Blog Van den vos Reynaerde

Ik heb voor het vak Nederlands het boek ‘Van den vos Reynaerde’ gelezen. In deze blog ga ik informatie, een korte samenvatting en mijn mening geven over het boek.

Dit boek is uitgegeven in de 14e eeuw (de Middeleeuwen) en heeft ook typische kenmerken qua schrijfstijl in die eeuw. Zo is er commentaar gegeven op de staat, door middel van dierenverhalen. Elk dier had zo zijn eigen macht en stond voor een bepaald persoon in de staat. De schrijver van het boek is onbekend.

Reynaert is een vos die voor de rechtbank verschijnen omdat hij veel dieren had belazerd. Zo heeft Reynaert bijvoorbeeld de kinderen van de kip opgegeten en nog veel meer gedaan. Volgens Reynaert lag alles echter anders en moest hij o.a. stelen om zijn vrouw en kinderen van eten te voorzien. Alle dieren zijn inmiddels tegen Reynaert, dit alles kwam doordat Izengrijn erop aandrong om Reynaert ter dood te brengen. De das Grimbeert was de enige die voor zijn oom Reynaert opkwam. Reynaert was inmiddels een kluizenaar. Wanneer Reynaert voor de rechtbank te verschijnen, stuurt de koning (een leeuw) de beer Bruun om Reynaert op te halen. Maar Reynaert bespeelt Bruun op een sluwe manier en weet hem genoeg te verminken om te ontsnappen van de rechtbank. Na Bruun werd door de koning de kater Tibeert gestuurd om Reynaert te halen, maar hij verging eenzelfde lot. Nu was de koning het zat en gaf Bruun en Izengrijn het bevel de galg klaar te maken. Reynaert heeft toen een nep excuus gemaakt voor alles wat hij heeft gedaan en wilde de koning een schat met goud geven om zijn zonden kwijt te raken. De koning was geïnteresseerd en in ruil voor de schat mocht Reynaert naar Rome toe om zijn zonden helemaal kwijt te raken door de paus. Bruun en Izengrijn werden door de koningin gevangen gezet en moesten veel huid afstaan om Reynaert van kleding te voorzien voor de reis. Ook ging Cuwaert mee om Reynaert te controleren. Bij zijn huis aangekomen vermoordde Reynaert Cuwaert en at hem op met zijn gezin en trok vervolgens verder met zijn gezin. Weer was hij iedereen te slim af.

Ik vind het erg leuk dat het een dierenverhaal is. Er is goed nagedacht over de dieren en hun gedrag en er is redelijk goed te zien welk dier welk persoon voorstelt. Het is erg leuk dat Reynaert iedereen te slim af is. Ik raad het boek aan aan kinderen die al geleerd hebben over de literatuurgeschiedenis in de Middeleeuwen, omdat je het boek dan beter begrijpt.

Ik geef dit boek een 7.5 / 10

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>