijn hond denk je dan ook aan je eigen herinneringen van je eigen hond. Dit maakte het voor mij een zeer mooi verhaal.
______________________________________________________________________
 
Mijn mening over het boek algemeen:
Het boek bestaat uit 3 verhalen die een goede volgorde achter elkaar komen. Elk verhaal is zelfstandig geschreven of in andere woorden. Elk verhaal kan je apart lezen zonder er kennis van de voorgaande verhalen te lezen. Het boek is zeer komisch bedoeld, alleen het laatste verhaal is een zeer droevig verhaal. Het doel van het boek is om de lezers te laten zien wat het ouder worden doet met Kees van Kooten en wat hij doormaakt in deze tijd.
Ik vond het dan ook een interessant boek om te lezen doordat je niet wordt mee gesleurd in 1 groot diep verhaal. Maar dit soort boeken zijn toch niet mijn lievelingsboeken dat gaat toch meer naar science-fiction verhalen omdat daar meer spanning, actie en complot theorieën.
Verder vond ik van het boek het verhaal over de hond het meest aangrijpend en kon ik mij daar het meest in vinden.

Mijn boekenlijst

De volgende boeken ga ik lezen

1ste boek

Veertig geschreven door Kees van Kooten

2de boek

Vals licht geschreven door Joost Zwagerman

3de boek

Hex geschreven door Thomas Olde Heuvelt

4de boek

Siegfried geschreven door Harry Mulisch

5de boek

Het journaal van de Bontekoe vertaalt door Thomas Rosenboom

6de boek

Underdog geschreven door Elfie Tromp

7de boek

Fabriekskinderen geschreven door Jacob Jan Cremer vertaald door Korrie Korevaart.

8de boek

Erik of Het klein insectenboek geschreven door Godfried Bomans