Boek: Erik of Het klein insectenboek

Auteur: Godfried Bomans

Jaar van uitgave: 1940

Genre: Sprookje

 

Samenvatting:

Het boek gaat over de scholier Erik Pinksterblom die de volgende morgen een toets heeft over insecten. Hij heeft die avond al veel geleerd uit het boek ‘Solms beknopte natuurlijke historie’. Dezelfde avond heeft Erik het gevoel dat er iets gaat gebeuren die avond. Wat eindigde met hem in zijn favoriete schilderij Wollewei.

Wollewei is een schilderij waar in de verte schapen en een schapenherder staan in een grasveld met prachtig weer. Vooraan in de schilderij zie je vergroot verschillende insecten staan. Erik heeft zich altijd al afgevraagd hoe het leven zich eraan toe zou gaan in de wereld van Wollewei.

Nadat Erik in de wereld van Wollewei is gekomen leert hij veel dingen over allerlei insecten, maar Erik heeft ook heel veel informatie over de insecten die hij geleerd heeft uit zijn boek Solms. Erik maakte met veel verschillende insecten al kennis voordat hij voor een lange tijd in een hotel verblijft. In het hotel waar Erik en veel andere insecten overnachtte vertelde Erik veel informatie over hun leven, zoals wat ze doen en eten. Dit had echter geen goede invloed op hun als de insecten niks meer durfde te doen zonder eerst te vragen of zo het wel goed doen volgens Solms. Erik begon daardoor te verlangen om zijn weg terug te vinden naar de lijst, zodat hij weer thuis kon zijn. Hij verlate het hotel met een gevleugelde reisgezel tot dat zijn reisgezel verliefd werd. Erik vervolgde zijn reis alleen verder met een dennennaald als enigste verdediging, wat hij vanaf toen erg nodig had. Hij maakte in die tijd van zijn reis ook de zwarte kant mee van het insecten leven.

 

Mijn mening:

Het boek was niet een roman of thriller maar een sprookje waar mijn voorkeur meer bij ligt. Het boek was na mijn mening geschreven om de lezer te vermaken en bij te brengen dat het leven gaat zoals het gaat en je niet zomaar moet proberen het stuur om te gooien. Wat ik wel lichtelijk vervelend vond is dat er wat grapjes in zaten volgens mij, die helaas niet aansloegen aangezien er wat ouder Nederlands werd gebruikt voor de grapjes. Ik zag daardoor niet de humor in en liet het lijken alsof het een overbodig stuk was. Buiten dat vond ik het nog steeds een geweldig boek om te lezen. Mijn favoriete stuk is dan ook dat droge humor dat te maken heeft met (spoiler!) de mieren die Erik niet goed begrepen toen Erik vroeg of de mieren een vriend van hem, een worm, uit de knoop konden halen. Wat eindigde in een los gehakte worm.

1 reactie op “Boek: Erik of Het klein insectenboek

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>