Blog Het Diner

Ik heb voor het vak Nederlands het boek ‘Het Diner’ gelezen. In deze blog ga ik informatie, een korte samenvatting en mijn mening geven over het boek.

De schrijver van het boek is Herman Koch en het boek heeft 300 pagina’s. Het genre is psychologische roman. Het boek is de winnaar van de NS Publieksprijs in 2009, hetzelfde jaar waarin het boek is uitgegeven.

Paul Lohman en zijn vrouw Claire gaan dineren met Serge (de broer van Paul) en zijn vrouw Babette. Serge is minister-president kandidaat en dus worden altijd alle deuren wagenwijd voor hem opengezet. Paul ergert zich hier soms aan, maar dit etentje is relevant… ze moeten namelijk praten over hun kinderen. Wanneer Paul naar buiten loopt bekijkt hij nog een keer het filmpje op de mobiel van zijn zoon Michel die hij had meegenomen van zijn bureau. Op het filmpje is te zien hoe Michel en Rick (de zoon van Serge en Babette) een zwerver in elkaar slaan en afval naar de vrouw toegooien bij een pinautomaat omdat ze stonk. Na het gooien van een lege jerrycan en een lucifer volgt er een explosie waardoor de vrouw sterft. Dit filmpje is later ook te zien bij opsporing verzocht. De adoptiezoon van Serge genaamd Beau chanteert Michel en Rick ook nog. En door al dit gezeur wil Serge bekennen dat zijn zoon en die van Paul de daders zijn en zich terugtrekken als kandidaat. Om Serge zijn mond te laat houden, verminkt Claire hem en wordt aangehouden. Serge leert hiervan om sommige dingen in de familie te houden, ook verloor hij de verkiezingen.

In het boek speelt het verhaal zich af op één avond, maar toch wordt er een heel verhaal dat zich eerder heeft afgespeeld verteld. Er wordt veel gebruik gemaakt van flashbacks en dat kan best verwarrend zijn. Al met al is het een leuke manier van schrijven en is het een geslaagd boek.

Het is een geweldig boek om te lezen, de gevoelens van de personen worden mooi beschreven en er zit een bijzondere structuur in het verhaal. Zo speelt het hele boek zich af op 1 avond, in 1 diner om precies te zijn. Het boek is opgebouwd uit Aperitief, Voorgerecht, Hoofdgerecht, Nagerecht, Digestief en FooiHet boek geeft ook een goed beeld op de werkelijkheid en is erg realistisch. Het incident met de zwerver en de zoons zou namelijk echt kunnen gebeuren, de gevoelens zijn echt en de gevolgen passen ook precies. Doordat de gevoelens zo goed beschreven zijn kan je je met de persoon identificeren die dat gevoel heeft. 

Ik raad aan om dit boek te lezen. Het is erg mooi om te lezen en de verhaalruimte is alleen het restaurant waar het diner plaatsvind, maar toch worden er andere gebeurtenissen naar voren gehaald waardoor er toch meer verhaalruimtes zijn. Het enige minpunt dat ik kan bedenken is dat het boek misschien wel onnodig dik is. Zo wordt er diep ingegaan op detail die niet altijd nodig zijn voor het verhaal. Van mij had het boek dus wat dunner mogen zijn.

Ik geef dit boek een 8 / 10

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>