Boek: Vals Licht

Auteur: Joost Zwagerman

Jaar van uitgave: 1991

Genre: Psychologische roman

Samenvatting
Simon is 13 jaar wanneer hij voor het eerst op de Achterdam (prostitutiebuurt) komt kijken waarop hij vervolgens elke vrijdag middag uit school door heen loopt. Simon is nieuwsgierig naar het prostitutie leven. Op zijn 15de begon Simon met sparen om een keer naar binnen te gaan.

Simon gaat vervolgens, na de middelbare school, Nederlands studeren in Amsterdam daarvoor verlaat hij Alkmaar en gaat op kamers in Amsterdam. In de buurt van zijn kamer is de Ruysdaelkade dat is de plek waar Lizzie Rosenfeld werkt. Op de universiteit doet Simon alsof hij een populaire student is, Maar echter bezoekt hij de Ruysdaelkade 1 of 2 keer per week. Op een gegeven moment vraag Simon aan 1 van de dames hoe duur het is en gaat naar binnen.

Op 1 van zijn andere tochten door de Ruysdaelkade ziet hij achter een raam een bepaald boek liggen waardoor de vrouw die net weer terug kwam lopen bijzonder. Hij gaat naar binnen waarop hij vervolgens, door haar vaak te bezoeken. een relatie mee op bouwt de naam van haar is Lizzie Rosenfeld. Lizzie is een meid die veel heeft mee gemaakt maar alles zelf voor zich houdt en ze liegt ook graag om informatie over haar zelf voor zich te houden. Lizzie neemt, tegen de beroepscode in, Simon mee naar haar onderwater kamer. Door Lizzie komt Simon steeds meer te weten over het leven van een prostituee.

Maar al snel komt Simon aan met veel vragen aan Lizzie bijvoorbeeld, waar al haar geld heen gaat, de mosgroene opel die haar dag en nacht volgt, hoe ze leeft op snoep en vitaminepillen en hoe ze leeft met zo weinig slaap. Ze zou daarnaast studeren in Nijmegen waar haar ‘andere huis’ staat en zou ze dit werk maar 2 keer per week doen.

Vervolgens vindt Simon ook nog foto’s van vorige vriendjes in haar kamer, waardoor hij haar vraagt of ze ooit vriendjes heeft gehad. Lizzie verteld over haar 2 eerdere vriendjes, Jasper en Wesley. Na die avond gaat Simon naar werk plek voor meer uitleg maar ze is dan net ziek. Simon komt in de praat met Tanja een vriendin en collega van Lizzie en komt er achter dat ze niet in Nijmegen studeert en Simon krijgt nog veel meer te weten. Vervolgens krijgen Simon en Lizzie een ruzie over alle leugens van Lizzie die Lizzie tot dan heeft verteld.

Na veel pogingen van Simon is het gelukt om Lizzie te laten stoppen met haar werk. Ook komt die mosgroene Opel niet meer opdagen. Toch vertrouwt Simon haar niet en gaat haar schaduwen. Na dat zij een gebouw in en uit gegaan is, neemt Simon even een kijkje wat voor gebouw het is. Het is het Centrum voor Alcohol en Drugs en Krijgt hij te horen dat Lizzie drugs verslaafd is geweest. Ze komt hier iedere week ter controle dat ze geen drugs meer gebruikt.

Door het stoppen van Lizzie haar werk komt ze in geld problemen. De huur van haar kamer onderwater kamer is te hoog daarom trekt ze in bij Simon. Simon gaat nu ook mee met de therapie van Lizzie. De therapeut zegt tegen Simon dat hij zijn leven weer moet gaan oppakken gewoon studeren etc.. Simon luistert hierna. Doordat Lizzie nu ruimte krijgt van Simon, Gaat ze weer contact leggen met Jasper. Dit ging alleen niet zo goed ze kregen ruzie en Simon komt haar helpen, hierbij komen ze ook in de knoei met de politie.

Lizzie komt in nog ergere geld problemen, daarom gaat Simon nu op zoek naar haar andere vriendje Wesley waarvan Lizzie nog 9000 duizend gulden krijgt. Volgens Lizzie is Wesley verdwenen nadat Lizzie hem het geld had gegeven. Echter nadat Simon Wesley gevonden heeft, raakt hij in de praat met hem en hoort hij precies het tegenovergestelde. Hij regelt een ontmoeting waarbij hij zegt een artikel te schrijven voor een tijdschrift over prostitutie en daarbij ook over het stuk van Wesley en Lizzie.

