Boek: Het Journaal van de Bontekoe

Auteur: Willem Ysbrantsz. Bontekoe

Vertaler: Thomas Rosenboom

Jaar van uitgave: 2001

Genre: Scheepsjournaal

 

Samenvatting:

Het Journaal van de Bontekoe gaat over de lange reis die Bontekoe maakt als schipper op verschillende schepen in Oost-Indië. Op de heen reis naar Oost-Indië gaat het fout en explodeert het schip vervolgens dobberen ze 2 weken lang rond op de oceaan met zeilen gemaakt van hemden. Na die 2 weken komen ze in de straat van Soenda waar ze zich op een eiland verversen. Vanwege deze ramp is het scheepsjournaal van de Bontekoe zo populair geworden.

Iedereen associeert het scheepsverhaal van de Bontekoe ook met deze gebeurtenis, terwijl dit 11 maanden na vertrek gebeurde en de reis van Bontekoe 7 jaar duurde. Het verhaal was ook zo populair vanwege dat Bontekoe god er zo erg bij betrok. Want al het geluk dat ze gekregen hadden onderweg had hij te danken aan god en de mensen die het lazen waren bijna allemaal gelovigen, waardoor ze meer geïnteresseerd waren.

De taak die Bontekoe na de schipbreuk heeft gekregen was vrij “normaal” voor in die tijd. Het bestond uit handel uitlokken tussen de Nederlanders en de Chinezen, de Spanjaarden op de Filipijnen het zeer lastig te maken, Spaanse schepen aan te vallen en om Chinese arbeiders te ronselen of te ontvoeren om op de plantages in Formosa te laten werken.

 

Mijn mening:

Het is wel een interessant boek alleen kan je na het begin best wel snel je interesse verliezen. Het begin is echt een verhaal van hoe ze die 2-3 weken hebben overleefd en hoe Bontekoe om ging met de situatie terwijl de rest van verhaal heel veel feiten opsommen is van: nu zijn we hier, we gaan nu hier heen en we hebben dit nu aan boord. Op het einde komt er dus weinig verhaal terug.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>