Lizzie krijgt het geld en betaalt schulden af aan drugsdealers wat voor nog meer problemen zorgt. Een man van de drugsdealer is de eigenaar van de groene Opel die weer komt opdagen. Ze denken dat Lizzie weer als hoer werkt en daardoor weer geld krijgt. Simon wist niks van de drugsdealers af. Lizzie duikt onder en vertelt Simon niet waar.

Simon mist Lizzie en gaat naar haar opzoek. Hij gaat bij het CAD(Centrum voor Alcohol en Drugs) langs. Hij raakt hierin de praat met de therapeut van Lizzie. Tegen het beroeps geheim van de therapeut in vertelt hij tegen Simon dat Lizzie liegt over dat ze drugs gebruikt en dat ze waarschijnlijk aan ‘pseudo logica fantasia’ lijdt. Een ziekte waar bij je van je leugens de waarheid maakt.

Bij het herzien van Lizzie gooit Simon alles dat hij gehoord had eruit, wat hem sterk werd afgeraden door de therapeut. Ze vertelt Simon dat ze geen last heeft van pseudo logica nog wat. Ze vertelt wat er gebeurt is, ze is een keer beet genomen in de drugshandel ze was alleen een door voer punt. Ze moet sindsdien alle schulden terug betalen. Lizzie gaat weer werken als prostituee om de rest van de schulden af te betalen.

Hierna starten ze beide een nieuw leven op. Simon krijgt een relatie met een meisje genaamd Josje, de zus van een studie genoot waar hij op het huis past voor een aantal weken terwijl zij op vakantie was. Simon nam deze kans om zijn eigen huis te verlaten, om alle herinneringen aan Lizzie te doen vergeten. Op een gegeven moment komt Lizzie haar spullen halen en richt ze het huis weer in voordat ze er was komen wonen.

Na een aantal maanden komt Simon Lizzie op zoeken voor een dagje in Nijmegen. Hij had haar gevonden via de tante van Lizzie, Janneke. Na een dag met haar door gebracht te hebben, in onder andere haar nieuwe onderwater kamer. Gaat hij met de laatste trein naar Amsterdam toe.

 

Mijn mening:

Het boek is 1 verhaal waardoor de verhaallijn die je achter je laat toch een beetje vervaagd na mate je langer bezig bent met het boek. Door de vele psychologische gesprekken die er worden gevoerd, komt er veel emotie bij en terug vallen na wat er al gezegd is, waardoor de verhaallijn die je onthoudt veranderd en het maken van de samenvatting moeilijk is.
Het boek kent veel up en downs, wat ik hiermee bedoel is dat het boek zeg maar heel rustig is tot dat er weer een leugen van Lizzie boven tafel komt dan is het weer heel heftig en gaat er van alles mis.
Doordat Simon alles doet om Lizzie te helpen en om meer te weten te komen over Lizzie gaat het boek eigenlijk meer over Lizzie dan over Simon terwijl het verhaal gesproken wordt vanuit Simons perspectief, hierdoor ga je ook heel veel met Lizzie meeleven.
Ik vond het boek Interessant om te lezen, omdat het zo realistisch is maar je weet dat je deze situatie toch (waarschijnlijk) nooit bij jezelf zou aantreffen. Het boek is dan ook wel gecompliceerd door alle soorten verhalen en dat er elk moment wel nieuwe mensen bij komen of de feiten/ideeën die Simon heeft over deze persoon dan worden veranderd. Elk persoon die je eerst van Lizzie te horen krijgt kent hun eigen kant maar ook de schaduw kant, de kant die Lizzie zegt dat ze zijn waardoor er veel verwarring komt bij Simon.

 

Afsluiting
Door het leven van Lizzie wordt Simon ook in de schaduw wereld getrokken, hierdoor wordt tegen het einde niet alleen Lizzie maar ook Simon bevrijdt uit de schaduw wereld en is hun relatie ten einde om niet langer terug te hoeven denken aan die wereld.

1 reactie op “Boek: Vals Licht

  1. Dag Toby,
    Je beschrijft duidelijk wat de (verwarrende) indruk is die het boek op je maakt. Dat is goed en hoort bij een persoonlijke recensie. Daar kunnen we over praten in het mondeling of eerder. De samenvatting mag wel korter. De lezer van jouw recensie hoeft niet alles te weten van het boek. Jouw mening is het belangrijkste.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>